|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
ketchup vel keczup |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Gość
|
Wysłany: 2007-06-25, 13:49
|
|
|
Z musztardą nie mam doświadczeń bo nie lubię.
Wariant keczupu domowego robiłam mniej więcej tak:
-do gara umyte pomidory, pokrojone na połówki, ćwiartki (ze skórką), bulgotały we własnym sosie, rozpadały się
-po uzyskaniu stanu rozpadu wszystko przecierałam przez gęste sitko, skórki, pestki itp wyrzucałam
- masę pomidorową mocno odparowywałam i dodawałam przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, imbir itp, czasem cukier)
- masę przekładałam w słoiki i pasteryzowałam
Czasem były wariacje smakowe więc razem z pomidorami bulgotały warzywa (pietruszka, seler, marchewka, cebula, czosnek) potem też były przecierane. Fajny efekt wyszedł z połączenia pomidorów ze śliwkami w wariancie doprawianym na słodko-ostro. |
|
|
|
|
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-07-21, 10:51
|
|
|
Robię podobnie, można zrobić też z przecieru wersja "pospieszna", ja dodaję bazylię, oregano, cebulę i oliwę z oliwek do wersji włoskiej, a czosnek, rozmaryn i tymianek do greckiej (również z oliwą oczywiście)...praktycznie nieskończona liczba kombinacji smakowych
ps.
może bardziej to do przetworów pasuje? |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|