wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
słodkiego ryżu
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-15, 20:46   słodkiego ryżu

Do czego używacie słodkiego ryżu? Wydaje mi się, że gdzieś widziałam przepis na kulki z takiego ryżu z bakaliami, ale nie mogę go nigdzie znaleźć.
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-16, 13:33   

ja polecam jesli masz gofrownice zrobic gofry zmiel ten ryz na make i dopraw wedlug uznan.
Tak z niego mozna zrobic takie kulki i pozstawic je na troche zeby wyschly i podem np. podsamzyc i do zupy.
Rowniez mozna kluski do zupy zrobic
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-07-16, 15:55   

robiłam w wersji śniadaniowej
- słodki ryż, przyprawy (kardamon, cynamon, imbir), słód
- jw z dodatkiem kaszy jaglanej i owoców suszonych
- jw z dodatkiem kaszy jaglanej i orzechów włoskich, migdałów (można na słono)
- słodki ryż, wiórki kokosowe, duszne jabłka/ śliwki, cynamon, imbir

w książce Temelie "Gotowaie wg 5 przemian" jest też przepis na smażone kulki (ryż, migdały, kardamon, imbir, sól, twarożek): ugotowany kleiście ryż + podprażone siekane migdały, przyprawy, twarożek wymieszać, uformować kulki, usmażyć na głębokim tłuszczu i odsączyć. Podawać z duszonymi warzywami
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-16, 15:57   

gofrownicy nie mam. Próbowałam zrobić mochi, czyli właśnie kulki, tyle że z ubitego ryżu (znalazłam przepis w "Odżywianie dla zdrowia"). Ale ubijanie szło mi słabo, więc trochę zmiksowałam i wyszła ryżowa zupa. A Ty robisz kulki z takiego po prostu gotowanego?
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-07-16, 17:03   

nie wiem do kogo pytanie, ja robiłam tylko różne wersje śniadaniowe jak już smażę to pakory, samosy, kofty itp, czasem jakieś kotlety
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-16, 20:04   

Agnieszko, napisałam do agazimy, bo pisałam post w tym samym czasie, co Ty i Twojego jeszcze nie było. Chyba faktycznie u Temelie widziałam ten przepis na kulki, dzięki za pomoc w znalezieniu :-D . A jutro dodam do płatków owsianych na śniadanie :-D
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-07-17, 07:41   

ten ryz ugotowac na sypko i ugniatac w rekach mozna tez z innych kasz robic
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12