wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasto jaglane z truskawkami
Autor Wiadomość
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-06-02, 22:18   Ciasto jaglane z truskawkami

Ciasto jaglane z truskawkami

Ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 szklanki oleju
1 1/2 szklanki mąki ryżowej
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka cynamonu lub 1 łyżeczka zapachu śmietankowego

Gotować kaszę w 1 1/2 szklanki wrzątku z dodatkiem soli i kurkumy przez 40 minut na małym ogniu. Do gorącej dodać olej i 1/2 szklanki mąki ryżowej oraz cynamon lub zapach, zmiksować. Wystudzić. Dodać pozostałą szklankę mąki ryżowej, wymieszać. Podzielić ciasto na 3/4 i 1/4, do mniejszej części dodać 2 czubate łyżki wiórków kokosowych.
Dużą tortownicę posmarować olejem, wylepić spód i boki większą połową ciasta pamiętając o zrobieniu wysokich brzegów, wyłożyć dżem, na to truskawki. Drugą część ciasta pokruszyć na wierzch i lekko docisnąć do masy truskawkowej. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.

Nadzienie:
1/2 kg truskawek
2/3 szklanki rodzynek
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Niewielki słoik dżemu morelowego (lub innego kwaskowatego)

Truskawki podgrzać na małym ogniu, zagotować z dodatkiem wiórków i rodzynek. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, dodać do truskawek. Zagotować, wystudzić.
Ostatnio zmieniony przez Ania D. 2007-06-02, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
orenda 
double mama

Pomogła: 31 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 1601
Skąd: Toruń/Płock
Wysłany: 2007-06-02, 22:26   

Musi być przepyszne. Szkoda, że na razie muszę się wstrzymać.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-02, 22:28   

Aniu ,coś dla mnie :mrgreen:
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-06-02, 22:36   

Nam bardzo smakowało, jest delikatne w smaku, wygląda slicznie - zupełnie nie razowo ;-) . Rzadko robię kilka razy to samo, bo ciągle coś nowego wymyślam, ale to ciasto będzie u nas trzeci raz.
 
 
neuro 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 487
Skąd: Warszawa, zielone Bielany
Wysłany: 2007-06-02, 22:39   

A dałoby się zrobić ciasto podobne do biszkoptu z truskawkami? Takie, którym się owoce zalewa, a potem piecze? Na mace razowej właśnie, albo innej nie-białej, bez cukru?
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-06-02, 22:51   

Neuro, jeden przepis jest hxxp://wd.l4.pl/viewtopic.php?t=73]tu, a drugi hxxp://wd.l4.pl/viewtopic.php?t=74]tu.
 
 
neuro 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 487
Skąd: Warszawa, zielone Bielany
Wysłany: 2007-06-02, 22:58   

Dziękuję bardzo! Jednak biszkoptopodobne ciacha nie są stracone :] Swoją drogą nie wiedziałam, że kiedyś to powiem, ale te tradycyjne białe i wycukrzone już mnie odrzucają... To nie jest normalne... ;)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2007-06-02, 23:25   

Margot
Twoje z kaszy kukurydzianej robiłam w wersji z truskawkami )truskawki pokroiłam na plasterki a do masy ciastowej dodałam popping amarantusowy, i wiórki.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-02, 23:28   

Agnieszka napisał/a:
Twoje z kaszy kukurydzianej robiłam w wersji z truskawkami

kurcze nie pamiętam ,który przepis?
Ale i tak się cieszę....
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2007-06-03, 13:17   

bazę ciasta stanowił przepis:
SZARLOTKA SYPANA BEZGLUTENOWA (Puszczyk)

szklanka mąki kukurydzianej
szklanka kaszy kukurydzianej
łyżeczka sody
cynamon
ok. 1,5-1 kg jabłek
1/2 szklanki oleju

Mąkę, kaszę i sodę dokładnie wymieszać. Podzielić na trzy części.
Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Średniej wielkości tortownicę wysmarować olejem.
Rozłożyć na dnie jedną część sypkich składników, na to 1/2 startych jabłek posypanych warstewką cynamonu, potem warstwę sypkiego, znowu jabłka z cynamonem i trzecią część sypkiego.
Wierzch szarlotki równomiernie polać olejem, tak żeby nie prześwitywała mąka z kaszą.
Wstawić do piekarnika na około 45 minut i piec do zrumienienia w mniej więcej 180-200 stopniach (w piekarniku elektrycznym w tej niższej temperaturze).

UWAGI:
Dobrze jest do pieczenia używać tortownicy, a nie zwykłej blaszki, bo później łatwiej jest wyjąć ciacho po okrojeniu brzegów.
Po upieczeniu wierzch wychodzi chrupki, szarlotka jest bardzo smaczna na ciepło, ale z kolei na drugi dzień góra odrobine mięknie i łatwiej ją pokroić.


Nie stosowałam proszku do pieczenia, do sypkich produktów dodaję cynamon, ksylitol, imbir suszony czasem wiórki/popping amarantusowy/mielone płatki migdałów
kaszę kukurydzianą używam drobniutką
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-06-03, 13:33   

...bo to był mój przepis. :mrgreen: Oczywiście tak nie do końca mój bo na bazie innego.
...ale z truskawkami jeszcze go nie robiłam. :shock: :-)
Ostatnio zmieniony przez puszczyk 2007-06-03, 13:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-03, 13:33   

Agnieszka napisał/a:
bazę ciasta stanowił przepis:
SZARLOTKA SYPANA BEZGLUTENOWA

a to chyba Puszczyka? ciasto
ale przyznaje się ,ze piekłam i polecam(z jabłkami moje było)

[ Dodano: 2007-06-03, 13:34 ]
widzialam ,wiedziałam...
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2007-06-03, 14:42   

sorki :oops: , czasem zachowuję przepis ale nie zaznaczam autora
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-03, 19:56   

Ania D. napisał/a:
Ciasto jaglane z truskawkami


pyszne ciasto ,ja je będę robić jeszcze z malinami jak tylko potanieją,i chyba z wisniami ,czeresniami będzie dobre
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-06-05, 09:07   

Agnieszka napisał/a:
sorki , czasem zachowuję przepis ale nie zaznaczam autora

Przynajmniej się dowartościowałam, że wymyśliłam takie pyszne ciasto jak margot. :lol:
 
 
Azja 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 383
Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-06-05, 23:07   

ło matko! nic tylko pic :lol:
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
muz 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 307
Skąd: inąd
Wysłany: 2007-07-31, 12:58   

a mi ne wyszlo... :-|
i ne wiem zupelnie dlaczego. ciasto na spodzie w miare ok, chociaz calkiem bez smaku natomiast na gorze i boki jak kamien. moze ne najlepsza ze mie kucharka, ale robilam wg przepisu :-/
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-07-31, 14:05   

Muz, przykro mi. Czy dodałaś cynamon lub zapach? Samo ciasto z kaszy jest bez smaku, dlatego dodaję zawsze cynamon. Jeśli ciasto było twarde, to może za długo trzymałaś je w piecyku. Ja sprawdzam wierzch, jak jest twardawy, to jest to znak, że ciasto gotowe (a wierzch i tak jest chrupiący). Nie powinno być za da dużo ciasta z boków i na spodzie, bo ono się spieka mocno.
 
 
muz 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 307
Skąd: inąd
Wysłany: 2007-07-31, 16:25   

tak, dawalam cynamon. ale moze rzeczywiscie troche za duzo ciasta dalam po bokach i za bardzo gore spieklam. a czy w Twoim ciescie Aniu sok z tych truskawek przechodzi troche do ciasta?
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-07-31, 21:26   

Truskawki wychodzą takie jak budyń, gęstawe. Nie ma soku, może gdyby coś było, to dżem (ja daję taki domowy, gęsty, kupne są na środkach żelujących, które pod wpływem temperatury robią się rzadkie) zatrzyma wilgoć.
 
 
muz 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 307
Skąd: inąd
Wysłany: 2007-07-31, 22:00   

no wlasnie u mie tak tez bylo, ze budyniowe wyszlo, i dzem tez domowy mialam tylko z daktylami i szczypta agaru, ale myslalam ze ciasto moze nabiera smaku od tych truskawek i dlatego moje takie nijakie wyszlo. sama wiec ne wiem, co bylo ne tak, ale sie ne znechecam i bede nalej z ciastami kombinowac (;
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-08-01, 10:02   

Można dać więcej cynamonu. Kasza jest neutralna w smaku, dobrze jest więc ją "dosmaczyć".
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-01, 14:38   

A mi bardzo to ciasto smakuje ,jest delikatne ,ale ma taki leciutko cynamonowy smak
 
 
Wicia 

Pomogła: 5 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 448
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2007-08-27, 14:43   

Właśnie wstawiłam do pieca ciasto jaglane i ... zabrakło mi informacji na jaki czas :!: Czy ktoś może wie, bo widzę, że Ani nie ma on line :(
_________________
www.kartonzabawek.pl
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-08-27, 18:25   

Wiciu, widzę, żę już ciasto się upiekło. Ja piekę je tak, jak kruche typu szarlotka. Jak góra i boki zaczynają zmieniać delikatnie kolor, nie sa miekkie w dotyku, to wyjmuję. Można też zdjąć sobie kawałeczek z góry i spróbować, czy jest upieczone. Nie powinno się za bardzo ciasta spiekać, bo będzie twarde. Ogólnie to piecze się je tak, jak inne, na oko i wyczucie. Tylko tak mogę doradzić, sama nie mam termometru i nie trzymam się stałego czasu pieczenia.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,37 sekundy. Zapytań do SQL: 11