agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-04-26, 12:48 Pasztet z soi i orzechów
|
|
|
Pasztet z soi i orzechów włoskich
1 szkl lub 1,5 szkl. soi
cebula
orzechy włoskie zmielone
sucha bułka
jajko
olej sojowy lub sezamowy
przyprawy
Soje namoczyć i ugotować. Do długiej foremki na keks warto ugotować 1,5 szklanki.
Cebulę podsmażyć na ogniu
Bułkę namoczyć wodzie.
Zmielić w maszynce soje, cebulę, orzechy (nie wiem ile wrzucam, bo robię to na "oko", ale dużo), bułkę namoczoną w wodzie, a następnie wyciskam z niej wodę i mielę.
Dodaje przyprawy: kminek, imbir, trochę kurkumy, bazylię, pieprz, sól.
Na końcu dodaje jajko i olej sojowy, a ostatnio przez przypadek dodałam olej sezamowy.
Piękę 40-50 minut (ale raczej 50 min) w 180 stopniach.
pasztet z.jpg
|
|
Plik ściągnięto 581 raz(y) 62,75 KB |
|
|