wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kotlety ziemniaczane z tofu i świeżą bazylią
Autor Wiadomość
isadora 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-07-10, 09:16   Kotlety ziemniaczane z tofu i świeżą bazylią

Nie wiem czy ktoś już stworzył coś takiego, ale w mojej głowie pojawiło się pierwszy raz :)

Kotlety ziemniaczane z tofu i świeżą bazylią

125 g twardego tofu
4 średnie ugotowane ziemniaki
garść liści bazylii
sól morska
dużo pieprzu (najlepiej, żeby był świeżo zmielony)
przyprawa do ziemniaków
łyżeczka mąki sojowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Tofu rozgnieść z ziemniakami, dodać posiekaną bazylię, mąki i przyprawy. Wszystko zagnieść i formować kotlety. Panierować w razowej bułce tartej i siup na patelnię. W razie gdyby miały niewyraźny smak można polać sosem sojowym. Pyszne :)

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-07-10, 09:34   

pycha, juz bym je zjadła :-D i do tego jako sałatka pomidorek z cebulką :-)
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

daria 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2009-07-10, 09:50   

mm, mniam mniam, mój mąż ostatnio pokochał ziemniaczane kotlety, to mu zrobię takie :lol:

Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-07-11, 18:35   Re: Kotlety ziemniaczane z tofu i świeżą bazylią

isadora napisał/a:
(...) Pyszne :)

Domyślam się, że pyszne :-/ Kiedy ja te wszystkie Wasze i nie Wasze przepisy wypróbuję, mam już ich chyba z kilkaset, jak nie kilka tysięcy :-/

isadora 

Wysłany: 2009-07-13, 13:48   

Ja też mam cała masę przepisów, ale na ogół albo korzystam z kilku ulubionych, albo na poczekaniu tworze coś nowego (jak np. te kotlety)

Shaera 

Wysłany: 2009-07-14, 14:38   

isadora napisał/a:
Ja też mam cała masę przepisów, ale na ogół albo korzystam z kilku ulubionych, albo na poczekaniu tworze coś nowego (jak np. te kotlety)

To tak, jak ja :-) W 'poczekalni' mam całe mnóstwo przepisów, nawet tych niewege (oczekują przerobienia, a często i tak nie zostaje z nich nic, co kiedykolwiek przypominałoby pierwotny przepis :lol: ) ;-)
Oj, nie zaśmiecam już OT-em ;-) Twoje kotlety ziemniaczane wrzuciłam do ulubionych na razie :-) Mam kilka pytań (już na później, jak będę je robić ;-) ) - czy świeżą bazylię można zastąpić suszoną (nie zmieni to smaku kotletów)? Ta przyprawa do ziemniaków może być zastąpiona domową mieszanką, np. papryka słodka i ostra, majeranek, cząber, mielona kolendra i kminek? A mąka sojowa? Nigdy nie miałam :-> Czy można zastąpić ją mąką ryżową/owsianą? I tak zapytam jeszcze, czy przypadkiem nie wiesz, czy można w takim ręcznym młynku do kawy zmielić suszone ziarno soi i wyjdzie z tego mąka sojowa? Może to pytanie oczywiste, ale ja mam dylemat :-> Z góry dzięki za odpowiedzi :-D

isadora 

Wysłany: 2009-07-15, 18:07   

Shaera napisał/a:
isadora napisał/a:

To tak, jak ja :-) W 'poczekalni' mam całe mnóstwo przepisów, nawet tych niewege (oczekują przerobienia, a często i tak nie zostaje z nich nic, co kiedykolwiek przypominałoby pierwotny przepis :lol: ) ;-)
Oj, nie zaśmiecam już OT-em ;-) Twoje kotlety ziemniaczane wrzuciłam do ulubionych na razie :-) Mam kilka pytań (już na później, jak będę je robić ;-) ) - czy świeżą bazylię można zastąpić suszoną (nie zmieni to smaku kotletów)? Ta przyprawa do ziemniaków może być zastąpiona domową mieszanką, np. papryka słodka i ostra, majeranek, cząber, mielona kolendra i kminek? A mąka sojowa? Nigdy nie miałam :-> Czy można zastąpić ją mąką ryżową/owsianą? I tak zapytam jeszcze, czy przypadkiem nie wiesz, czy można w takim ręcznym młynku do kawy zmielić suszone ziarno soi i wyjdzie z tego mąka sojowa? Może to pytanie oczywiste, ale ja mam dylemat :-> Z góry dzięki za odpowiedzi :-D

No to po kolei:
1. mąka sojowa - raczej nie jest niezbędna, dodałam, bo mam akurat w domu, kupiłam w Piotrze i Pawle. A gdzieś czytałam, że można ją stosować zamiast jajka. Ale do kotletów dodaje się także ziemniaczaną i chyba to wystarczy. Myślę, że soję można zmielić w młynku, bo kiedyś czytałam, że tak też można taką mąkę zrobić.
2. Bazylia - oczywiście można dodać suszoną. Z tym, że suszona jest intensywniejsza w smaku, więc łatwo z nią przesadzić.
3. Przyprawa do ziemniaków - oczywiście można zastosować dowolne zioła, ja po prostu trafiłam kiedyś na jakąś EKO mieszankę, bez glutaminianu i dlatego ją stosuję. Najlepiej spróbować masę na kotlety i dodać to, co się lubi. Można kombinować też tak, by zamiast bazyli dać miętę. Masa na te kotlety przypomina farsz do pierogów ruskich.

Shaera 

Wysłany: 2009-07-15, 22:12   

Jajko zawsze zastępuję mąką kukurydzianą zmieszaną z wodą :-) Dziękuję za szczegółowe odpowiedzi :-) Wystawię komencik, jak wypróbuję :-)

Odpowiedz do tematu