wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rożki drożdżowe
Autor Wiadomość
isadora 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Gru 2008
Posty: 439
Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2009-06-02, 22:07   Rożki drożdżowe

Rożki drożdżowe

pół kg mąki pszenej razowej (+ok. 1 szklanka na później)
500 ml mleka sojowego (lub innego)
kostka drożdży (ja dałam dwa opakowania suszonych)
3 łyżki oliwy
miód (ja dałam 1/3 szklanki)
łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka wanilii

Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić. W misce wymieszać mąkę z cynamonem, imbirem i wanilią. Dolac mleko, miód i oliwę. Wyrabiać przez chwilę i odstawić na ok. godzinę. Po godzinie wysypać ok. 1 szklankę mąki na stolnicę i wyłożyć na nią ciasto. Wyrabiać z mąką aż powstanie ciasto, które będzie można rozwałkować. Ciasto podzielić na kuleczki. Każdą kuleczkę rozwałkować, zwinąć w rulon i zagiąć jak rogalik. ułożyć na natłuszczonej blasze i upiec w temperaturze 200 stopni.

Dla urozmaicenia, rożki można polać czekolada lub włożyć czekoladę do środka. Można także zrolować je z rodzynkami. Wszelkie wariacje dozwolone :) Smacznego :)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-02, 22:20   

isadora, a suche drożdże też rozpuszczałaś w mleku? Wydaje mi się, że tych drożdży jest bardzo dużo, zazwyczaj daje się 50g (lub 1 torebkę) na pół kilo mąki. Czy trzeba dawać aż tyle?
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2009-06-02, 22:24   

gosia_w napisał/a:
Wydaje mi się, że tych drożdży jest bardzo dużo, zazwyczaj daje się 50g (lub 1 torebkę) na pół kilo mąki.
Mnie tez się tak wydaje, nigdy nie użyłam całej kostki nawet, ale tez nigdy z razowej maki nie robiłam ciasta - może inaczej się zachowuje? gorzej rośnie?
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-02, 22:27   

Ja czasami piekę drożdżówkę, właśnie z razowej mąki (orkiszowa 2000) i daję nie więcej niż 50g na pół kilo. Rośnie świetnie.
 
 
isadora 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 18 Gru 2008
Posty: 439
Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2009-06-03, 08:44   

Na opakowaniu suszonych rzeczywiście jest napisane, że daje się je na pół kilograma mąki (odpowiadają ok. 25 g świeżych drożdży) , ale w przepisie jest kostka drożdży (czyli ok. 42 g - dlatego dałam dwa opakowania). Te suche rozpuszczałam w mleku.

Z przepisu wychodzi ok. 16 sporych rożków. Te dwa opakowania były w sam raz :)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-06-03, 10:23   

to już rozumiem, ja kupuję kostkę drożdży, która ma 100g.
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-09-21, 10:03   

a ile się je piecze?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 13