wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kotleciki z pomarańczowym sosem
Autor Wiadomość
gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-11-10, 14:27   Kotleciki z pomarańczowym sosem

Czasem lubię eksperymentować z kolorami. Szczególnie wtedy, gdy za oknem szaro i ponuro..

Kotleciki
Szklanka kaszy gryczanej
masło klarowane - 1 łyżka (lub jakiś tłuszcz roślinny)
duża cebula
4 ząbki czosnku
trochę oleju
pół kostki tofu (użyłam naturalnego)
przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, pieprz ziołowy, trochę chili, sól, natka pietruszki lub koperek
ew. jajko i trochę mąki kukurydzianej bądź jaglanej

Kaszę ugotować z majerankiem, tymiankiem, liściem laurowym, w czasie gotowania dodać masło. Dołożyć cebulę i czosnek zeszklone na patelni na odrobinie oleju (ja używam ryżowego lub z pestek winogron), wsypać pieprz ziołowy, chili, na końcu daję sól i pokrojone w kostkę tofu. Po wystygnięciu dosypuję posiekaną natkę pietruszki i miksuję (przed tym wyciągam listek laurowy). Można dodać jajko i mąkę kukurydzianą / jaglaną, ale nie jest to konieczne. Formować kotleciki i smażyć je lub upiec na blasze w piekarniku w 180 stopniach aż staną się rumiane.
I jeszcze mała uwaga - nie trzeba miksować masy kotlecikowej. Wystarczy b.drobno pokroić cebulę a tofu rozgnieść widelcem

Sos do kotlecików:

3 marchewki (średniej wielkości) i 4 ząbki czosnku - gotować do miękkości w osolonym wrzątku
oliwa z oliwek lub jakiś inny olej - kilka łyżek
chili do smaku (można dodać tez curry)
Marchewki zmiksować z oliwą czosnkiem, chili. Dodawać wody z gotowania warzyw aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smakuje na ciepło i na zimno. Moja przyjaciółka uważa, że to najładniejszy sos jaki widziała :-) Jeśli zostanie można go wykorzystać jako dodatek do kanapek

Kotlety świetnie smakują podane z tym sosem, jaglanką i gotowanym brokułem. Wychodzi wtedy baaaardzo kolorowe danie. Uczta dla oczu i podniebienia. :mrgreen:

Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-11, 21:10   

Cytat:
Kotleciki z pomarańczowym sosem
Trzy razy czytałam szukając pomarańczy w składnikach zanim załapałam, że to o kolor chodzi 8-) :mrgreen:

Odpowiedz do tematu