Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (vegan) |
Autor |
Wiadomość |
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-05-08, 10:16 Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (vegan)
|
|
|
Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (ciasto bez tluszczu, tylko 80 kcal na tarte)
Ciasto:
1 jablko (nie za male)
1 ¼ szklanki maki (ja robilam z bialej)
1 lyzeczka proszku do pieczenia (baking powder)
Farsz:
1 naturalny jogurt sojowy (500g)
Troche zamrozonych jagod (lub innych swiezych owocow. Mozna zastapic konfiturami)
Sposob:
Starkowac obrane jablko i w malym garnku zrobic z niego puree. Mozna dodac 2 lyzki wody jezeli jablko nie pusci soku. Poczekac az troche wystygnie i dolaczyc do maki i proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszac. Jezeli jest za suche mozna dodac ciut wody, ale normanie nie powinno. Rozrobic reka i wlozyc do lodowki na 2 – 3 godziny. Poczym rozwalkowac na ok 0,5 cm i wylozyc nim foremki.
Piec okolo 15min w 180°C.
Do upieczonych tart dodac farsz. (jaki chcecie)
ja dalam:
Jogurt naturalny sojowy (musi byc dosc gesty). nie dodaje do niego cukru.
Owoce wczesniej rozmrozic i posypac nimi.
Smaczengo!
step 4.jpg step 4 |
|
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 10,62 KB |
step 3.jpg step 3 |
|
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 7,47 KB |
step 2.jpg step 2 |
|
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 7,15 KB |
step 1.jpg step 1 |
|
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 7,62 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez vegAnka 2009-07-16, 11:16, w całości zmieniany 6 razy |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-05-08, 10:17
|
|
|
śliczne tarty |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
Ostatnio zmieniony przez Lily 2009-05-08, 13:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-05-08, 10:24
|
|
|
haha sorry, 1 1/4 szklanki maki ...
[ Dodano: 2009-05-08, 10:25 ]
dzieki!
[ Dodano: 2009-05-08, 10:26 ]
juz poprawilam |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2009-05-08, 12:12
|
|
|
brzmi cudnie! na pewno wypróbuje |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-08, 15:32
|
|
|
Wyglądają pysznie! Szkoda, że nie mam takich foremek ale może specjalnie zakupię bo pokusa wielka... |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-08, 16:18
|
|
|
ciasto zagniotłam. Chłodzi się w lodówce. C.d.n. |
|
|
|
|
Kreestal
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2009-05-08, 17:03
|
|
|
Wegańskie tarty, jupi! vegAnka, a wiesz może czy ciasto francuskie da się zrobić w wersji bez nabiałowej? |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-05-08, 17:07
|
|
|
W Biedronce jest wegańskie. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-05-08, 18:27
|
|
|
ładne , szkoda, że nie jadam ciastek
zaszyłam się |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-08, 19:52
|
|
|
a w jakiej temperaturze piec i jak długo? |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2009-05-09, 14:36
|
|
|
Kocia jak to nie? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-05-09, 21:17
|
|
|
no na prawdę, ciastka omijam szerokim łukiem, wydaje mi się, że mnie nie lubią i na mnie napadną |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-05-11, 09:22
|
|
|
gosia_w, i jak wyszly?
Kreestal, w ciescie francuskim jest tylko maka, woda, sol i malso wiec napewno sie da, wystarczy zastapic maslo na margaryne roslinna
tutaj jest fajny link jak zrobic mimo ze po fancusku ale sa fotki: hxxp://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/pate_feuilletee_ill.html
tylko ze takie ciasto francuskie jest cholernie kaloryczne....
kociakocia,
przepraszam, faktycznie zapomnialam napisac jak dlugo piec. wiec na 180°C i gdzies ok 15 min.... trzeba zagladac aby sie nie spiekly za bardzo.
NB: im ciasto bedzie ciensze, tym bardziej chrupiace, wiec piec krocej. Ciasto na 5 mm jest bardziej kruche. |
Ostatnio zmieniony przez vegAnka 2009-05-11, 11:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-11, 10:24
|
|
|
Ja sobie pozwoliłam na mały eksperyment - rozwałkowałam ciasto cienko (tak na 1-2 mm) i wykroiłam ciasteczka. I dałam proszek do pieczenia eko zamiast sody. Piekłam w 180 C przez kilkanaście minut. Ciasteczka bardzo urosły, tzn. w środku zrobiła się taka dziura powietrzna. Pierwszego dnia były bardzo smaczne, drugiego smakowały jak opona, a trzeciego były znów smaczne - mocno chrupiące. Ciekawa jestem czy to rozwarstwienie ciasta i duży pęcherz powietrzny to z powodu proszku, czy cienkiego wałkowania, bo rozumiem, że w tartach ciasto jest spójne? Następnym razem zrobię wg przepisu, bo bardzo mi smakowało ciasto o smaku jabłkowym Dobrze się je zagniata, u mnie było bardzo plastyczne. |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-05-11, 10:50
|
|
|
gosia_w, fajnie ze smakowalo
moje tarty wyrosly tylko troszke, i trzeba przebic w kilku miejscach widelcem (juz w foremkach).
gosia_w napisał/a: | drugiego smakowały jak opona, |
u mnie drugiego dnia juz nic nie zostalo
gosia_w napisał/a: | rozumiem, że w tartach ciasto jest spójne? |
yyyyy... nie wiem co to znaczy spojne ciasto...
gosia_w napisał/a: | mocno chrupiące. | tak jak napisalam, im ciasto ciensze, tym bardziej chrupiace. polecam jednak rozwalkowac na 5 mm, bedzie lepsze.
gosia_w napisał/a: | Dobrze się je zagniata, u mnie było bardzo plastyczne. | u mnie tez. |
Ostatnio zmieniony przez vegAnka 2009-08-26, 14:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-05-11, 11:14
|
|
|
Spójne ciasto tzn. bez takiego pęcherza powietrznego w środku.
Jeszcze jedno pytanie- jeżeli lepiej jest rozwałkować cienko, to czy ok. 2 mm jest ok? 5 mm wydaje mi się bardzo grubo. Odnoszę do moich doświadczeń z kruchym ciastem |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-05-11, 11:54
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Spójne ciasto tzn. bez takiego pęcherza powietrznego w środku. | aha... dzieki! w takim razie tak, ciasto ma byc spojne...
chociaz u mnie wyszedl taki ciut ciut... nie bylo calkiem plaskie. gdzies widzialam ze mozna np dac suchego groszku do srodka i tak piec, w ten sposob ciasto nie wyboli.
gosia_w napisał/a: | czy ok. 2 mm jest ok? 5 | na 2 to ciut za cienkie ale to jak komu smakuje, sprobuj na 3 mm.
[ Dodano: 2009-07-08, 11:44 ]
przepraszam was ale byl blad w moim przepisie. baking powder to proszek do pieczenia a nie soda oczyszczona. (juz poprawilam)
sorki! |
|
|
|
|
nutsy
Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 5
|
Wysłany: 2009-07-12, 13:41
|
|
|
Robię własnie ciasto,zobaczymy co mi z tego wyjdzie
[ Dodano: 2009-07-12, 19:22 ]
wyszły świetnie z tym że ja posypałam pokrojonymi czereśniami słodkimi i płatkami musli z kawałkami czekolady.
no przyszla teściowa byla zachwycona |
_________________ <I>Well it's been a long time, long time now
since I've seen you smile...</i>
hxxp://picasaweb.google.com/zylinscy |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-07-13, 09:55
|
|
|
nutsy napisał/a: | wyszły świetnie z tym że ja posypałam pokrojonymi czereśniami słodkimi i płatkami musli z kawałkami czekolady.
no przyszla teściowa byla zachwycona | ciesze sie bardzo! no i jak jeszcze tesciowa zachwycily to juz cos! |
|
|
|
|
pomarańczka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-15, 16:20
|
|
|
vegAnka,świetny przepis na tarty, akurat mam foremki,nie omieszkam spróbować... |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-07-16, 09:51
|
|
|
dzieki pomarańczka, daj znac czy wyszly i czy smakowaly ok?
no i jakie nadzienie dalas. |
|
|
|
|
pomarańczka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-19, 15:13
|
|
|
No wreszcie zrobiłam te tarty, oczywiście z mąki graham,a co...wyszły kolorowe bo zrobiłam różne wersje nadzionkowe*z jogurtu sojowego+ rozgnieciony banan+ kardamon,cynamon,*do wyżej opisanej wersji dodałam rozgniecione maliny* do tej samej co na początku dodałam rozgniecione porzeczki. A tak wyglądają:
hxxp://img3.imagebanana.com/view/7oig2bcz/tarta1.jpeg]
hxxp://img3.imagebanana.com/view/v1unhkt3/tarta2.jpeg] |
|
|
|
|
ina
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2936 Skąd: południe
|
Wysłany: 2009-07-21, 15:11
|
|
|
pomarańczka, pięknie wyglądają mniam
a jak smakują? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE |
|
|
|
|
pomarańczka [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-07-22, 12:31
|
|
|
Smakują wyśmienicie jeśli lubisz się bawić w kuchni, bo to nie lada zabawa polecam spróbować. Ja lubię eksperymenty... Polecam różnego rodzaju sosy do tart z owocami,a jest ich teraz sporo... |
|
|
|
|
vegAnka
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 1319 Skąd: Belgia
|
Wysłany: 2009-07-23, 09:43
|
|
|
wow sliczne tarty pomarańczka !!!!!!!!! ciesze sie ze smakowaly |
|
|
|
|
|