wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Mleko sojowe lub zsiadłe sojowe i okara
Autor Wiadomość
jarzynajarzyna 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 11 Sie 2010
Posty: 2549
Wysłany: 2011-12-29, 11:41   

no właśnie samo mleko gotowałam, bez okary, nawet nie wiedziałam, że z okarą można.
 
 
Aries 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 108
Wysłany: 2012-04-11, 20:50   

Obmyśliłam nowy sposób na mleko sojowe, nie wiem czy tak można...

Ugotować najpierw ziarno soi w wodzie, a potem dopiero zmiksować i odcedzić, myślicie, że to wyjdzie?

I czy po wstawieniu do lodówki mleko sojowe nie robi się Wam takie cierpkie? Bo mnie to drażni, nawet te sklepowe po wstawieniu ma taki inny smak, a raczej nie smak tylko takie szorstkie się robi... :roll:

No i zastanawiałam się jeszcze nad czymś zagęszczającym to mleko, żeby nie było takie wodniste ;-) To sklepowe to ma w ogóle tylko kilka procent soi, a reszta woda...
_________________
Jak ktoś chce - zawsze znajdzie sposób, jak ktoś nie chce - zawsze znajdzie wymówkę.

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.
 
 
jagodzianka 


Dzieci: zbój
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-11, 21:44   

Mi zawsze mleko sojowe wychodzi picuś glancuś jak z kartonu.
Za to tofu- nigdy. Nie dość, że z wielkiej ilości mleka zostaje jakiś marny ogryzek to strasznie kruche i bezsmakowe bardziej niż zwykłe tofu. I jest takie jakieś włókniste.
_________________
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-04-11, 22:22   

dziewczyny i chłopaki, a jakie macie blendery? Ja chętnie bym zrobiła sama mleko ale boję się, że załatwię kolejny blender :-(
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

http://www.jadlonomia.com
 
 
Aries 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 108
Wysłany: 2012-04-12, 06:54   

Jadłonomia, ja na początku miksowałam taką końcówką od miksera (Zelmera), mikser raczej słaby - 250W i się nic nie spaliło. Teraz mam Philipsa blender 600W - dokładniej rozdrabnia

jagodzianka, a Ty z którego przepisu robisz to mleko?
_________________
Jak ktoś chce - zawsze znajdzie sposób, jak ktoś nie chce - zawsze znajdzie wymówkę.

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.
 
 
jagodzianka 


Dzieci: zbój
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-12, 07:42   

Jadłonomia, ja mam Manta 400W (chyba) i jest spoko. Tylko robię przerwy jak czuję, że się nagrzewa.

Aries, moczę soję, blendruję, do gara z wodą, zagotowuję- dolewam wody x3, przecedzam przez tetrę (:P) i gotowe.
_________________
 
 
Aries 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Gru 2011
Posty: 108
Wysłany: 2012-04-13, 13:42   

A może głupie pytanie, ale dlaczego akurat 3 razy sie tą wode dolewa? Bo mi się podnosiło czasami więcej niż 3 razy, a czasami po pierwszym zagotowaniu wolniutko mogło się nawet i pół godziny gotować bez podnoszenia :roll:
_________________
Jak ktoś chce - zawsze znajdzie sposób, jak ktoś nie chce - zawsze znajdzie wymówkę.

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.
 
 
jagodzianka 


Dzieci: zbój
Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-04-13, 13:55   

Też się zastanawiałam czemu akurat 3, ale ważne że działa. :P
_________________
 
 
Patrycja

Dołączył: 10 Mar 2013
Posty: 1
Wysłany: 2013-03-10, 14:26   

A co myślicie o pasteryzacji mleka sojowego własnej roboty? Z reguły jak zaczynam gotować to w dużych ilościach bo mam mało czasu na to. Dlatego zastanawiam się czy pasteryzacja (jak słoiki z wekami) nie zaszkodzi mleku sojowemu i czy wydłuży jego świeżość.
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-05-14, 13:08   

próbowałam ukisić mleko sojowe i dzisiaj jest drugi dzień i nie pachnie kwaśnym tylko jak już delikatnie drożdżami

na wierzchu jest gruby kożuch wyglądający jak gęsty kefir

nie wiem co teraz zrobić, co to jest i czy do czegoś się nadaje...

:roll:
 
 
DoskaZ 

Dzieci: syn 18 lat
Dołączyła: 09 Sty 2013
Posty: 93
Wysłany: 2013-05-14, 13:25   

Ja bym teraz zamieszała, żeby zniszczyć kożuch i dałabym w ciepłe miejsce jeszcze na jeden dzień. Jutro powinno być już ścięte. Jak się ukisi, to zostaw sobie odrobinę jako starter na następny raz (wytrzyma jakiś tydzień-dwa w lodówce a dłużej w zamrażalniku). Ze starterem w 8 godzin mleko jest już ukiszone i jest smaczniejsze.
_________________
Dieta roślinna od stycznia 2013, wraz z całą rodzinką.
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-05-14, 13:29   

DoskaZ, dzięki :-> zamieszałam i mam nadzieję że jutro będzie ok :-)
 
 
Olexy 


Dołączyła: 28 Paź 2012
Posty: 1
Wysłany: 2013-05-19, 15:01   

Też robię mleka z tego przepisu i zawsze mi wychodzi. Bz żadnych przypraw jest trochę mdłe i ma ten taki 'roślinny' posmak, ale jak dodamy do gotowania laskę wanilii, troszkę soli i trzy łyżki cukru to jest naprawdę super-hiper-mega smaczne. :D No i dużo tańsze niż ze sklepu.
Aaale mam pytanie- próbowała któraś z Was zrobić z tego mleka kajmak? Tak się zaczęłam właśnie zastanawiać- skoro ze zwykłego się da, to w sumie czemu miałoby się nie dać z tego.
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-05-19, 15:28   

Olexy, http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=587106 tu jest cały temat
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 11