wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
gruszek??
Autor Wiadomość
 
Berserk fan


Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6991
Wysłany: 2009-09-20, 00:12   gruszek??

mam dużo, chciała bym w słoiki zapakować, ale nie znam przepisu sprawdzonego, ma ktoś?
_________________
Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-20, 12:28   

Ań, ja susze są przepyszne
robię też dżem (ani grama nie trzeba cukru) z gruszek ,śliwek i słodkich jabłek ,wszystko np po 1kg
 
 
madalenka 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sie 2009
Posty: 155
Wysłany: 2009-09-20, 12:58   

A ja mus (po prostu miksuję + cynamon, miód, albo co kto tam lubi) i zajadam z sorbetami i kakaem, albo wiórkami czekoladowymi, albo kokosowymi. ;D
 
 
biechna 


Pomogła: 65 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 4587
Wysłany: 2009-09-20, 18:14   

W słoiki tego nie kładłam, ale pewnie da się:
uwielbiam gruszki uduszone na oliwie z czerwoną papryką, wszystko pokrojone w takie większe kwadraty - wygląda i smakuje przednio.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-20, 19:43   

biechna napisał/a:
gruszki uduszone na oliwie z czerwoną papryką, wszystko pokrojone w takie większe kwadraty

a jakieś proporcje są ważne czy taka wolna amerykanka , bo bardzo ciekawe ?
 
 
biechna 


Pomogła: 65 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 4587
Wysłany: 2009-09-20, 19:50   

margot, ja robię pół na pół, można ciut posolić, ale naprawdę ciut.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-20, 20:09   

biechna napisał/a:
margot, ja robię pół na pół, można ciut posolić, ale naprawdę ciut.

dziękuje
zrobię , a jeszcze do czego to używasz?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-20, 20:18   

margot napisał/a:
robię też dżem (ani grama nie trzeba cukru) z gruszek ,śliwek i słodkich jabłek ,wszystko np po 1kg

margot, a jak robisz - wszystko gotujesz razem, czy dodajesz co jakiś czas? I jak długo gotujesz?
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-20, 20:20   

ana moze przepis Biedronki z chusty.info SKLADNIKI:
Składniki
2 kg gruszek
0,5 kg cukru
cukier waniliowy
sok z cytryny
1 łyżka kardamonu lub imbiru
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Gruszki obrać, wypestkować, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2. Ugotować syrop z cukru, cukru waniliowego oraz szklanki wody. Dodać gruszki oraz kardamon lub imbir. Gotować aż gruszki staną się szkliste. Przekładać do słoików.
3. Można podawać z lodami, do herbaty lub stosować do ciast.
zamiast cukru uzylam raz melasy raz slodu , zamiast cukru laske wanilii :) wyszlo pyszne :D
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-20, 20:25   

Gosia tak robię- hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=961]dżem skandynawski
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-20, 20:51   

Dziękuję margot. Pewno zrobię w tym tygodniu.
 
 
Judyt 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 90
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-09-20, 20:55   

Margot, a jakie gruszki do suszenia się nadają? Z jakich robisz?
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-20, 20:56   

Gosia , to pyszny dżem, jeden z najlepszych jaki robię :mrgreen:
 
 
biechna 


Pomogła: 65 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 4587
Wysłany: 2009-09-20, 20:57   

margot napisał/a:
a jeszcze do czego to używasz?

Hm. Robię sobie i jem ;-)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-20, 20:59   

biechna napisał/a:
margot napisał/a:
a jeszcze do czego to używasz?

Hm. Robię sobie i jem ;-)

:mrgreen: a to tak :mryellow:

[ Dodano: 2009-09-20, 21:03 ]
Judyt napisał/a:
gruszki do suszenia się nadają? Z jakich robisz?

dojrzałe w miarę , ja nie wiem jakie to odmiany , bo jakie się mi trafia , obieram i kroje w na plastry(bez komór nasiennych) i susze w suszarce takiej na prąd co nazywa się że do grzybów
Po wysuszeniu te gruszki są takie brązowe leciutko ,ale takie słodkie , pyszne jednym słowem

[ Dodano: 2009-09-20, 21:04 ]
wszystkie odmiany się nadają chyba byle w miarę dojrzale były
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-19, 13:12   

zrobiłam gruszki z imbirem, z tego przepisu:
Gruszki z imbirem i cytryną

na ok. 400 - 450 ml dżemu

1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
ok. 180 g cukru
ok. 1/2 - 3/4 łyżki świeżego, startego imbiru (lub ok. 3/4 łyżeczki imbiru w proszku)*
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z 1-2 cytryn

wersja I
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z otartą skórką, zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody). Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, radzę go dodatkowo zapasteryzować.
wersja II
Jeśli nie mamy czasu odstawiać owoców na noc, zaczynamy smażenie zaraz po przygotowaniu owoców dodając ok. 50 ml wody i – jak wyżej – smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
przepis z tego bloga: hxxp://www.beawkuchni.com/

Cukier pominęłam, dałam mniej soku z cytryny. Robiłam w piekarniku (godzina w 140 st termoobieg, nocny odpoczynek, godzina w 110 st termoobieg), więc zostały mi mięciutkie kawałki gruszki, które rozpływają się w ustach. Na kuchence pewno bardziej się rozgotowują.
Uzyskałam 1 słoik plus solidną porcję do degustacji (zjadłyśmy z córcią na drugie śniadanie, zazdrośnie patrząc, czy tej drugiej nie trafiła się większa porcja ;-) ). Przepyszne!

Planuję jeszcze zrobić z wanilią i kardamonem:
Gruszki z wanilią i kardamonem

na ok. 400 - 450 ml dżemu

1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
ok. 180 g cukru (więcej jeśli lubicie słodsze dżemy)
1 laska wanilii
2-3 kapsułki kardamonu (lub ok. 1 łyżeczki zmielonego kardamonu)
sok z 1/2 cytryny

wersja I
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić i wyskrobać nożem ziarenka. Kapsułki kardamonu otworzyć i rozgnieść ziarenka w moździerzu. Przyprawy wymieszać z cukrem (dodać również przekrojoną laskę wanilii), zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody do smażenia). Wyciągnąć laskę wanilii i gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, radzę go dodatkowo zapasteryzować – klik.

wersja II
Jeśli nie mamy czasu odstawiać owoców na noc, zaczynamy smażenie zaraz po przygotowaniu owoców dodając ok. 50 ml wody i – jak wyżej – smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
to samo źródło.

A jeśli dam radę, to jeszcze raz te z imbirem :-)

[ Dodano: 2010-10-19, 21:27 ]
Ok. Gruszki z wanilią i kardamonem zrobione, też smaczne, chociaż wolę imbirowe. Mam już kupione owoce na jutro i robię jeszcze raz imbirowe :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 12