wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ciasto daktylowo-bananowe Peppera
Autor Wiadomość
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 1992
Skąd: HRLM
Wysłany: 2007-06-27, 21:00   ciasto daktylowo-bananowe Peppera

250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej mąki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia

Daktyle zalać wodą, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszytą masę. Dodać przetarte banany, ubijając dodać po kolei oba jajka. Wsypać mąkę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy.
_________________

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein
 
 
efcia 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 96
Wysłany: 2007-07-15, 09:59   Re: ciasto daktylowo-bananowe Peppera

magdusia napisał/a:
250 g pokrojonych suszonych daktyli
100 g masła
2 dojrzałe przetarte banany
2 jajka
75 g pszennej razowej mąki
50 g karobu
100 g posiekanych orzechów włoskich
wanilia

Daktyle zalać wodą, żeby były przykryte. Gotować 20 minut, żeby powstała gęsta pasta. Ochłodzić i ubić z masłem na puszystą masę. Dodać przetarte banany, ubijając dodać po kolei oba jajka. Wsypać mąkę i karob, dodać orzechy i wanilię. Ostrożnie i dokładnie wymieszać.
Piec w posmarowanej tłuszczem formie (z tych proporcji forma 20 x 20 cm) przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Ostudzić przed pokrojeniem i wyjęciem z formy.


glupie pytanie ale jak przeliczyć proporcje na szklanki? Tej mąki nie jest za mało? zamiast karobu może byc miod?
 
 
pepper 


Pomógł: 4 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 330
Skąd: Irlandia
Wysłany: 2007-07-15, 13:50   

Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej mąki może ze 3/4 szklanki. Albo pół.
_________________
www.around-ireland.com
 
 
efcia 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 96
Wysłany: 2007-07-15, 14:18   

pepper napisał/a:
Zamiast karobu możesz dodać kakao, z miodem by było chyba za słodko. Tej mąki może ze 3/4 szklanki. Albo pół.


A co to jest ten karob i gdzie mozna kupić? Czy to ciasto sie uda w gazowym piekarniku bez nawiewu? I głupie pytanie nr 2: jak taki piekarnik rozgrzać zeby bylo 180? nie ma na pokretle stopni tylko cyferki od 1 do 6.

Nie smiac sie prosze to jest mój debiut z gazowym piekarnikiem
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2007-07-15, 14:44   

Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma :) Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wyłącza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
efcia 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 96
Wysłany: 2007-07-15, 14:44   

a wogóle to ponawiam prosbe o przepis dla analfabetki

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=17080#17080

[ Dodano: 2007-07-15, 14:46 ]
Lily napisał/a:
Efcia, u mnie nawet strzałki nie ma :) Ja piekę na oko, a piekarnik mi się w trakcie wyłącza sam, i zazwyczaj wychodzi zakalec :)


oj Ty to umiesz czlowieka pocieszyć :)
 
 
kasienka 


Pomogła: 123 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 8362
Skąd: Poznań
Wysłany: 2007-07-15, 14:53   

efcia napisał/a:
przepis dla analfabetki
czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 
 
efcia 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 96
Wysłany: 2007-07-15, 15:01   

kasienka napisał/a:
efcia napisał/a:
przepis dla analfabetki
czyli chodzi o to, żeby Ci narysować instrukcję? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


:lol: :lol: :lol: Taaa. A tak pownie to zakalec nie grozi chyba tylko tym ktore sie piecze bez proszku/sody/amoniaku czyli co nie maja rosnąć?

Ostatnio pieklam ciasto w wieku lat 13stu...
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2007-07-15, 15:29   

Zakalec też jest zjadliwy ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
orenda 
double mama

Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1601
Skąd: Toruń/Płock
Wysłany: 2007-07-15, 16:26   

efcia napisał/a:
A co to jest ten karab i gdzie mozna kupić?
Cytat:
KAROB MIELONY
MĄCZKA "CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO"
WŁAŚCIWOŚCI: naturalnie słodki substytut kakao
i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu
i o delikatnym smaku czekolady, nie zawiera kofeiny
ZASTOSOWANIE: do wypieków (karob nadaje im
ciemną barwę) Zastępując kakao używać połowę
podanej w przepisie ilości.


ja kupuję w uniwesamie w zdrowej.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12