Dip na bazie majonezu migdałowego |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-11-26, 09:16 Dip na bazie majonezu migdałowego
|
|
|
"Majonez sojowy lub migdałowy”
2 szklanki ugotowanej soi (lub namoczonych i obranych migdałów) zmiksować z dwoma szklankami gorącej wody, długo minimum 5 minut. Zaczekać aż ostygnie. Dodać 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki soli. Zmiksować. Następnie bardzo powoli wlewać 2 szklanki oleju (niektórzy robią z oliwą).Na końcu dodać sok z cytryny(6 łyżek). Odstawić na 15 minut, można do lodówki to szybciej zgęstnieje.
Podstawowa wariacja dipa:
- zielona, zwana też czasami ziołową - zanim dodam olej, do majonezu, dorzucam np. szczypiorek, natkę pietruszki + bazylia i oregano.
Uwagi:
Zrobiłam z migdałów z połowy porcji a i tak majonezu wyszło sporo.
Dodałam 1/2 łyzeczki soli, wg mnie taka ilość wystarczy.
Jeśli zrobi się dip z oliwą z oliwek i włoży do lodówki do ładnie zgęstnieje, z olejem byłby dużo bardziej wodnisty. |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-11-26, 10:04
|
|
|
dżo dzięki, dip był świetny |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-11-26, 11:23
|
|
|
cieszę się, ze Wam smakował , wg mnie był jednak niedoskonały, nie miał tej gładkości na jaka się nastawiłam ale to zapewne wina mojego sprzętu, |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-12-15, 15:01
|
|
|
robiłam go już chyba ze 6 razy
pierwsze trzy z migdałów, moczyłam, obierałam zgrzytałam zębami
a któregos razu okazało się że migdałów niet, są nerkowce, to dawaj!
i powiem wam, że z nerkowców uzyskałam konsystencję dipowo-majonezową
polecam |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
k.leee
Pomógł: 46 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2701
|
Wysłany: 2008-12-15, 18:57
|
|
|
dżo skąd masz ten przepis?
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1198&highlight=dip+sojowy |
_________________ hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-12-15, 19:33
|
|
|
Można by też z pestek słonecznika zrobić chyba? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
k.leee
Pomógł: 46 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2701
|
Wysłany: 2008-12-15, 20:35
|
|
|
Lily napisał/a: | Można by też z pestek słonecznika zrobić chyba? |
Ze słonecznika nie wychodzi taki dobry, ma specyficzny posmak |
_________________ hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org |
|
|
|
|
eli
Dzień świstaka...
Dołączyła: 03 Lut 2009 Posty: 28 Skąd: z rezerwatu...
|
Wysłany: 2010-05-13, 20:27
|
|
|
zrobiłam z nerkowców. absolutnie niesamowicie smaczny! do paluszków albo kanapek |
_________________ hxxp://weganizmdomowy.blogspot.com/]weganizm udomowiony
______________________________________
-Kochanie spokojnie, to tylko salwa w niebo...
-I wszystkie anioły powyciekały...! |
|
|
|
|
Arielka.v
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 27 Sie 2009 Posty: 525 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2010-05-14, 15:35
|
|
|
Jaki olej jest najlepszy do przygotowania tego "majonezu"?
Wydaje mi się, że oliwa bedzie wyczuwalna a mi zależy na neutralnym smaku tłuszczu.
czy zwykły olej rzepakowy się do tego nadaje czy lepiej dać jakiś tłoczony na zimno? |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-05-14, 21:02
|
|
|
Arielka.v, oliwa jest dobra przede wszystkim dlatego, że w lodówce gęstnieje i wówczas dip nie jest taki lejący tylko gęstszy, bardziej przypominający majonez, ale jeśli nie lubisz jej charakterystycznego smaku to użyj jakiegokolwiek neutralnego zimnotłoczonego oleju (zwykłego rzepakowego nie polecam bo to olej rafinowany a podczas rafinacji i bielenia olejów w wysokiej temperaturze dochodzi do powstawania podwójnych i potrójnych wiązań sprzężonych działających szkodliwie na mózg). |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-05-16, 01:02
|
|
|
Polecam olej ryżowy jako bardzo łagodny i neutralny w smaku. Ja się po nim dobrze czuje, jest dość lekki jak na olej. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
|