wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAKWAS
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-29, 18:26   

robiła, bez cukru i białej mąki ;-)
w wersji wegan
 
 
eM 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 12 Lip 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-29, 18:37   

ajanna napisał/a:
ja mam dobry zakwas :-D ale mam pytanie - możecie podać/podlinkować jakieś przepisy na coś lekkiego, co można upiec na zakwasie? chodzi mi o cokolwiek, co nie będzie ciężkie/razowe - nie musi być zdrowe, byle było wegańskie i nie zawierało drożdży, bo do nich nie mam dostępu, a zakwas w lodówce czeka :->

Nie wiem czy pieczywo też może być, ale ja polecam ten chleb hxxp://www.mojewypieki.com/przepis/polski-chleb-na-zakwasie
Czasami robię też pizzę np. hxxp://www.moja-piekarnia.pl/2009/12/05/pizza-na-zakwasie/ tyle, że na żytnim zakwasie i np. hxxp://galangal.blox.pl/2009/12/Pizza-na-zakwasie-zytnim.html Czasami wprowadzam lekkie zmiany, ale zasada jest taka sama - czyli zakwas.
No i jeszcze tak coś hxxp://weganskarozpusta.blogspot.com/2012/09/nalesnikociacha.html i gofry hxxp://weganskarozpusta.blogspot.com/2012/09/gofry-na-zakwasie-z-bita-smietana-i.html Sama ich nie robiłam, więc nie mam zdania, ale planuję przepis wypróbować :)
_________________
A. 03.2017
M.I. 11.2020
 
 
ajanna 

Pomogła: 75 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1651
Skąd: Barcelona
Wysłany: 2013-10-30, 11:29   

wielkie dzięki za linki dziewczyny :-D muszę koniecznie wypróbować - zwł. chleb i pizzę. mam jeszcze jedno pytanie - czy to naprawdę ważne jaki jest ten zakwas? bo mój jest totalną mieszanką wszystkiego - nie jest ani pszenny ani żytni :roll: czy powinnam go jakoś p :roll: podrasować przed użyciem?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
eM 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 12 Lip 2013
Posty: 416
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-31, 07:20   

Wydaję mi się, że do chleba to jednak lepiej mieć konkretny zakwas. Ale z drugiej strony jak masz mocny zakwas i wszystko Ci na nim rośnie to chyba nie ma problemu. Po prostu będziesz miała mieszankę, a nie typowo żytni - wiadomo trochę bardziej "wartościowy".
Zawsze możesz przed użyciem nakarmić go ze dwa razy mąką żytnią razową i będzie ok ;)
_________________
A. 03.2017
M.I. 11.2020
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12