wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fenkuł - koper włoski
Autor Wiadomość
ajanna 

Pomogła: 75 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1651
Skąd: Barcelona
Wysłany: 2009-02-12, 21:10   fenkuł - koper włoski

kupiłam 2 i nie mam pomysłu :roll: chciałabym coś wegańskiego i smacznego - nie tylko gotowanie na parze :lol:
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-02-12, 21:42   

Duszony fenkuł

Prosty sposób na przygotowanie bardzo smcznej potrawy z niezbyt popularnych u nas bulw kopru włoskiego

czas: 40 minut
liczba porcji: 4

składniki: 3 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
3 pomidory obrane ze skórki i posiekane
2 cebule
3 łyzki czarnych oliwej bez pestek
150 ml warzywnego bulionu
sól, pieprz
2 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek

Przyrządzanie: Bulwy fenułu dokładnie umyć, odkroić zielone części, które zachować do dekoracji. Bulwy przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski. Na patelni rzgrać oliwę i podsmażyć pokrojoną w krążki cebulę. PO kilku minutach dodać fenkuł. Przykryć i dusić kolejne 10 minut. Dodac pomidory i oliwki oraz bulion. Przykryć i dusić jeszcze przez 20 minut - do miękkości fenkułu. Doprawić do samku solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować posiekaną bazylią i posiekanymi zielonymi listkami fenkułu.



Fenkuł pieczony na chrupko

czas: 50min

liczba orcji: 4

4 spore bulwy fenkułu
4 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka otarta z cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
5 dkg okruchów z chleba
sól, pieprz, ciut słodu i oregano

Przyciąć bulwy fenkułu. Zachować zielone liście. Bulwy pokroić na ćwiartki. Obgotować przez 5 minut we wrzątku, aż będą miękkie. Dokładnie odsączyć.

W małej brytfance albo żaroodpornym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić fenkuł, obtoczyć go dokładnie w oliwie, skropić sokiem z cytryny. Opiekać przez 35 minut w 200 stopniach, aż bulwy zaczną się rumienić.

Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę. Wrzucić czosnek i podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać okruchy chleba i smażyć przez 5 minut, ciągle mieszając, aż staną się chrupkie. Zestawić z ognia. Dodać skórkę z cytryny oraz odłożone liście. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, słodem i oregano.

Po upieczeniu posypać bulwy fenkułu okruchami chleba. Wstawić do pieca jeszcze na 5 minut. Podawać na gorąco jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

fenkuł.JPG
Plik ściągnięto 629 raz(y) 51,7 KB

_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-13, 02:03   

Hm, dotychczas dodawałam go tylko do bulionu warzywnego ale znalazłam dwa przepisy z kuchnia tv

SAŁATKA Z FENKUŁA

Składniki
2 fenkuły
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka skórki z kiszonych cytryn lub skórka otarta z cytryny
2 łyżki posiekanych listków kolendry
1 łyżka posiekanych listków bazylii
10 czarnych oliwek, wydrylowanych i pokrojonych
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
oliwa do polania

Przygotowanie
Z fenkuła odciąć łodyżki z listkami, przekroić go na pół i usunąć zewnętrzne warstwy, jeśli są nich plamki. Następnie połówki pokroić na cieniutkie plasterki (można w tym celu użyć szatkownicy). Plasterki włożyć do miski i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodać skórkę z kiszonych cytryn lub skórkę otartą z cytryny, listki kolendry i bazylii oraz pokrojone oliwki, wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Polać oliwą, wymieszać. Zostawić na pół godziny do godziny, żeby smaki się przegryzły.

SAŁATKA KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Składniki
30 dag kuskus
bulion
pieczone warzywa
czosnek
zioła
mieszane liście sałaty
nasiona czarnej cebuli (nigella)

Przygotowanie
30 dag makaronu kuskus zalewamy bulionem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut, po czym spulchniamy widelcem. Na warstwie kuskus układamy pieczone warzywa, wzbogacone fenkułem. Tuż przed podaniem na wierzchu układamy mieszane liście sałaty. Skrapiamy niewielką ilością dressingu – resztę przelewamy do miseczki i podajemy na stół wraz z sałatką, którą na koniec posypujemy nigellą, czyli nasionami czarnej cebuli.

W oryginalnym przepisie jest jeszcze kozi ser do posypania. Robiłam podobną sałatkę - kuskus, następnie warstwa pieczonych warzyw (co prawda bez fenkułu), na wierzch rukola, do tego pikantny sos pomidorowy - pycha!
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-02-13, 08:57   

wcale mi się ten temat nie podoba, bo jestem na diecie i na dodatek to nie ma u mnie w okolicy nigdzie fankuła ]:-> ]:-> ;-)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-02-13, 08:59   

wiele nie podpowiem bo nie jestem fanem (anyżkowy jest)
stosowałam jak Ag do bulionu i jadłam w sałatce: cienko pokrojony fenkuł, pomidory, oliwki i chyba cebula
 
 
Eulenspiegel 

Dołączyła: 12 Lis 2012
Posty: 1
Wysłany: 2012-11-12, 11:31   

Polecam drobno pokroić, dodać trochę oliwek i pokrojonych pomarańczy, na koniec trochę oliwy. Jadłam taką wersję we Włoszech, pyszności!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 14