wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
kofta
Autor Wiadomość
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-05-25, 16:25   

Ja robię z mąką pszenną i bardzo mi smakuje. Może była niedosmażona?
Mąki z cieiciorki do całości bym nie ryzykowała, może trochę... Ona ma jednak dość wyraźny smak.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2014-05-25, 18:35   

Kofi, sprobowalam najpierw bardzo usmażyć i juz bylo je czuc spalenizną pozniej troche mniej i to samo. Moze po prostu za duzo tej mąki było. W kotletach nie czuc smaku kapusty tylko mąki :-(
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2014-05-25, 20:36   

Mogło być za dużo mąki - też kiedyś dałam za dużo i były gorsze, za to jak jest mniej, to mocno się kleją, trudniej się robi.
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-05-25, 21:04   

ja daję orkiszową, zawsze piekę, smaczne
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2014-05-26, 19:15   

Robiłam i z pszennej i żytniej żurkowej i gryczanej. Najsmaczniejsze jak dla mnie są z gryczanej. Według mnie prawie na pewno dałaś za dużo mąki, ja daję tyle by się lepiło, może kubek na małą główkę kapusty, dospuje stopniowo by nie przesadzić. Jeśłi dało się szczyptę soli i porządnie gniecie to kapusta puszcza sok i to się musi trzymać. Kapusty ma być więcej niż mąki. Olej u leję tyle by dało się w tym wszystkie kofty obtoczyć, ale żeby nie pływało, w zasadzie jak obtoczę to w naczyniu nie ma oleju już.
 
 
Ka.ja 


Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 24 Paź 2008
Posty: 746
Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-08-05, 19:38   KOFTA Z KALAFIORA

Bardzo polecam koftę kalafiorową - przepis hxxp://medytujemy.pl/kofta-w-programie/]stąd

Składniki:
pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach
mała marchewka starta na tarce o małych oczkach
mała pietruszka starta na tarce o małych oczkach
mały, poszatkowany pęczek koperku
czubata łyżeczka soli kamiennej lub morskiej (ja dałam różową himalajską)
łyżeczka pieprzu ziołowego
pół szklanki mąki z ciecierzycy lub mąki grochowej
olej (najlepiej ryżowy do smażenia)

Starte warzywa mieszamy ze wszystkimi składnikami z wyjątkiem mąki z ciecierzycy. Dokładnie ugniatamy, aby puściły sok. Dodajemy mąkę z ciecierzycy. Z ciasta formujemy małe kulki, a następnie delikatnie spłaszczamy. Smażymy na patelni (tłuszczu wlewamy tyle, aby kotleciki zanurzone były do połowy).

Nie bardzo chciało mi się to kleić, więc dałam jeszcze do masy chlust oleju ryżowego i trochę bułki tartej. Po usmażeniu odsączyłam na ręcznikach papierowych.

Podałam do tego ryż brązowy, sos pomidorowy (oliwa,cebula,pomidory z puszki, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka) i duuuuużo natki pietruszki. Pychota - jedliśmy przez 3 dni pod rząd (wykorzystałam cały duży kalafior)[/u]
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/]

Ciuszki chłopięce 110-140,zabawki, książki dla dzieci i dorosłych - hxxps://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/hZRW/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12