wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dip na bazie majonezu migdałowego
Autor Wiadomość
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-11-26, 09:16   Dip na bazie majonezu migdałowego

"Majonez sojowy lub migdałowy”

2 szklanki ugotowanej soi (lub namoczonych i obranych migdałów) zmiksować z dwoma szklankami gorącej wody, długo minimum 5 minut. Zaczekać aż ostygnie. Dodać 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki soli. Zmiksować. Następnie bardzo powoli wlewać 2 szklanki oleju (niektórzy robią z oliwą).Na końcu dodać sok z cytryny(6 łyżek). Odstawić na 15 minut, można do lodówki to szybciej zgęstnieje.

Podstawowa wariacja dipa:
- zielona, zwana też czasami ziołową - zanim dodam olej, do majonezu, dorzucam np. szczypiorek, natkę pietruszki + bazylia i oregano.

Uwagi:
Zrobiłam z migdałów z połowy porcji a i tak majonezu wyszło sporo.
Dodałam 1/2 łyzeczki soli, wg mnie taka ilość wystarczy.
Jeśli zrobi się dip z oliwą z oliwek i włoży do lodówki do ładnie zgęstnieje, z olejem byłby dużo bardziej wodnisty.
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-11-26, 10:04   

dżo dzięki, dip był świetny :-)
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-11-26, 11:23   

cieszę się, ze Wam smakował :-D , wg mnie był jednak niedoskonały, nie miał tej gładkości 8-) na jaka się nastawiłam ale to zapewne wina mojego sprzętu,
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2008-12-15, 15:01   

robiłam go już chyba ze 6 razy :-)
pierwsze trzy z migdałów, moczyłam, obierałam zgrzytałam zębami
a któregos razu okazało się że migdałów niet, są nerkowce, to dawaj!
i powiem wam, że z nerkowców uzyskałam konsystencję dipowo-majonezową
polecam
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2008-12-15, 18:57   

dżo skąd masz ten przepis? ;-)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1198&highlight=dip+sojowy
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-12-15, 19:33   

Można by też z pestek słonecznika zrobić chyba?
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2008-12-15, 20:35   

Lily napisał/a:
Można by też z pestek słonecznika zrobić chyba?

Ze słonecznika nie wychodzi taki dobry, ma specyficzny posmak
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
eli 
Dzień świstaka...


Dołączyła: 03 Lut 2009
Posty: 28
Skąd: z rezerwatu...
Wysłany: 2010-05-13, 20:27   

zrobiłam z nerkowców. absolutnie niesamowicie smaczny! :-) do paluszków albo kanapek
_________________
hxxp://weganizmdomowy.blogspot.com/]weganizm udomowiony
______________________________________
-Kochanie spokojnie, to tylko salwa w niebo...
-I wszystkie anioły powyciekały...!
 
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2010-05-14, 15:35   

Jaki olej jest najlepszy do przygotowania tego "majonezu"?
Wydaje mi się, że oliwa bedzie wyczuwalna a mi zależy na neutralnym smaku tłuszczu.
czy zwykły olej rzepakowy się do tego nadaje czy lepiej dać jakiś tłoczony na zimno?
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-05-14, 21:02   

Arielka.v, oliwa jest dobra przede wszystkim dlatego, że w lodówce gęstnieje i wówczas dip nie jest taki lejący tylko gęstszy, bardziej przypominający majonez, ale jeśli nie lubisz jej charakterystycznego smaku to użyj jakiegokolwiek neutralnego zimnotłoczonego oleju (zwykłego rzepakowego nie polecam bo to olej rafinowany a podczas rafinacji i bielenia olejów w wysokiej temperaturze dochodzi do powstawania podwójnych i potrójnych wiązań sprzężonych działających szkodliwie na mózg).
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-05-16, 01:02   

Polecam olej ryżowy jako bardzo łagodny i neutralny w smaku. Ja się po nim dobrze czuje, jest dość lekki jak na olej.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 13