wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
majonez
Autor Wiadomość
tcioflove 


Dołączyła: 06 Lip 2009
Posty: 119
Skąd: Bydgoszcz/ Limerick
Wysłany: 2009-12-21, 13:43   

Amanii, a tego oleju to ile? tylko nie pisz, że na oko, bo ja nie wiem ile to jest :-P
 
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2009-12-21, 14:02   

hehe :) na oko :) serio :)

nie wiem, tak z pół szklanki?

Vegan Ciacho, ile dałaś?
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
tcioflove 


Dołączyła: 06 Lip 2009
Posty: 119
Skąd: Bydgoszcz/ Limerick
Wysłany: 2009-12-21, 14:34   

pół szklanki? a widzisz- bo ja dolałabym jakieś dwie łyżki :P
 
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2009-12-21, 14:50   

no to byś miała mniej tłusty :) i pewnie mniej lejący... zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać... serio, to wychodzi w praniu :)
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
tcioflove 


Dołączyła: 06 Lip 2009
Posty: 119
Skąd: Bydgoszcz/ Limerick
Wysłany: 2009-12-21, 14:55   

Okaże się wieczorem jak będę robić :)
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-25, 23:08   

Amanii, zrobiłam dzisiaj majonez z przepisu, który podałaś - rewelacja :D użyłam takiej malutkiej podłużnej białej fasolki, ale nie z puszki, tylko ugotowałam. No i podoprawiałam "na oko" :) Jeju, jakie pyszne to :D dzięki!
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
wiosna 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 07 Sie 2008
Posty: 68
Skąd: okolice Kluczborka
Wysłany: 2009-12-26, 11:50   

Zrobiłam sos tatarski i sałatkę warzywną - taką, jak za "starych czasów" - co za rozkosz!
Majonez Amanii jest cudowny, smakuje jak taki domowy, jajkowy majonez (nie jakiś paskudny ze sklepu). Zajadamy się nim oboje i smakuje nam bardzo bardzo.

Ja oleju dodałam również na oko, robiłam z 2 puszek fasolki i myślę, że mogła być ze szklanka oleju mniej więcej.
Następnym razem nie będę podgrzewać fasolki tylko zblenduję ją taką prosto z puszki, nie będę musiała czekać aż ostygnie :mrgreen:
_________________
Wspaniałe zwierzęta do adopcji - www.greyanimals.org
nieskórzany sprzęt dla psów: www.3rd-pole.com, zapraszam
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-26, 19:10   

wiosna napisał/a:
sos tatarski

Podasz przepis? :)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2009-12-26, 19:58   

Jeszcze raz powtórzę, że ochy i achy należą się kidslovefruit bo to ona mnie nauczyła robić ten majonez :) i będę jej za to wdzięczna do końca życia :)

ja dziś zrobiłam na bazie tego cuda sosik do awokado - dodałam drobniutko pokrojone ogóreczki konserwowe, paprykę, ogoreczki swieze, koperek, pieprz... Instrukcja obsługi: Awokado przekroić w poprzek na połówki, wyjąć pestkę, naładować sosu do dziury po pestce i zajadać łyżeczką (awokado musi być miękkie)
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
Alispo 


Pomogła: 127 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5941
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-26, 20:08   

O,zrobie korzystajac z wolnej chwili :)Tez lubie ten majonez :) A Rafał jeszcze nie probował to moze sie przekona:)ze lepszy niz tradycyjny ;-)

I znów mniam :-) Ja daje łyżkę musztardy bo kiedys przesadzilam,moze to kwestia rodzaju musztardy.
_________________
facebook.com/dtogon
 
 
wiosna 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 07 Sie 2008
Posty: 68
Skąd: okolice Kluczborka
Wysłany: 2009-12-27, 10:21   

Malinetshka napisał/a:
wiosna napisał/a:
sos tatarski

Podasz przepis? :)


Sos u nas jest zawsze na święta i jest jedną z najważniejszych świątecznych atrakcji (tuż obok rodzinnego grania w karty :mrgreen: )

Zawsze robiliśmy go krojąc ogórki konserwowe i marynowane grzybki na drobniutkie kosteczki - każda z nas podpatrywała, czy inna przypadkiem nie idzie na łatwiznę i nie robi kosteczek za dużych ;)
Ja w tym roku z potwornego braku czasu zrobiłam zbrodnię straszną - zmiksowałam ogórki i grzybki w maszynce do koktajli, ale nie na papkę, tylko na kawałki. Nie był taki jaki być powinien w kosteczkach, ale inaczej musiałabym święta odwołaćniestety.

Jak już ogórków i grzybków jest dość (mniej więcej pół na pół) dodaje się do nich majonezu i śmietany, też mniej więcej pół na pół. Z majonezem fasolkowym i śmietanką sojową jest boski, właśnie go kończymy, polecam bardzo ;)

Rozpisałamsię, przepraszam :roll:
_________________
Wspaniałe zwierzęta do adopcji - www.greyanimals.org
nieskórzany sprzęt dla psów: www.3rd-pole.com, zapraszam
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-12-27, 10:44   

wiosna, dzięki :)
Wczoraj wygooglowałam różne wersje sosu i zrobiłam taki z grzybkami, ogórkami i oliwkami - mniam. Ale tylko na bazie majonezu z fasoli ;) i tylko trochę, tak na dodatek do kolacjowych kanapek.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2009-12-27, 15:51   

ja w tym roku pierwszy raz robiłam majonez, znalazłam przepis na taki z mąki sojowej i byłam bardzo miło zaskoczona, bo szczerze mówiąc nie spodziewałam sie, ze wyjdzie mi coś co choćby przypominało majonez. Oprócz tego, że troche przesoliłam i dodałam za dużo gorczycy to jednak TO smakuje jak majonez :-D
Z sosem tatrskim pokombinuję niebawem, bo sporo mi jeszcze zostało majonezu.
 
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2009-12-28, 13:22   

nika, daj przepis :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2009-12-28, 17:04   

to zmodyfikowana troszkę wersja tego przepisu hxxp://puszka.pl/przepis/1418-majonez_sojowy.html
Zmodyfikowana głównie jeżeli chodzi o dodatki bo dodałam tylko gorczyce i sól (za dużo), no i łyżkę musztardy.
 
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-12-30, 20:47   

nie bardzo mam czas na garowanie ale jutro zastanawiam się czy nie popełnić coś a`la puszkowy majonez/dip z czerwonej zapuszkowanej (innej w najbliższym sklepie, po powrocie nie udało mi się kupić) a koniec miesiąca i z kasą kiepawo, zapasy też prawie wyszły :-|


zrobiłam z czerwonej fasoli w puszce i będzie jako dip (cebula surowa, pieprz ziołowy, oregano, bazylia -suszone, sól, woda, sos pomidorowy, sok z cytryny, czerwona ostra papryka, olej z pestek winogron, pół łyżeczki ksylitolu) i zobaczymy co na to konsumenci - smaczny jak dla mnie

ten czerwony bo drugi jest zielony: z pestkami dyni, nerkowcami, awokado, czosnkiem, solą, wodą, natką, sokiem z cytryny, ostrą papryką i olejem z pestek winogron
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-25, 20:53   

Jak długo przechowujecie ten majonez z przepisu Amanii? Z opisów widzę, że ma małe szanse postać, ale chciałam wiedzieć, żeby zaplanować, ile zrobić.
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2010-01-25, 21:17   

hmmm... no nie wiem, y 3 dni w lodówce w zamkniętym słoiku - dawał radę. Dłużej nigdy nie miałam :)
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-25, 21:44   

dzięki, to kupuję fasolkę i robię :-D
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-25, 21:48   

gosia_w, u mnie stoi 4 dzień i jeszcze jutro posłuży - tylko, że z tego majonezu robiłam sos czosnkowy, więc może czosnek tak dobrze konserwuje? :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-25, 21:52   

fajnie, spróbuję też wersji z czosnkiem. A czosnek dałaś od razu, czy dopiero po jakimś czasie?
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-25, 21:54   

gosia_w, od razu - miksowałam razem z nim - jest r e w e l a c y j n y (nie wiem, czy nie lepszy niż czysty majoneze :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-25, 21:56   

to coś dla mnie, bo bardzo lubię czosnek :-D
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2010-01-26, 09:38   

też robiłam sos czosnkowy do pizzy na bazie tego majonezu. Najlepiej byłoby dodać trochę jogurtu naturalnego, ale sojowe w Almie się skończyły, więc dodałam tylko trochę oleju, czosnek, zioła i sok z cytryny + odrobinę cukru. Wyszedł przepyszny, jak w pizzerii... Planujemy zabierać taki ze sobą chodząc na pizzę na miasto :D
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-01-26, 09:50   

Amanii, tak jak mówisz, zapomniałam, ale faktycznie dodałam jogurtu naturalnego. Aha, na 2-gi dzień był lepszy, bo się przegryzł był :) dodałam też dużo pieprzu
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 13