Bezglutenowa zapiekanka cukiniowa "nadmorska" |
Autor |
Wiadomość |
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-08-03, 22:39 Bezglutenowa zapiekanka cukiniowa "nadmorska"
|
|
|
Nazywam ją "nadmorską", bo jest zapiekanką typu "do ręki", co mi się kojarzy z wyjazdami i budkami z goframi i zapiekankami, którą można potraktować ketchupem
cukinie- sztuk w zależności od potrzeb- 1 cukinia=2 zapiekanki
I dobieramy proporcjonalnie składniki do wielkości cukinii i ilości
ale ogólnie wygląda to tak:
szklanka ryżu brązowego
2 cebule
ze 2 ząbki czosnku
250g pieczarek
pomidory (do położenia na wierzch w plastrach, więc w zależnosci od wielkości pomidorasów i zamierzanej grubości plastrów
sos sojowy
Cukinię należy przekroić na pół i wyskrobać w łódeczki - to będzie nasza bezglutenowa "bułka" Na spód wydrążonych pestek wrzucam przyprawy- w zależności od gustu- u mnie sól, pieprz, bazylia.
Na górę ładuje farsz, ze zmieszanego ugotowanego ryżu, pieczarek, cebuli, czosnku, ew. marchewki i pietruszki. (osobiście często też do farszu dolewam sosu sojowego do smaku). Na wierzch kładę pomidory i skrapiam oliwą.
Osoby "lakto" oczywiście mogą zasmażyć to dodatkowo pod serem
Układam na papierze do pieczenia i piekę w 180 stopniach do 10 minut
Miałam fotkę ale totalnie nie mogę jej teraz odnaleźć |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-08-03, 23:42
|
|
|
sos sojowy zazwyczaj ma gluten, może warto go tamari zastąpic |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2014-08-04, 09:27
|
|
|
wiem, ja kupuję gluten free ale słuszna uwaga |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-08-04, 14:16
|
|
|
w wegan wersji są i sery kupne albo hand made: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=15044. go: przepis fajny, smaczny i rozwojowy - robię zmieniając warzywa, zastępując ryż kaszą, dodając ulubione zioła/przyprawy itd. |
|
|
|
|
|