ciasto daktylowo-bananowe Peppera |
Autor |
Wiadomość |
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-06-27, 21:00 ciasto daktylowo-bananowe Peppera
|
|
|
250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej mąki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia
Daktyle zalać wodą, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszytą masę. Dodać przetarte banany, ubijając dodać po kolei oba jajka. Wsypać mąkę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy. |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|
|
|
|
efcia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 96
|
Wysłany: 2007-07-15, 09:59 Re: ciasto daktylowo-bananowe Peppera
|
|
|
magdusia napisał/a: | 250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej mąki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia
Daktyle zalać wodą, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszystą masę. Dodać przetarte banany, ubijając dodać po kolei oba jajka. Wsypać mąkę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy. |
glupie pytanie ale jak przeliczyć proporcje na szklanki? Tej mąki nie jest za mało? zamiast karobu może byc miod? |
|
|
|
|
pepper
Pomógł: 4 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 330 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2007-07-15, 13:50
|
|
|
Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej mąki może ze 3/4 szklanki. Albo pół. |
_________________ www.around-ireland.com |
|
|
|
|
efcia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 96
|
Wysłany: 2007-07-15, 14:18
|
|
|
pepper napisał/a: | Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej mąki może ze 3/4 szklanki. Albo pół. |
A co to jest ten karob i gdzie mozna kupić? Czy to ciasto sie uda w gazowym piekarniku bez nawiewu? I głupie pytanie nr 2: jak taki piekarnik rozgrzać zeby bylo 180? nie ma na pokretle stopni tylko cyferki od 1 do 6.
Nie smiac sie prosze to jest mój debiut z gazowym piekarnikiem |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-07-15, 14:44
|
|
|
Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wyłącza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
efcia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 96
|
Wysłany: 2007-07-15, 14:44
|
|
|
a wogóle to ponawiam prosbe o przepis dla analfabetki
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=17080#17080
[ Dodano: 2007-07-15, 14:46 ]
Lily napisał/a: | Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wyłącza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec |
oj Ty to umiesz czlowieka pocieszyć |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-07-15, 14:53
|
|
|
efcia napisał/a: | przepis dla analfabetki | czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? |
|
|
|
|
efcia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 96
|
Wysłany: 2007-07-15, 15:01
|
|
|
kasienka napisał/a: | efcia napisał/a: | przepis dla analfabetki | czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? |
Taaa. A tak pownie to zakalec nie grozi chyba tylko tym ktore sie piecze bez proszku/sody/amoniaku czyli co nie maja rosnąć?
Ostatnio pieklam ciasto w wieku lat 13stu... |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-07-15, 15:29
|
|
|
Zakalec też jest zjadliwy |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
orenda
double mama
Pomogła: 31 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1601 Skąd: Toruń/Płock
|
Wysłany: 2007-07-15, 16:26
|
|
|
efcia napisał/a: | A co to jest ten karab i gdzie mozna kupić? |
Cytat: | KAROB MIELONY
MĄCZKA "CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO"
WŁAŚCIWOŚCI: naturalnie słodki substytut kakao
i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu
i o delikatnym smaku czekolady, nie zawiera kofeiny
ZASTOSOWANIE: do wypieków (karob nadaje im
ciemną barwę) Zastępując kakao używać połowę
podanej w przepisie ilości.
|
ja kupuję w uniwesamie w zdrowej. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
|