wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
amarantus
Autor Wiadomość
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2012-12-11, 17:38   

Z samego nie, ale często dodaję mąki amarantusowej do pieczywa - ogólnie używana jest jako polepszacz, poprawia strukturę chleba.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
Bellis_perennis 
stokrotka polna


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-11, 18:02   

Tylko, że ja chciałam upiec pieczywo bezglutenowe :mryellow: więc jeśli amarantus miałby być dodatkiem to tylko do mąki kuku itp.
Dodam, że nigdy nie piekłam chleba :-(
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-12-15, 18:26   

Bellis_perennis: pewnie za późno odpowiadam. Amarantus jest specyficzny i nie każdemu pasuje (nam nie bardzo).
Robiłam chleby bezglutenowe na zakwasach bezglutenowych (zakwasy fajnie się też sprawdzają w innych rzeczach np. placki) i trochę było na forum o tym; zerknij np.: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3050
Najbardziej nam smakowały z kukurydzianego, ryżowego, jaglanego (każdy nastawiany osobno, mieszane w cieście podobnie jak różne mąki ze zbóż bezglutenowych). Te chleby wymagają prób i wprawy (mój pierwszy córka nazwała pasztetem :-) ). Oczywiście można wykonać również na drożdżach. Jakikolwiek wariant wybierzesz wg. mnie warto mieszać mąki, szukać własnych proporcji i smaku, eksperymentować z dodatkami.
 
 
Bellis_perennis 
stokrotka polna


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-21, 16:33   

Nie odpisałaś za późno ;) raz próbowałam zrobić chleb gryczany, nie wyszedł mi i się troszkę zniechęciłam. Dzięki za odpowiedź ;)
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-12-25, 09:47   

u mnie lubia takie jogurtowe musli, na grzybie tybetanskim na sojowym, do tego pęczak, migdały, amarantus, i opcjonalnie, raczej żadko cynamon i jakiś suszony owoc, morelka, zurawina czy banan najchetniej
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
Bellis_perennis 
stokrotka polna


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-12-26, 10:51   

Udało mi się upiec chleb i to całkiem smaczny o dobrej konsystencji, drożdżowy. Dokładny przepis sobie zapisałam, to była improwizacja bo link do przepisów bajaderki nie działa :( sugerowałam się wpisami o siemieniu lnianym i proporcjach mąki w temacie który podałaś Agnieszka.
Zrobię zdjęcia i wrzucę gdzieś ten przepis (i pewnie inne które wypróbuje) dla innych bo wiem jakie są problemy z tym aby zrobić dobry chleb bezglutenowy. Ale to za jakiś czas bo nie mam chwilowo aparatu.
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-12-27, 15:44   

Bellis_perennis: super, że się udało :-) i czekam na przepis(y)
Szkoda, że strona bajaderki nie działa :-| zawierała bardzo ciekawe i smaczne przepisy
 
 
agus 


Pomogła: 43 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1032
Skąd: Biała Podl./So'ton
Wysłany: 2012-12-27, 17:02   

Cytat:
Szkoda, że strona bajaderki nie działa :-| zawierała bardzo ciekawe i smaczne przepisy
Bardzo szkoda :( Pisałam nawet do bajaderki z prośbą o przepisy bezglutenowe z dawnego bloga. Może warto napisać do niej tak od nas i spytać, czy chciałaby jakoś te przepisy udostępnić może, bo naprawdę szkoda...
 
 
Bellis_perennis 
stokrotka polna


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-13, 19:02   

Bezglutenowy chleb z amarantusem



2 szklanki bezglutenowej mąki schar
1 szklanka mąki z amarantusa
4 łyżki oleju
4 czubate łyżki zmielonego lnu (nie mam młynka aby sama zmielić dlatego użyłam kupionego odtłuszczonego)
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
30gram drożdży
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem. Resztę składników DOKŁADNIE wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, wyrobić na gładką masę. Uwaga ciasto się klei! Przykryć miseczkę ręcznikiem, odłożyć na 40min w ciepłe miejsce. Przełożyć do wysmarowanej olejem keksówki i piec najpierw 40min w temp 220st a potem 30min w temp 160-180st.

Daje się kroić nawet na ciepło, z wierzchu jest chrupiący a w środku miękki.

Powinien wyjść też w wersji wegan.
Ostatnio zmieniony przez Bellis_perennis 2013-01-15, 10:56, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-13, 20:04   

co to za mąka shar?
 
 
Bellis_perennis 
stokrotka polna


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-13, 21:19   

Przepraszam, poprawiłam błąd w przepisie, chodzi oczywiście o hxxp://www.hipernet24.pl/sklep/img_items/b/457/45791.jpg]schar, to mieszanka bezglutenowa. Jak raz zrobiłam na innej to mi nie wyszło.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-13, 21:22   

dziękuję za wyjaśnienie
chleb wygląda bardzo apetycznie
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2013-01-14, 21:34   

Bellis_perennis: ładnie się prezentuje :-) . Dziel się doświadczeniem w bezglutenowych bo wiele osób szuka i chętnie z porad korzysta.
 
 
seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 18 Lip 2010
Posty: 2027
Skąd: znad rzeki
Wysłany: 2013-01-14, 21:54   

Bellis_perennis, it looks good :-)
_________________
"wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss
 
 
Bellis_perennis 
stokrotka polna


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 20 Wrz 2010
Posty: 121
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-01-15, 10:55   

Dzisiaj sprawdzę czy na pewno wyjdzie wegański bo nie chcę robić na mleku ;) i przepis pójdzie dalej w świat :mryellow:
Miałam małe przejścia z tym chlebem bo za 1 razem był dobry a później miałam problemy prawdopodobnie z powodu zbyt dużej ilości amarantusa i drożdży. Ale wg proporcji tutaj podanych wyszedł perfect :mryellow:
Mam jeszcze kilka pomysłów m.in na bułeczki jaglane.
Dziękuję Wam dziewczyny za uznanie, to dla mnie dobry motywator 8-)
W marketach można kupić mieszankę przypraw do chleba staropolskiego, czasami dorzucam jej troszkę, smakuje mi taki.

Ps mleko nie ma absolutnie żadnego wpływu na chleb, lepiej robić na wodzie :) właśnie wcinam wegańską wersję ♥
 
 
Mimblabla


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 574
Skąd: Gryb.
Wysłany: 2013-05-16, 11:28   

Wygrzebuję stary wątek, ale liczę, że może ktoś coś poradzi :)

Jestem po próbie samodzielnego zrobienia poppingu z amarantusa. prażyłam go na suchej patelni, część ziarenek się przeobraziła, ale znakomita większość została ziarenkami i w dodatku się przypaliła, bo za długo czekałam.
Ma ktoś jakieś praktyczne rady ?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

Handmade mój własny, dla dzieci i nie tylko, słowem - różności!
hxxps://www.facebook.com/t.roznosci
 
 
lucy 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 16 Wrz 2008
Posty: 95
Skąd: Silesia
Wysłany: 2013-05-16, 17:04   

Mimblabla, a próbowałas taki zwykły nazwę go kaszowym? mi leży w słoiku już z 5 miesięcy i tak sobie własnie przypomniałam o nim... może bym też spróbowała go uprażyć...
_________________
 
 
Mimblabla


Pomógł: 2 razy
Dołączył: 14 Sty 2013
Posty: 574
Skąd: Gryb.
Wysłany: 2013-05-16, 17:35   

No właśnie taki kaszowy zwyczajny prażyłam. skacze jak popcorn, ale nie tak wysoko wiec nie potrzeba garnka zakrywać.
Część robi się taka jak kupny popping a reszta lekko się powiększa i da się ją zgryźć, ale wolałabym, żeby wszystkie robiły się "dmuchane"...
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

Handmade mój własny, dla dzieci i nie tylko, słowem - różności!
hxxps://www.facebook.com/t.roznosci
 
 
-kreska- 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 11 Sty 2013
Posty: 320
Skąd: toruń
Wysłany: 2013-09-26, 17:50   

Czy muszę gotować płatki z amarantusa wg opakowania? Czy moję z nich sobie zrobić "musli" na "surowo"? :shock:
_________________
Przepraszam za notoryczny brak polskich znakow. Cora mi "alt" wydlubala.

hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
panikanka 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 24 Mar 2012
Posty: 888
Skąd: Toronto
Wysłany: 2014-04-16, 15:12   

mam pół gara amarantusowego gluta - tzn. ugotowanego amaranta i nie wiem czy to ma tak wyglądać czy nie, bo gotowałam pierwszy raz to cudo. Czy ktoś ma pomysł jak to na jakieś ciasteczka przerobić? Miał być do obiadu jako kasza, ale jakoś mi całkiem nie podchodzi ta konsystencja... :oops: Help
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]

www.wegeblw.pl
www.zdrowieodkuchni.info
 
 
Space 

Dołączyła: 25 Lut 2014
Posty: 36
Skąd: z lasu
Wysłany: 2014-04-24, 16:16   

Czy płuczecie amarantus przed gotowaniem?
 
 
inna

Dołączył: 25 Maj 2015
Posty: 1
Wysłany: 2015-05-25, 10:53   

Ja amarantus płatki hxxp://sklepzezdrowiem.pl/platki_amarantusowe.html dodaję do jogurtu czy musli, bardzo fajnie smakuje i ma niesamowicie dużo właściwości odżywczych. Można też zrobić sobie batoniki łącząc amarantus i miód.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 12