czy ktoś zna przepis na zupę imbirowo-cebulową? |
Autor |
Wiadomość |
kasiablanka
kasiablanka
Dołączyła: 19 Sty 2009 Posty: 4 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-01-19, 17:33 czy ktoś zna przepis na zupę imbirowo-cebulową?
|
|
|
Jadam taką zupę w restauracji "Vega" we Wrocławiu, to chyba najlepsza zupa jaką jadłam w życiu, ale w żaden sposób nie mogę zgadnąć, z czego jest zrobiona. Będę wdzięczna za przepis, albo przynajmniej podpowiedzi, od kogoś kto ją jadł. |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2009-01-19, 19:36
|
|
|
Kasiu, obawiam się, że domu nie da się do końca odtworzyć smaku dania, które się jadło gdzieś w barze czy restauracji. Takie firmy dodają wzmacniacze smaku (wegety etc), mogą mieć też różne gotowce, typu buliony, których w domach się nie ma, a na ktorych tanio i łatwo robi się zupy, sosy i inne potrawy. |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-01-19, 19:55
|
|
|
Kasia - a nie możesz po prostu zapytać u żródła |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
kasiablanka
kasiablanka
Dołączyła: 19 Sty 2009 Posty: 4 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-01-19, 20:19
|
|
|
A, jakoś mi tak głupio. Panie, które stoją za barem mają mało przyjazne miny
Wiem, że się nie da, szukam przynajmniej czegoś podobnego. Zupa jest zmiksowana na krem. Jest dość słona, ale dominuje ostry smak świeżego imbiru. Na pewno w składzie jest cebula, pływa coś zielonego (koperek?), zupa ma kolor biały i jest dość gęsta (mąka? mleko? zasmażka?). |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2009-01-19, 20:35
|
|
|
Ja nie znam tej zupy, ale mogą to być też zmiksowane ziemniaki, które doskonale łączą się smakowo z cebulą i ładnie zagęszczają zupę. |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2009-01-21, 23:26
|
|
|
Zupa cebulowo - imbirowa z Wyspy Maui:
6 łyżek masła
6 drobno posiekanych cebul
1/4 obranego i posiekanego imbiru
8 małych kubków bulionu
1 kubeczek wytrawnego białego wina
8 części gałązek tymianku
1 kubeczek śmietany
sól, pieprz
Rozpuść masło, dodaj cebulę i imbir, gotuj na małym ogniu przez 20 min, dopóki cebula się nie zeszkli. Uważaj, żeby nie była brązowa, bo zupa będzie gorzka.
Dodaj wino, bulion i tymianek, zwiększ płomień, zagotuj. Na wolnym ogniu gotuj zupę przez ok godzinę, dopóki cebula zupełnie się nie rozpadnie.
Wyjmij z zupy tymianek. Zmiksuj zupę w blenderze, wlej spowrotem do garnka i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Podgotuj zupę na średnim ogniu (jakąś minutę) cały czas mieszając i już gotowa do natychmiastowej konsumpcji.
UFFF |
_________________
|
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-01-27, 09:57
|
|
|
fizia, ja myślę, że to jest to! absolutna rewelka, robie taka co jakis czas, ale jeszcze z ryżem jaśminowym i posypuję świeżą kolendrą, jem z garnka, jęzor do pasa |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
kasiablanka
kasiablanka
Dołączyła: 19 Sty 2009 Posty: 4 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-02-03, 20:40
|
|
|
Zrobiłam!
Pyszna, ale zupełnie inna niż ta, której szukam |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2009-02-03, 21:00
|
|
|
mimo wszystko, cieszę się, że Ci się przepis przydał |
_________________
|
|
|
|
|
|