 |
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Placuszki z kiwi i banana |
| Autor |
Wiadomość |
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-05-25, 14:10 Placuszki z kiwi i banana
|
|
|
Na 10-12 placuszków. Dzisiaj je wymyśliłam i razem z mamą zjadłyśmy je w formie obiadu Bardzo nam smakowały Smakiem (a tym bardziej zapachem ) przypominają drożdżówę z rabarbarem
Dokładnych proporcji, niestety, ale nie podam (robiłam 'na oko' ). Następnym razem, jak będę je robić, postaram się napisać dokładniej
rozczyn (chyba tak się to fachowo nazywa ) - 25 g drożdży, szczypta soli morskiej, ze 3 łyżki ciepłej wody (może być od moczenia płatków owsianych), mąka kukurydziana - wszystko dokładnie wymieszać (dość gęsta konsystencja)
4 łyżki płatków owsianych górskich - namoczyć w gorącej wodzie,
½ szkl. (nie jestem pewna, czy tyle tam było) rodzynek - namoczyć w gorącej wodzie,
banan pokrojony w cienkie plasterki,
5-6 kiwi pokrojone w ćwierćplasterki,
troszkę pestek słonecznika,
troszkę soli morskiej,
mąka ryżowa,
mąka kukurydziana,
trochę mleka sojowego,
troszkę octu ryżowego,
¼ łyżeczki aromatu cytrynowego,
troszkę aromatu waniliowego,
troszkę cynamonu,
ew. daktyle pokrojone lub syrop-miód daktylowy (nie dawałam ani tego, ani tego - ale można, żeby było bardziej słodkie );
olej do smażenia (łyżeczka na 3-4 placuszki),
troszkę cynamonu do posypania gotowych placuszków,
lekko uprażony sezam do posypania gotowych placuszków
Więc tak... Do drożdżowego rozczynu wrzucić owoce, rodzynki, słonecznik, płatki owsiane, aromaty, ocet ryżowy, wsypać troszkę cynamonu (uwaga na kumarynę ), troszkę soli morskiej, ew. daktyle/syrop daktylowy, obie mąki (mniej więcej po tyle samo - może to było po 2 łyżki ryżowej i kukurydzianej ) i mleko sojowe - konsystencja bardziej gęsta, niż płynna. Odstawić to na kilka (może kilkanaście) minut Na patelni rozgrzać porcję (łyżeczkę) oleju, nałożyć 3-4 placuszki i usmażyć z obu stron. Powtórzyć czynności smażeniowe ze 3-4 razy - aż się skończy surowa masa plackowa
SMACZYNEGO! |
| Ostatnio zmieniony przez Shaera 2009-05-25, 22:27, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-05-25, 16:27
|
|
|
| Shaera, ale płatki owsiane nie są bezglutenowe, choć ponoć część ludzi z celiakią może go używać (w ograniczonej ilości). |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-05-25, 22:30
|
|
|
Lily, dzięki za czujność Ale wpadka... Tak się podnieciłam wstawianiem przepisu, że zapomniałam o płatkach, najmocniej przepraszam, już poprawione Na przyszłość muszę trochę ochłonąć przed wysłaniem
Zamiast płatków owsianych, podejrzewam, że można użyć ryżowych (lub innych bezgluten) |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|