hans
jestem słowianinem

Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2010-03-27, 23:55 Rogaliki orkiszowe
|
|
|
Rogaliki orkiszowe
Składniki:
1/2 kg mąki (2/3 mąki orkiszowej i 1/3 białej)
drożdże tak od ok. 30g im bardziej razowe ciasto tym więcej
szczypta soli
1 łyżka cukru brązowego
50 ml oleju (np słonecznikowego, olej nie powinien mieć wyraźnego zapachu)
przyprawy: cynamon, kardamon, wanilia, kurkuma (w/g uznania)
marmolada lub konfitura różana (do środka rogalików)
Do ciasta można dodawać również mielone orzechy, migdały, wiórki kokosowe, sezam, co kto lubi
Przygotowanie:
Rozrobić drożdże w letniej wodzie z cukrem i częścią białej mąki. Odstawić ten zaczyn do wyrośnięcia.
Jak zacznie rosnąć, dodać resztę suchych składników i olej. Wszystko dokładnie zagnieść. Konsystencja ciasta powinna być taka, by nie kleiła się do wałka. Odrywać kawałki ciasta, wałkować i wycinać koła. My wycinamy dużą pokrywką od garnka zeptera. Potem należy wycięte koło przekroić na krzyż - uzyskamy 4 części. Do każdej z części nakładać marmoladę ( nie za dużo marmolady, bo w czasie pieczenia może wypływać ze środka) i zwijać rogaliki.
Układać na posmarowanej olejem blaszce. Piec w piekarniku w temp. 180 - 200 stopni do uzyskania złocistobrązowego koloru...
Smacznego. |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|