majonez |
Autor |
Wiadomość |
tcioflove
Dołączyła: 06 Lip 2009 Posty: 119 Skąd: Bydgoszcz/ Limerick
|
Wysłany: 2009-12-21, 13:43
|
|
|
Amanii, a tego oleju to ile? tylko nie pisz, że na oko, bo ja nie wiem ile to jest |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2009-12-21, 14:02
|
|
|
hehe na oko serio
nie wiem, tak z pół szklanki?
Vegan Ciacho, ile dałaś? |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
tcioflove
Dołączyła: 06 Lip 2009 Posty: 119 Skąd: Bydgoszcz/ Limerick
|
Wysłany: 2009-12-21, 14:34
|
|
|
pół szklanki? a widzisz- bo ja dolałabym jakieś dwie łyżki |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2009-12-21, 14:50
|
|
|
no to byś miała mniej tłusty i pewnie mniej lejący... zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać... serio, to wychodzi w praniu |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
tcioflove
Dołączyła: 06 Lip 2009 Posty: 119 Skąd: Bydgoszcz/ Limerick
|
Wysłany: 2009-12-21, 14:55
|
|
|
Okaże się wieczorem jak będę robić |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-25, 23:08
|
|
|
Amanii, zrobiłam dzisiaj majonez z przepisu, który podałaś - rewelacja użyłam takiej malutkiej podłużnej białej fasolki, ale nie z puszki, tylko ugotowałam. No i podoprawiałam "na oko" Jeju, jakie pyszne to dzięki! |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
wiosna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 07 Sie 2008 Posty: 68 Skąd: okolice Kluczborka
|
Wysłany: 2009-12-26, 11:50
|
|
|
Zrobiłam sos tatarski i sałatkę warzywną - taką, jak za "starych czasów" - co za rozkosz!
Majonez Amanii jest cudowny, smakuje jak taki domowy, jajkowy majonez (nie jakiś paskudny ze sklepu). Zajadamy się nim oboje i smakuje nam bardzo bardzo.
Ja oleju dodałam również na oko, robiłam z 2 puszek fasolki i myślę, że mogła być ze szklanka oleju mniej więcej.
Następnym razem nie będę podgrzewać fasolki tylko zblenduję ją taką prosto z puszki, nie będę musiała czekać aż ostygnie |
_________________ Wspaniałe zwierzęta do adopcji - www.greyanimals.org
nieskórzany sprzęt dla psów: www.3rd-pole.com, zapraszam |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-26, 19:10
|
|
|
wiosna napisał/a: | sos tatarski |
Podasz przepis? |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2009-12-26, 19:58
|
|
|
Jeszcze raz powtórzę, że ochy i achy należą się kidslovefruit bo to ona mnie nauczyła robić ten majonez i będę jej za to wdzięczna do końca życia
ja dziś zrobiłam na bazie tego cuda sosik do awokado - dodałam drobniutko pokrojone ogóreczki konserwowe, paprykę, ogoreczki swieze, koperek, pieprz... Instrukcja obsługi: Awokado przekroić w poprzek na połówki, wyjąć pestkę, naładować sosu do dziury po pestce i zajadać łyżeczką (awokado musi być miękkie) |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-26, 20:08
|
|
|
O,zrobie korzystajac z wolnej chwili :)Tez lubie ten majonez A Rafał jeszcze nie probował to moze sie przekona:)ze lepszy niz tradycyjny
I znów mniam Ja daje łyżkę musztardy bo kiedys przesadzilam,moze to kwestia rodzaju musztardy. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
wiosna
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 07 Sie 2008 Posty: 68 Skąd: okolice Kluczborka
|
Wysłany: 2009-12-27, 10:21
|
|
|
Malinetshka napisał/a: | wiosna napisał/a: | sos tatarski |
Podasz przepis? |
Sos u nas jest zawsze na święta i jest jedną z najważniejszych świątecznych atrakcji (tuż obok rodzinnego grania w karty )
Zawsze robiliśmy go krojąc ogórki konserwowe i marynowane grzybki na drobniutkie kosteczki - każda z nas podpatrywała, czy inna przypadkiem nie idzie na łatwiznę i nie robi kosteczek za dużych
Ja w tym roku z potwornego braku czasu zrobiłam zbrodnię straszną - zmiksowałam ogórki i grzybki w maszynce do koktajli, ale nie na papkę, tylko na kawałki. Nie był taki jaki być powinien w kosteczkach, ale inaczej musiałabym święta odwołaćniestety.
Jak już ogórków i grzybków jest dość (mniej więcej pół na pół) dodaje się do nich majonezu i śmietany, też mniej więcej pół na pół. Z majonezem fasolkowym i śmietanką sojową jest boski, właśnie go kończymy, polecam bardzo
Rozpisałamsię, przepraszam |
_________________ Wspaniałe zwierzęta do adopcji - www.greyanimals.org
nieskórzany sprzęt dla psów: www.3rd-pole.com, zapraszam |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009-12-27, 10:44
|
|
|
wiosna, dzięki
Wczoraj wygooglowałam różne wersje sosu i zrobiłam taki z grzybkami, ogórkami i oliwkami - mniam. Ale tylko na bazie majonezu z fasoli i tylko trochę, tak na dodatek do kolacjowych kanapek. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2009-12-27, 15:51
|
|
|
ja w tym roku pierwszy raz robiłam majonez, znalazłam przepis na taki z mąki sojowej i byłam bardzo miło zaskoczona, bo szczerze mówiąc nie spodziewałam sie, ze wyjdzie mi coś co choćby przypominało majonez. Oprócz tego, że troche przesoliłam i dodałam za dużo gorczycy to jednak TO smakuje jak majonez
Z sosem tatrskim pokombinuję niebawem, bo sporo mi jeszcze zostało majonezu. |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2009-12-28, 13:22
|
|
|
nika, daj przepis |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2009-12-28, 17:04
|
|
|
to zmodyfikowana troszkę wersja tego przepisu hxxp://puszka.pl/przepis/1418-majonez_sojowy.html
Zmodyfikowana głównie jeżeli chodzi o dodatki bo dodałam tylko gorczyce i sól (za dużo), no i łyżkę musztardy. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-12-30, 20:47
|
|
|
nie bardzo mam czas na garowanie ale jutro zastanawiam się czy nie popełnić coś a`la puszkowy majonez/dip z czerwonej zapuszkowanej (innej w najbliższym sklepie, po powrocie nie udało mi się kupić) a koniec miesiąca i z kasą kiepawo, zapasy też prawie wyszły
zrobiłam z czerwonej fasoli w puszce i będzie jako dip (cebula surowa, pieprz ziołowy, oregano, bazylia -suszone, sól, woda, sos pomidorowy, sok z cytryny, czerwona ostra papryka, olej z pestek winogron, pół łyżeczki ksylitolu) i zobaczymy co na to konsumenci - smaczny jak dla mnie
ten czerwony bo drugi jest zielony: z pestkami dyni, nerkowcami, awokado, czosnkiem, solą, wodą, natką, sokiem z cytryny, ostrą papryką i olejem z pestek winogron |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-25, 20:53
|
|
|
Jak długo przechowujecie ten majonez z przepisu Amanii? Z opisów widzę, że ma małe szanse postać, ale chciałam wiedzieć, żeby zaplanować, ile zrobić. |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:17
|
|
|
hmmm... no nie wiem, y 3 dni w lodówce w zamkniętym słoiku - dawał radę. Dłużej nigdy nie miałam |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:44
|
|
|
dzięki, to kupuję fasolkę i robię |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:48
|
|
|
gosia_w, u mnie stoi 4 dzień i jeszcze jutro posłuży - tylko, że z tego majonezu robiłam sos czosnkowy, więc może czosnek tak dobrze konserwuje? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:52
|
|
|
fajnie, spróbuję też wersji z czosnkiem. A czosnek dałaś od razu, czy dopiero po jakimś czasie? |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:54
|
|
|
gosia_w, od razu - miksowałam razem z nim - jest r e w e l a c y j n y (nie wiem, czy nie lepszy niż czysty majoneze |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:56
|
|
|
to coś dla mnie, bo bardzo lubię czosnek |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2010-01-26, 09:38
|
|
|
też robiłam sos czosnkowy do pizzy na bazie tego majonezu. Najlepiej byłoby dodać trochę jogurtu naturalnego, ale sojowe w Almie się skończyły, więc dodałam tylko trochę oleju, czosnek, zioła i sok z cytryny + odrobinę cukru. Wyszedł przepyszny, jak w pizzerii... Planujemy zabierać taki ze sobą chodząc na pizzę na miasto |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-01-26, 09:50
|
|
|
Amanii, tak jak mówisz, zapomniałam, ale faktycznie dodałam jogurtu naturalnego. Aha, na 2-gi dzień był lepszy, bo się przegryzł był dodałam też dużo pieprzu |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
|