wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Garnki i patelnie
Autor Wiadomość
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2012-01-02, 08:21   

Jakość patelni nie warta ceny.
Kilka razy zawiesiłam się na australijskim programie kulinarnym ( córka oglądała), w którym gotowały dzieciaki. Uwagę jak zwykle zwróciłam na garnki hxxp://www.smakprostoty.pl/producenci/scanpan
Następny garnek w mojej kuchni to będzie Scanpan

[ Dodano: 2012-01-02, 08:24 ]
Dodam , że liczę na przeceny :mryellow:
_________________
Kasia
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 10:50   

ganio4 napisał/a:
Jakość patelni nie warta ceny. :

rozwiń;)
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-01-02, 11:21   

ganio4 napisał/a:
hxxp://www.smakprostoty.pl/producenci/scanpan


Ceny :shock:
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 19:18   

Alispo napisał/a:
ganio4 napisał/a:


[ Dodano: 2011-03-18, 13:17 ]
A cos takiego ktoś może posiada?
hxxp://ulicaekologiczna.pl/zdrowie/ekologiczne-patelnie-greenpan-w-delikatesach-organic-farma-zdrowia/

Dołączam się po czasie..bo sie zastanawiam..a wtopić nie chce.. :roll:


moja mama ma patelnię Green Pan - nie wiem dokładnie, który model, ale kosztowała w promocji w Organicu 59 zł
ma ją dopiero kilka miesięcy, ale jak na razie jest zadowolona i nie ma żadnych zastrzeżeń


ja dostałam na Gwiazdkę patelnię białą ceramiczną no name...a kilka dni później większą Tefala...obie są fajne bardzo...wczoraj przeprowadziłam test naleśnikowy (a dodam że moje naleśniki są bez kropli oleju w cieście, na patelnię też nie używam wcale)...i tutaj Tefal sprawdził się lepiej nieco, tzn. absolutnie nic nie przywierało, natomiast przy tej ceramicznej nie było mowy o podrzucaniu bez wcześniejszego podważenia całości ze wszystkich stron łopatką
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 19:56   

ifinoe, a wrzucisz przepis na te naleśniki?
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 20:42   

gosia_w napisał/a:
ifinoe, a wrzucisz przepis na te naleśniki?


gosiu, szkoda osobnego wątku na 'taki' przepis - 1,5 szklanki mąki pszennej razowej, 0,5 szklanki mąki z ciecierzycy + woda do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji ;)

po powyższym teście wydaje mi się, że to jednak patelnia jest kluczem do sukcesu bezolejowych naleśników
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 20:55   

dziękuję, przetestuję na swojej patelni :-) A na długo odstawiasz ciasto przed smażeniem?
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 21:10   

gosia_w napisał/a:
dziękuję, przetestuję na swojej patelni :-) A na długo odstawiasz ciasto przed smażeniem?


staram się odstawić przynajmniej na pół godziny
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-02, 21:25   

ok, dzięki
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-08, 07:35   

Wczoraj rozpadła się nam kupiona 2 lata temu patelnia ceramiczna do naleśników Pensofal :-/ Odpadła rączka. Była używana raz w tygodniu. Na początku była w porządku, potem stawała się coraz bardziej brązowa, nie można było jej domyć. Nie polecam.
 
 
kamil87 

Dołączył: 10 Sty 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-01-10, 14:23   

Szukałem w necie i wybrałem z powłoką tytanową- potem szukałem w miarę tanich(średnich cenowo)...i padło na PENTOLPRESS(julienne)- szukając opinii w internecie przed kupnem znalazłem jedna pozytywną- tak wiec mało opinii- ogólnie mały jest wybór tytanowych garów i dzisiaj przed chwilą zamówiłem - po chwili zaś znalazłem to forum i jedną opinię ze zdjęciami(Empiryka)-w tym momencie się wkurzyłem( jak moje po 3 miesiącach też będą miały takie bąbelki i będą za przeproszeniem do d... to się wkurzę ,a wydałem 500 zł na 3 garnki i pokrywkę...

...pytanie do Empiryk czy uwzględnili Ci gwarancję?



Pozdrawiam
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2012-01-10, 14:44   

Ja miałam już dwie tytanowe, trwałość podobna do teflonowych, tych droższych teflonowych. Najlepiej jak narazie u mnie trzyma się dwudziestoletnia żeliwna :mryellow:

Patelni używam codziennie do placków gryczanych; teflony, tytany, ceramiczne - wszystko przerabiałam. Najgorzej wypada ceramiczna.
_________________
Kasia
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-01-10, 15:28   

ganio4 napisał/a:
Patelni używam codziennie do placków gryczanych

i tu mnie zaintrygowałaś :mrgreen: robisz codziennie placki gryczane?
Ostatnio zmieniony przez bronka 2012-01-10, 16:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2012-01-10, 16:34   

Niestety, mój syn niejadek na śniadania wsuwa tylko te placki, które wymyśliłam dla chorej na celiakię córeczki znajomej. Syn nie je warzyw i owoców. Z soków tylko jabłkowy i ostatnio pomarańczowy. Nic nie przemycę, nie ma szans :-( Cieszę się, że placki wsuwa ze smakiem.
_________________
Kasia
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-01-10, 16:36   

ganio4, a rzucisz przepisem? Muszą być pyszne :->
 
 
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 04 Sty 2011
Posty: 268
Skąd: stąd
Wysłany: 2012-01-10, 16:49   

Z jajkami niestety. Ale proszę.
2 jajca bełtam z ok. pół szkl.wody, ciut soli, i sypię mąkę (zmieloną kaszę gryczaną, niepaloną)aż zrobi się konsystencja gęstego budyniu. Chwilę czekam, bo gęstnieje i czasem trzeba dodać jeszcze wody. I lejemy (musi być gęste) małe kleksy na patelnię. Ja jak robię to mi rosną i są rumiane, mężowi wychodzą blade zakalce (?) Można robic na różnych mlekach, ale syn najbardziej lubi na wodzie.
_________________
Kasia
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-07-14, 14:29   

dziewczyny, czy patelnia opisana jako "indukcyjna" może być używana do zwykłej gazowej kuchenki? :oops:
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2012-07-24, 08:53   

gosia z badylem napisał/a:
dziewczyny, czy patelnia opisana jako "indukcyjna" może być używana do zwykłej gazowej kuchenki?
tak, oczywiście.
 
 
 
misztalsky

Dołączył: 03 Wrz 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-09-03, 11:04   

gosia z badylem napisał/a:
dziewczyny, czy patelnia opisana jako "indukcyjna" może być używana do zwykłej gazowej kuchenki? :oops:



bez najmniejszych problemów
 
 
atrix90

Dołączył: 04 Gru 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-12-04, 16:34   

teflon nie jest szkodliwy a bardzo dobrze sie na nim dokonuje obróbki termicznej. najważniejsza sprawa żeby każdy z domowników obowiązkowo używał wyłącznie drewnianej łyżki do kontaktu z teflonem, bo metalowe czy aluminiowe sztućce są zbyt twarde!
 
 
patrycccja
puszka.pl

Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-04, 21:51   

ganio4 napisał/a:
Ja miałam już dwie tytanowe, trwałość podobna do teflonowych, tych droższych teflonowych. Najlepiej jak narazie u mnie trzyma się dwudziestoletnia żeliwna :mryellow:

Patelni używam codziennie do placków gryczanych; teflony, tytany, ceramiczne - wszystko przerabiałam. Najgorzej wypada ceramiczna.


Ceramiczna najgorzej??? Dlaczego? Od dłuższego czasu się nad taką zastanawiam, bo nie wszystko się dobrze smazy na stalowej, a teflonu wolałabym unikać w miarę możliwości.

Co do powłok tytanowych i corn-coś_tam - to po prostu nowsza generacja teflonu po prostu. Teoretycznie bardziej trwałe są, ale też bez przesady.
_________________
* hxxp://puszka.pl/]puszka.pl *
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-04, 22:25   

Probowalam dwoch ceramicznych,nie mialam zastrzezen,fajnie u mnie sie sprawdza.
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
patrycccja
puszka.pl

Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-04, 22:32   

Alispo napisał/a:
Probowalam dwoch ceramicznych,nie mialam zastrzezen,fajnie u mnie sie sprawdza.


O, hej Alispo! A jakich firm? bo po przeczytaniu całego wątku (ufff!) widzę, że opinie różne. Albo patelnie super trwałe i och ach, albo się przebarwiają albo w ogóle dno i nawet używanie drewnianych łopatek nie uchroniło patelni przed zniszczeniem... No i bądź tu mądra! ;)
_________________
* hxxp://puszka.pl/]puszka.pl *
 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-04, 22:48   

Moneta i Green Pan.Moneta zbrązowiała ciut.
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
patrycccja
puszka.pl

Dołączył: 25 Kwi 2008
Posty: 44
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-04, 23:13   

Alispo napisał/a:
Moneta i Green Pan.Moneta zbrązowiała ciut.


A od jakiego czasu je masz? Z jaką intensywnością używasz każdej z nich? Żeby nie wyszło, że GreenPan jest w lepszym stanie bo kupiony miesiąc temu lub uzywany raz na rok ;D
_________________
* hxxp://puszka.pl/]puszka.pl *
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 12