wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto korzenne z Mora Sul
Autor Wiadomość
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Lip 2008
Posty: 692
Wysłany: 2009-02-08, 21:06   Ciasto korzenne z Mora Sul

* szkl. mąki kukurydzianej, mały, dojrzały banan, ½ szkl. mleka sojowego, ½ szkl. hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=181398#181398]syropu-miodu daktylowego, 5 suszonych daktyli bez pestek, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżka skórki z cytryny, ¼ łyżeczki sody, łyżka przyprawy korzennej - piernikowej, 1/5 łyżeczki soli morskiej; orzechy włoskie do dekoracji;
* polewa - 2,5 łyżki kakao, łyżka rumu, ¼ szkl.
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=181398#181398]syropu-miodu daktylowego;
* foremka 15 cm x 8 cm x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kaszą manną


* Daktyle drobno pokroić. Skórkę cytrynową umyć, usunąć białą część, pokroić w drobną kostkę, namoczyć w gorącej wodzie. Banana obrać i zmiksować. Do małego garnka wlać syrop daktylowy i mleko sojowe, zagotować, wsypać przyprawę korzenną i sól, lekko ostudzić. Do ostudzonej mikstury dodać zmiksowanego banana, mąkę kukurydzianą, sodę, daktyle, orzechy, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem, wystudzić.
* Polewa - składniki polewy dokładnie wymieszać, polać ciasto - i udekorować orzechami. Ciasto wyjąć z foremki po zastygnięciu polewy
 
 
Jattaveien 
Ania

Dołączyła: 11 Lis 2008
Posty: 216
Skąd: Norway
Wysłany: 2009-03-14, 15:48   

Mniam wydaje sie fajny przepisik. Produkty wszystkie mam to zabieram sie za pieczenie bo straszna cukiernica ze mnie :oops:
Shaera - dzieki za przepisik :-D
 
 
 
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Lip 2008
Posty: 692
Wysłany: 2009-04-08, 16:05   

Jattaveien napisał/a:
Mniam wydaje sie fajny przepisik. Produkty wszystkie mam to zabieram sie za pieczenie bo straszna cukiernica ze mnie :oops:
Shaera - dzieki za przepisik :-D

Jattaveien, poważnie masz (dopiero teraz widzę, że Twój post był w połowie marca :lol: ) wszystkie produkty? ;-) Nawet ten syrop daktylowy z mojego przepisu? :roll: Łał, dobra jesteś ;-) Ciasto nie wychodzi za duże, jakby co :roll: W smaku przypomina bakaliowy pierniczek ;-) Heh, nawet mojej mamie bardzo smakuje ;-) Jeśli się zdecydujesz upiec, daj znać, jak wyszło ;-)

P.S. Temp. piekarnika (u mnie chyba elektryczny :-? ) to 180*C, a piecze się troszkę więcej, niż 30 min. - jak patyczek jest suchy, ciacho gotowe :-P
 
 
Jattaveien 
Ania

Dołączyła: 11 Lis 2008
Posty: 216
Skąd: Norway
Wysłany: 2009-04-08, 19:54   

Shaera - oj ciacho wyszlo bardzo fajne - dzieki za przepisik :)
 
 
 
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 26 Lip 2008
Posty: 692
Wysłany: 2009-04-08, 22:44   

Jattaveien napisał/a:
Shaera - oj ciacho wyszlo bardzo fajne - dzieki za przepisik :)

Nie ma sprawy :-) Bardzo się cieszę, że smakuje ;-)
 
 
Jattaveien 
Ania

Dołączyła: 11 Lis 2008
Posty: 216
Skąd: Norway
Wysłany: 2009-04-09, 21:02   

:-D :-D :-D
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14