|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
musztarda |
Autor |
Wiadomość |
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2007-06-25, 12:01
|
|
|
Hmm to ja się może doczepię pod ten temat i zapytam o przepis na musztardę. Mam ostatnio straszną ochotę, a dotychczas unikałam (tak samo jak keczupu, a też zawsze uwielbiałam) ze względu na ocet, szczególnie po tym, jak Mirka napisała na starym forum, że chyba powoduje wytrącanie się moczanów soli w stawach, i jeszcze różne niefajne rzeczy... Czy da się zrobić musztardę i keczup bez octu?? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-06-25, 16:54
|
|
|
"Domową musztardę zrobisz z szklanki octu winnego (ziołowego lub estragonowego), skórki startej z ½ cytryny, sproszkowanej gałki muszkatołowej, cukru, gożdzików i 10 dag. sproszkowanej gorczycy. Zagotuj ocet z kilkoma goździkami, skórką cytrynową, szczyptą gałki muszkatołowej i cukrem. Później przecedź to przez sito. Powoli mieszając wlewaj ocet do sproszkowanej gorczycy. Gdy wystygnie, nałóż do słoika i umieść na 10 dni w chłodnym miejscu.
Jeżeli użyjesz gorczycy białej to uzyskasz musztardę o delikatniejszym smaku, jeżeli czarnej, uzyskasz musztardę ostrzejszą." |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2007-06-25, 21:24
|
|
|
Dzięki Lily, fajny przepis Agnieszka, no właśnie tak mniej więcej sobie to wyobrażałam, ale czy to będzie smakować jak keczup |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2007-07-02, 23:24
|
|
|
to i ja podam przepis na domową musztardę, przyznam że jeszcze nie próbowałam jej robić, ale jadłam i była s u p e r
a więc:
dwie części gorczycy białej, sparzonej
jedna część gorczycy czarnej, wypłukanej
dodać jedną łyżkę miodu
sól
ocet jabłkowy lub inny
wszystko razem mieszać tak długo, aż biała gorczyca się rozpadnie
Można dodać też paprykę, czosnek, chrzan.
przepraszam, że proporcje nie są zbyt precyzyjne, ale w takiej formie ten przepis dostałam. Trzeba pewnie kierować się wlasnym smakiem. |
_________________
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|