gruszek?? |
Autor |
Wiadomość |
ań
Berserk fan
Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2009-09-20, 00:12 gruszek??
|
|
|
mam dużo, chciała bym w słoiki zapakować, ale nie znam przepisu sprawdzonego, ma ktoś? |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-09-20, 12:28
|
|
|
Ań, ja susze są przepyszne
robię też dżem (ani grama nie trzeba cukru) z gruszek ,śliwek i słodkich jabłek ,wszystko np po 1kg |
|
|
|
|
madalenka
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sie 2009 Posty: 155
|
Wysłany: 2009-09-20, 12:58
|
|
|
A ja mus (po prostu miksuję + cynamon, miód, albo co kto tam lubi) i zajadam z sorbetami i kakaem, albo wiórkami czekoladowymi, albo kokosowymi. ;D |
|
|
|
|
biechna
Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2009-09-20, 18:14
|
|
|
W słoiki tego nie kładłam, ale pewnie da się:
uwielbiam gruszki uduszone na oliwie z czerwoną papryką, wszystko pokrojone w takie większe kwadraty - wygląda i smakuje przednio. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-09-20, 19:43
|
|
|
biechna napisał/a: | gruszki uduszone na oliwie z czerwoną papryką, wszystko pokrojone w takie większe kwadraty |
a jakieś proporcje są ważne czy taka wolna amerykanka , bo bardzo ciekawe ? |
|
|
|
|
biechna
Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2009-09-20, 19:50
|
|
|
margot, ja robię pół na pół, można ciut posolić, ale naprawdę ciut. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:09
|
|
|
biechna napisał/a: | margot, ja robię pół na pół, można ciut posolić, ale naprawdę ciut. |
dziękuje
zrobię , a jeszcze do czego to używasz? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:18
|
|
|
margot napisał/a: | robię też dżem (ani grama nie trzeba cukru) z gruszek ,śliwek i słodkich jabłek ,wszystko np po 1kg |
margot, a jak robisz - wszystko gotujesz razem, czy dodajesz co jakiś czas? I jak długo gotujesz? |
|
|
|
|
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:20
|
|
|
ana moze przepis Biedronki z chusty.info SKLADNIKI:
Składniki
2 kg gruszek
0,5 kg cukru
cukier waniliowy
sok z cytryny
1 łyżka kardamonu lub imbiru
ETAPY PRZYGOTOWANIA:
1. Gruszki obrać, wypestkować, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
2. Ugotować syrop z cukru, cukru waniliowego oraz szklanki wody. Dodać gruszki oraz kardamon lub imbir. Gotować aż gruszki staną się szkliste. Przekładać do słoików.
3. Można podawać z lodami, do herbaty lub stosować do ciast.
zamiast cukru uzylam raz melasy raz slodu , zamiast cukru laske wanilii wyszlo pyszne |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:25
|
|
|
Gosia tak robię- hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=961]dżem skandynawski |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:51
|
|
|
Dziękuję margot. Pewno zrobię w tym tygodniu. |
|
|
|
|
Judyt
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 90 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:55
|
|
|
Margot, a jakie gruszki do suszenia się nadają? Z jakich robisz? |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:56
|
|
|
Gosia , to pyszny dżem, jeden z najlepszych jaki robię |
|
|
|
|
biechna
Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:57
|
|
|
margot napisał/a: | a jeszcze do czego to używasz? |
Hm. Robię sobie i jem |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-09-20, 20:59
|
|
|
biechna napisał/a: | margot napisał/a: | a jeszcze do czego to używasz? |
Hm. Robię sobie i jem |
a to tak
[ Dodano: 2009-09-20, 21:03 ]
Judyt napisał/a: | gruszki do suszenia się nadają? Z jakich robisz? |
dojrzałe w miarę , ja nie wiem jakie to odmiany , bo jakie się mi trafia , obieram i kroje w na plastry(bez komór nasiennych) i susze w suszarce takiej na prąd co nazywa się że do grzybów
Po wysuszeniu te gruszki są takie brązowe leciutko ,ale takie słodkie , pyszne jednym słowem
[ Dodano: 2009-09-20, 21:04 ]
wszystkie odmiany się nadają chyba byle w miarę dojrzale były |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-19, 13:12
|
|
|
zrobiłam gruszki z imbirem, z tego przepisu:
Gruszki z imbirem i cytryną
na ok. 400 - 450 ml dżemu
1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
ok. 180 g cukru
ok. 1/2 - 3/4 łyżki świeżego, startego imbiru (lub ok. 3/4 łyżeczki imbiru w proszku)*
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z 1-2 cytryn
wersja I
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Cukier wymieszać z otartą skórką, zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody). Gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, radzę go dodatkowo zapasteryzować.
wersja II
Jeśli nie mamy czasu odstawiać owoców na noc, zaczynamy smażenie zaraz po przygotowaniu owoców dodając ok. 50 ml wody i – jak wyżej – smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
przepis z tego bloga: hxxp://www.beawkuchni.com/
Cukier pominęłam, dałam mniej soku z cytryny. Robiłam w piekarniku (godzina w 140 st termoobieg, nocny odpoczynek, godzina w 110 st termoobieg), więc zostały mi mięciutkie kawałki gruszki, które rozpływają się w ustach. Na kuchence pewno bardziej się rozgotowują.
Uzyskałam 1 słoik plus solidną porcję do degustacji (zjadłyśmy z córcią na drugie śniadanie, zazdrośnie patrząc, czy tej drugiej nie trafiła się większa porcja ). Przepyszne!
Planuję jeszcze zrobić z wanilią i kardamonem:
Gruszki z wanilią i kardamonem
na ok. 400 - 450 ml dżemu
1 kg gruszek (waga po obraniu i pozbawieniu gniazd nasiennych)
ok. 180 g cukru (więcej jeśli lubicie słodsze dżemy)
1 laska wanilii
2-3 kapsułki kardamonu (lub ok. 1 łyżeczki zmielonego kardamonu)
sok z 1/2 cytryny
wersja I
Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki pokroić w kostkę, polewając je sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekroić i wyskrobać nożem ziarenka. Kapsułki kardamonu otworzyć i rozgnieść ziarenka w moździerzu. Przyprawy wymieszać z cukrem (dodać również przekrojoną laskę wanilii), zasypać owoce, przykryć i odstawić na noc.
Następnego dnia gruszki zagotować i mieszając smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji (jeśli owoce puściły bardzo mało soku możemy ewentualnie dodać nieco wody do smażenia). Wyciągnąć laskę wanilii i gorący dżem przełożyć do czystych, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych w piekarniku słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo, radzę go dodatkowo zapasteryzować – klik.
wersja II
Jeśli nie mamy czasu odstawiać owoców na noc, zaczynamy smażenie zaraz po przygotowaniu owoców dodając ok. 50 ml wody i – jak wyżej – smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
to samo źródło.
A jeśli dam radę, to jeszcze raz te z imbirem
[ Dodano: 2010-10-19, 21:27 ]
Ok. Gruszki z wanilią i kardamonem zrobione, też smaczne, chociaż wolę imbirowe. Mam już kupione owoce na jutro i robię jeszcze raz imbirowe |
|
|
|
|
|