wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (vegan)
Autor Wiadomość
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-05-08, 10:16   Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (vegan)

Male tarty z naturalnym jogurtem sojowym i jagodami (ciasto bez tluszczu, tylko 80 kcal na tarte)

Ciasto:
1 jablko (nie za male)
1 ¼ szklanki maki (ja robilam z bialej)
1 lyzeczka proszku do pieczenia (baking powder)

Farsz:
1 naturalny jogurt sojowy (500g)
Troche zamrozonych jagod (lub innych swiezych owocow. Mozna zastapic konfiturami)

Sposob:
Starkowac obrane jablko i w malym garnku zrobic z niego puree. Mozna dodac 2 lyzki wody jezeli jablko nie pusci soku. Poczekac az troche wystygnie i dolaczyc do maki i proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszac. Jezeli jest za suche mozna dodac ciut wody, ale normanie nie powinno. Rozrobic reka i wlozyc do lodowki na 2 – 3 godziny. Poczym rozwalkowac na ok 0,5 cm i wylozyc nim foremki.

Piec okolo 15min w 180°C.

Do upieczonych tart dodac farsz. (jaki chcecie)
ja dalam:
Jogurt naturalny sojowy (musi byc dosc gesty). nie dodaje do niego cukru.
Owoce wczesniej rozmrozic i posypac nimi.

Smaczengo!

step 4.jpg
step 4
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 10,62 KB

step 3.jpg
step 3
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 7,47 KB

step 2.jpg
step 2
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 7,15 KB

step 1.jpg
step 1
Plik ściągnięto 16761 raz(y) 7,62 KB

Ostatnio zmieniony przez vegAnka 2009-07-16, 11:16, w całości zmieniany 6 razy  
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2009-05-08, 10:17   

śliczne tarty :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
Ostatnio zmieniony przez Lily 2009-05-08, 13:20, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-05-08, 10:24   

haha sorry, 1 1/4 szklanki maki ... ;-)

[ Dodano: 2009-05-08, 10:25 ]
dzieki! :-D

[ Dodano: 2009-05-08, 10:26 ]
juz poprawilam :-)
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2009-05-08, 12:12   

brzmi cudnie! na pewno wypróbuje
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-08, 15:32   

Wyglądają pysznie! Szkoda, że nie mam takich foremek ale może specjalnie zakupię bo pokusa wielka...
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-08, 16:18   

ciasto zagniotłam. Chłodzi się w lodówce. C.d.n.
 
 
Kreestal 

Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1497
Skąd: Oxford
Wysłany: 2009-05-08, 17:03   

Wegańskie tarty, jupi! :-D vegAnka, a wiesz może czy ciasto francuskie da się zrobić w wersji bez nabiałowej?
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-05-08, 17:07   

W Biedronce jest wegańskie.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-08, 18:27   

ładne :-D , szkoda, że nie jadam ciastek

zaszyłam się
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-08, 19:52   

a w jakiej temperaturze piec i jak długo?
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2009-05-09, 14:36   

Kocia jak to nie? ;-) :-P
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-05-09, 21:17   

no na prawdę, ciastka omijam szerokim łukiem, wydaje mi się, że mnie nie lubią i na mnie napadną :mryellow: :-D
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-05-11, 09:22   

gosia_w, i jak wyszly?

Kreestal, w ciescie francuskim jest tylko maka, woda, sol i malso wiec napewno sie da, wystarczy zastapic maslo na margaryne roslinna
tutaj jest fajny link jak zrobic mimo ze po fancusku ale sa fotki: hxxp://www.meilleurduchef.com/cgi/mdc/l/fr/recettes/pate_feuilletee_ill.html
tylko ze takie ciasto francuskie jest cholernie kaloryczne.... :-?

kociakocia, :lol:

przepraszam, faktycznie zapomnialam napisac jak dlugo piec. wiec na 180°C i gdzies ok 15 min.... trzeba zagladac aby sie nie spiekly za bardzo.

NB: im ciasto bedzie ciensze, tym bardziej chrupiace, wiec piec krocej. Ciasto na 5 mm jest bardziej kruche.
Ostatnio zmieniony przez vegAnka 2009-05-11, 11:02, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-11, 10:24   

Ja sobie pozwoliłam na mały eksperyment - rozwałkowałam ciasto cienko (tak na 1-2 mm) i wykroiłam ciasteczka. I dałam proszek do pieczenia eko zamiast sody. Piekłam w 180 C przez kilkanaście minut. Ciasteczka bardzo urosły, tzn. w środku zrobiła się taka dziura powietrzna. Pierwszego dnia były bardzo smaczne, drugiego smakowały jak opona, a trzeciego były znów smaczne - mocno chrupiące. Ciekawa jestem czy to rozwarstwienie ciasta i duży pęcherz powietrzny to z powodu proszku, czy cienkiego wałkowania, bo rozumiem, że w tartach ciasto jest spójne? Następnym razem zrobię wg przepisu, bo bardzo mi smakowało ciasto o smaku jabłkowym :-D Dobrze się je zagniata, u mnie było bardzo plastyczne.
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-05-11, 10:50   

gosia_w, fajnie ze smakowalo :-)
moje tarty wyrosly tylko troszke, i trzeba przebic w kilku miejscach widelcem (juz w foremkach).

gosia_w napisał/a:
drugiego smakowały jak opona,
:lol:
u mnie drugiego dnia juz nic nie zostalo :-P

gosia_w napisał/a:
rozumiem, że w tartach ciasto jest spójne?

yyyyy... nie wiem co to znaczy spojne ciasto... :oops:

gosia_w napisał/a:
mocno chrupiące.
tak jak napisalam, im ciasto ciensze, tym bardziej chrupiace. polecam jednak rozwalkowac na 5 mm, bedzie lepsze.

gosia_w napisał/a:
Dobrze się je zagniata, u mnie było bardzo plastyczne.
u mnie tez. :mryellow:
Ostatnio zmieniony przez vegAnka 2009-08-26, 14:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-11, 11:14   

Spójne ciasto tzn. bez takiego pęcherza powietrznego w środku.
Jeszcze jedno pytanie- jeżeli lepiej jest rozwałkować cienko, to czy ok. 2 mm jest ok? 5 mm wydaje mi się bardzo grubo. Odnoszę do moich doświadczeń z kruchym ciastem :-D
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-05-11, 11:54   

gosia_w napisał/a:
Spójne ciasto tzn. bez takiego pęcherza powietrznego w środku.
aha... dzieki! ;-) w takim razie tak, ciasto ma byc spojne... :mryellow:
chociaz u mnie wyszedl taki ciut ciut... nie bylo calkiem plaskie. gdzies widzialam ze mozna np dac suchego groszku do srodka i tak piec, w ten sposob ciasto nie wyboli.

gosia_w napisał/a:
czy ok. 2 mm jest ok? 5
na 2 to ciut za cienkie ale to jak komu smakuje, sprobuj na 3 mm.

[ Dodano: 2009-07-08, 11:44 ]
przepraszam was ale byl blad w moim przepisie. baking powder to proszek do pieczenia a nie soda oczyszczona. (juz poprawilam)

sorki! :roll:
 
 
nutsy


Dołączył: 11 Lip 2009
Posty: 5
Wysłany: 2009-07-12, 13:41   

Robię własnie ciasto,zobaczymy co mi z tego wyjdzie :roll: :lol:

[ Dodano: 2009-07-12, 19:22 ]
wyszły świetnie z tym że ja posypałam pokrojonymi czereśniami słodkimi i płatkami musli z kawałkami czekolady.
no przyszla teściowa byla zachwycona :mryellow: :lol: :lol:
_________________
<I>Well it's been a long time, long time now
since I've seen you smile...
</i>
hxxp://picasaweb.google.com/zylinscy
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-07-13, 09:55   

nutsy napisał/a:
wyszły świetnie z tym że ja posypałam pokrojonymi czereśniami słodkimi i płatkami musli z kawałkami czekolady.
no przyszla teściowa byla zachwycona
ciesze sie bardzo! :mryellow: no i jak jeszcze tesciowa zachwycily to juz cos! :lol:
 
 
pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-15, 16:20   

vegAnka,świetny przepis na tarty, akurat mam foremki,nie omieszkam spróbować...
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-07-16, 09:51   

dzieki pomarańczka, :mryellow: daj znac czy wyszly i czy smakowaly ok? ;-)

no i jakie nadzienie dalas.
 
 
pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-19, 15:13   

No wreszcie zrobiłam te tarty, oczywiście z mąki graham,a co...wyszły kolorowe bo zrobiłam różne wersje nadzionkowe*z jogurtu sojowego+ rozgnieciony banan+ kardamon,cynamon,*do wyżej opisanej wersji dodałam rozgniecione maliny* do tej samej co na początku dodałam rozgniecione porzeczki. A tak wyglądają:
hxxp://img3.imagebanana.com/view/7oig2bcz/tarta1.jpeg]
hxxp://img3.imagebanana.com/view/v1unhkt3/tarta2.jpeg]
 
 
ina 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2936
Skąd: południe
Wysłany: 2009-07-21, 15:11   

pomarańczka, pięknie wyglądają :mrgreen: mniam
a jak smakują?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/] hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://www.mineralcosmetics.pl]KOSMETYKI MINERALNE
 
 
 
pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-07-22, 12:31   

Smakują wyśmienicie :-P jeśli lubisz się bawić w kuchni, bo to nie lada zabawa ;-) polecam spróbować. Ja lubię eksperymenty... :mryellow: Polecam różnego rodzaju sosy do tart z owocami,a jest ich teraz sporo...
 
 
vegAnka 


Pomogła: 8 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 1319
Skąd: Belgia
Wysłany: 2009-07-23, 09:43   

wow sliczne tarty pomarańczka 8-) !!!!!!!!! ciesze sie ze smakowaly :mryellow:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,78 sekundy. Zapytań do SQL: 19