Rożki drożdżowe |
Autor |
Wiadomość |
isadora
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 18 Gru 2008 Posty: 439 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2009-06-02, 22:07 Rożki drożdżowe
|
|
|
Rożki drożdżowe
pół kg mąki pszenej razowej (+ok. 1 szklanka na później)
500 ml mleka sojowego (lub innego)
kostka drożdży (ja dałam dwa opakowania suszonych)
3 łyżki oliwy
miód (ja dałam 1/3 szklanki)
łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki cynamonu
płaska łyżeczka wanilii
Podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Odstawić. W misce wymieszać mąkę z cynamonem, imbirem i wanilią. Dolac mleko, miód i oliwę. Wyrabiać przez chwilę i odstawić na ok. godzinę. Po godzinie wysypać ok. 1 szklankę mąki na stolnicę i wyłożyć na nią ciasto. Wyrabiać z mąką aż powstanie ciasto, które będzie można rozwałkować. Ciasto podzielić na kuleczki. Każdą kuleczkę rozwałkować, zwinąć w rulon i zagiąć jak rogalik. ułożyć na natłuszczonej blasze i upiec w temperaturze 200 stopni.
Dla urozmaicenia, rożki można polać czekolada lub włożyć czekoladę do środka. Można także zrolować je z rodzynkami. Wszelkie wariacje dozwolone Smacznego |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-06-02, 22:20
|
|
|
isadora, a suche drożdże też rozpuszczałaś w mleku? Wydaje mi się, że tych drożdży jest bardzo dużo, zazwyczaj daje się 50g (lub 1 torebkę) na pół kilo mąki. Czy trzeba dawać aż tyle? |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-06-02, 22:24
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Wydaje mi się, że tych drożdży jest bardzo dużo, zazwyczaj daje się 50g (lub 1 torebkę) na pół kilo mąki. | Mnie tez się tak wydaje, nigdy nie użyłam całej kostki nawet, ale tez nigdy z razowej maki nie robiłam ciasta - może inaczej się zachowuje? gorzej rośnie? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-06-02, 22:27
|
|
|
Ja czasami piekę drożdżówkę, właśnie z razowej mąki (orkiszowa 2000) i daję nie więcej niż 50g na pół kilo. Rośnie świetnie. |
|
|
|
|
isadora
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 18 Gru 2008 Posty: 439 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2009-06-03, 08:44
|
|
|
Na opakowaniu suszonych rzeczywiście jest napisane, że daje się je na pół kilograma mąki (odpowiadają ok. 25 g świeżych drożdży) , ale w przepisie jest kostka drożdży (czyli ok. 42 g - dlatego dałam dwa opakowania). Te suche rozpuszczałam w mleku.
Z przepisu wychodzi ok. 16 sporych rożków. Te dwa opakowania były w sam raz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-06-03, 10:23
|
|
|
to już rozumiem, ja kupuję kostkę drożdży, która ma 100g. |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-09-21, 10:03
|
|
|
a ile się je piecze? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
|