wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Uwaga Tauryna
Autor Wiadomość
Sunflower 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2008-02-11, 16:04   Uwaga Tauryna

Witam,

Mam nadzieję, że ktoś posiada jakąś wiedzę na ten temat. A mianowicie:
Tauryna jest aminokwasem, którego największymi źródłami podobno są mięso i ryby. Brak tauryny może powodować stany depresyjne. Ja miałam z takowymi do czynienia i nie zdając sobie jeszcze ze sprawy źródeł taryny, zauważyłam, że po napojach typu red bull i tiger często czułam się znacznie lepiej. Jednak mam obawy, myślę uzasadnione. że napoje tego typu nie są wegetariańskie. Tauryna w nich zawarta może bowiem pochodzić z żółci byka, z której to pierwotnie została wyizolowana. Czy ktoś wie coś na ten temat? Jakie są źródła tauryny w tych napojach? Jakie są wegetariańskie i naturalne źródła tego aminokwasu? Szukałam w necie ale na razie bez skutku.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2008-02-11, 16:13   

Ta w napojach niekoniecznie musi byc nie-vege,moze byc syntetyczna.a czlowiek nie kot,bez tauryny sobie radzi ;-) Natomiast na pewno napoje tego typu to ostatnia rzecz ktora nalezy poprawiac sobie zdrowie,zniszczyc jak najbardziej mozna;) co do zrodla tauryny-moze spytaj producentow danych napojow.Ale najlepiej zapomnij o takim wspomaganiu sie.
a jak u Ciebie z wit.B12?jej niedobor tez moze objawiac sie depresja.

Sunflower 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2008-02-11, 16:37   

U mnie z witaminami to raczej dobrze. W ogóle to odżywiam się jak najbardziej zdrowo, a wegetarianką jestem już 8 lat więc mam praktykę. Nie sądzę, żeby mi czegokolwiek brakowało... Zdiagnozowano jednak u mnie chorobę afektywną jednobiegunową. Więc składniki odżywcze raczej mnie z tego nie wyleczą, co najwyżej pomogą w jakimś stopniu. I właśnie zauważyłam, że po piciu tego typu napoi, w dużej ilości (sesja) naprawdę widzę poprawę nastroju. Powiązałam to z tauryną, bo w wielu źródłach informacji dot. depresji omawia się taurynę. A w zasadzie nie mam zielonego pojęcia gdzie ona występuje w produktach roślinnych. Jak sądzę, pewnie jest w jajku. Chciałam zrobić sobie eksperyment i zobaczyć, czy po spożyciu innych produktów bogatych w taurynę, już naturalnych, czy także utrzyma się u mnie dobry nastrój.

michał 
is the best

Wysłany: 2008-02-11, 16:54   

Cytat:
IS TAURINE MADE FROM BULLS' TESTICLES? IS TAURINE A DERIVATIVE OF BULLS' TESTICLES OR SEMEN?

The taurine in Red Bull® Energy Drink is a purely synthetic substance produced by pharmaceutical companies and is not derived from animals or animal materials.
All ingredients for Red Bull® Energy Drink are synthetically produced by pharmaceutical companies. This guarantees the highest quality.

Cytat:
IS RED BULL® ENERGY DRINK GLUTEN FREE, VEGAN, WHEAT FREE, DAIRY FREE?

Yes, Red Bull® Energy Drink is gluten free, vegan, wheat free, dairy free!

Cytat:
IS RED BULL® ENERGY DRINK SUITABLE FOR VEGETARIANS?

Red Bull® Energy Drink is suitable for vegetarians. Red Bull® Energy Drink does not contain any animal products or substances derived from animals.

Źródło: hxxp://www.redbull.com/en/ProductPage.FAQS/htmlProductPage.action[/quote]
Oświecenie – złowrogi, destrukcyjny okres w historii, w którym zapoczątkowano ‘projekt’ dominacji nad naturą, stawiania rozumu nad przesądem i niechodzenia do kościoła. Wszystko to jest błędem, ale postmodernizm to naprawi.

Alispo 

Wysłany: 2008-02-11, 17:51   

Nie ma naturalnej tauryny wegetarianskiej.Stad m.in. ta kwestia syntetycznych dodatkow do vege-karm kocich.Brakowac ci nie powinno,dla czlowieka jest endogennym aminokwasem.

Jędruś 

Wysłany: 2008-02-11, 21:04   

Tauryna nie jest aminokwasem to jest aminosulfokwas powstaje z cysteiny w organizmie ludzkim i innych gatunków zwierząt. Jedynie koty na termicznie zniszczonym jedzonku potrzebują tauryny
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Tauryna

W suplementach tauryna jest pochodzenia syntetycznego, nie opłaca się izolować z produktów naturalnych.
hxxp://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=208
Dlaczego koty potrzebują Tauryny?

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2008-02-28, 14:18   

.................
Ostatnio zmieniony przez malva 2018-03-08, 17:40, w całości zmieniany 2 razy  

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2008-02-28, 14:24   

malva napisał/a:
kupiłam sobie kiedys w sklepie zielarskim kandyzowany korzen żeń -szenia ,( 10 zł 2 małe kawałki )
efekt przeszedł najsmielsze oczekiwania,,ale ogolnie polecam bo w pełni naturalne ,a działa niesamowicie,hehe

malva, tzn jak efekt?

Alispo 

Wysłany: 2008-02-28, 14:48   

efekt poweru?drogie kurcze,ale wiem o czym mowisz,chyba mnie ktos kiedys czestowal.
w sumie ten BioPower to u mnie w kuchni lezy i lezy,ale chyba siegne po twojej radzie-fajny jest,ale ja sie wole wyniszczac zielona :-x fajnie,ze temat odzyl,dla mnie na czasie..potrzebuje czegos dla poweru ale nie wyniszczajacego,bo te setki herbat chyba mi nie sluza,przydaloby sie cos odzywczego raczej :roll:

malva 
vegan warrior

Wysłany: 2008-02-28, 21:19   

:)
Ostatnio zmieniony przez malva 2009-05-21, 22:22, w całości zmieniany 1 raz  

zojka3

Wysłany: 2008-02-29, 16:52   

a jaki ten żeń-szeń ma smak?

malva 
vegan warrior

Wysłany: 2008-02-29, 16:55   

;-)
Ostatnio zmieniony przez malva 2018-03-08, 17:44, w całości zmieniany 1 raz  

Nimrodel

Wysłany: 2008-07-24, 09:33   

Alispo napisał/a:
fajnie,ze temat odzyl,dla mnie na czasie..potrzebuje czegos dla poweru ale nie wyniszczajacego,bo te setki herbat chyba mi nie sluza,przydaloby sie cos odzywczego raczej :roll:

Moj J. pracuje jako nauczyciel angielskiego na własnym rozrachunku. Uczy w dwóch szkołach prywatnych, w jednej firmie + prywatne korepetycje i czasem tłumaczenie po nocach.
Od niedawna testuje nowy PowerDrink "Genio" i jest z niego bardzo zadowolony. Z tego co się orientujemy, to jedyny PowerDrink na rynku nie oparty na chemii. Zawarte w nim wyciągi z owoców i ziół nie tyle pobudzają, co odżywiają wymęczony pracą mózg.

hxxp://www.maluchy.pl]

Alispo 

Wysłany: 2008-07-24, 17:33   

ach,dzieki za polepszenie humoru,uswiadomilam sobie,ze juz od jakiegos czasu wreszcie nie potrzebuje dopalaczy i czuje sie jak na wiecznych wakacjach(mimo odpowiedzialnej ale cudownej roboty) :-D

Nimrodel

Wysłany: 2008-07-27, 17:10   

Alispo napisał/a:
ach,dzieki za polepszenie humoru,uswiadomilam sobie,ze juz od jakiegos czasu wreszcie nie potrzebuje dopalaczy i czuje sie jak na wiecznych wakacjach(mimo odpowiedzialnej ale cudownej roboty) :-D

Kurcze, pozazdrościć takiej pracy ;-)

hxxp://www.maluchy.pl]

Alispo 

Wysłany: 2008-07-27, 20:47   

wiesz,to prawdopodobnie chwilowe.... ;-) i kasy ile kot naplakal(doslownie prawie;)

BATMANATMA 

Wysłany: 2008-09-22, 16:58   

tauryna jest również w roślinach,jest to juz dawno udowodnione.

W soczewicy i grochu znajduje
się, odpowiednio, 40 i 30 mg tauryny, w gryce
zaś około 2 mg na 100 g nasion. W kiełkach
4–5-dniowych zawartość tauryny, w przeliczeniu
na suchą masę, jest w przybliżeniu dwukrotnie
wyższa.

listownica japońska (Laminaria
japonica) – 1,7 mg/100 g, a niektóre krasnorosty
używane do produkcji agaru (Gelidium
subcostatum) – 12,5 mg/100 g.

więc jeśli ktoś chce dostarczać wiecej tauryny do organizmu,to jedząc np.kiełki soczewicy zrobi to bez problemu.po skiełkowaniu soczewica zawiera wiecej tauryny niż wiekszość produktów "zwierzęcych"

analizy na zawartość tauryny w różnych produktach zostały wykonane przez pracowników Wydziału Medycyny Weterynaryjnej
z Davis (USA).

assasello87 
miau O_o

Wysłany: 2009-07-15, 14:04   

hmmm ja czesto pilam takie napoje, bo nie mam pojecia czym je zastapic. nie liczac kawy. podobno yerba mate jest dobra. a moze znacie jaies inne napoje /produkty naturalne ale naprawde energetyczne czyli nie takie ze trzeba wypic 10 litrow zeby cokolwiek poczuc

malva 
vegan warrior

Wysłany: 2009-07-21, 11:43   

na mnie bardzo dobrze działa herbata pu-erh ,,nie moge jej pic wieczorami bo problem z zasnieciem jest ;
a np po kawie wypitej wieczorem ide spac bez problemu

Alispo 

Wysłany: 2009-07-22, 15:07   

assasello87 napisał/a:
hmmm ja czesto pilam takie napoje, bo nie mam pojecia czym je zastapic. nie liczac kawy. podobno yerba mate jest dobra. a moze znacie jaies inne napoje /produkty naturalne ale naprawde energetyczne czyli nie takie ze trzeba wypic 10 litrow zeby cokolwiek poczuc

moze spróbuj tej nowości?
hxxp://www.herbapol.com.pl/news_show.xml?id=45]hxxp://www.herbapol.com.pl/news_show.xml?id=45

Odpowiedz do tematu