wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przechowywanie olejów
Autor Wiadomość
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2009-10-17, 02:21   przechowywanie olejów

Gdzie przechowujecie oleje? My do tej pory w lodówce w 2-4 stopniach. Właśnie wyczytałam, ze oliwę z oliwek nie powinno się przechowywać w lodówce, ale w chłodnym miejscu, ponieważ traci walory odżywcze. Czyli gdzie?
I jak jest z innymi olejami? :-)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-17, 14:28   

Ja przechowuję oleje w lodówce, a oliwę w kuchni na blacie.
 
 
koniczynka_k 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 06 Sie 2007
Posty: 276
Skąd: Orneta
Wysłany: 2009-10-17, 15:58   

Ja dokładnie tak samo.
Nie wiem jak z wartościami odżywczymi ale oliwa z oliwek w lodówce mocno gęstnieje - mało to praktyczne :)
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl]

hxxp://www.suwaczek.pl/]hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
maryczary 
kocham życie


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 25 Sie 2008
Posty: 2167
Wysłany: 2009-10-17, 17:54   

Oliwe z oliwek trzymam w szafce kuchennej, lniany olej w lodówce.

skoro jesteśmy przy olejach, to co mogę zrobic z przeterminowanym olejem lnianym który jest mega gorzki? coś naoliwić, jakieś sprzęty, może do czyszczenia, no przeterminował mi się w sklepie i aż szkoda wylać...
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2009-10-17, 18:30   

maryczary, a może do ciała by się nadał, albo do masażu, ja kiedyś smarowałam się oliwą z oliwek, super skóra!
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-10-17, 19:17   

Olej lniany rozluźnia kręgosłup, kręgi. Takie smarowanie można sobie robić przez 2-3 tyg. przed wizytą u masażysty czy kręgarza. Trzeba tylko uważać, żeby ich za mocno nie poluzować tym smarowaniem, bo coś się może samoistnie przestawić :> Nie wiem czy wskazane jest zatem długotrwałe smarowanie..
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-10-17, 21:15   

Słonecznikowy, lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich (wszystkie tłoczone na zimno) w lodówce choć jak byłam w sklepie z olejami to pani sprzedawczyni (widać, że nała się na rzeczy) powiedziała, że tylko lniany trzeba w lodówce.
Oliwę trzymam w temperaturze pokojowej.
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2009-10-17, 23:25   

Dzięki za odp. ;-) Rozumiem, ze te które trzymacie poza lodówką także już otwarte nie zmieniają miejsca zamieszkania?

[ Dodano: 2009-10-17, 23:27 ]
koniczynka_k napisał/a:
dówce mocno gęstnieje - mało to praktyczne :)

no i podobno wtedy traci odzywcze właściwości.
Aha-jeśli coś smażycie na oliwie i zostaje na patelni-wylewacie resztki czy czekają na powtórny użytek?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-10-18, 10:10   

nie używam powtórnie oleju ani oliwy
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2009-10-18, 10:19   

ja też zawsze wylewam taki olej a w lodówce trzymam wszystkie opróch oliwy z oliwek
 
 
Arielka.v 


Pomogła: 16 razy
Dołączyła: 27 Sie 2009
Posty: 525
Skąd: Śląsk
Wysłany: 2009-10-18, 12:35   

takie zwykle oleje ktorych uzywam do smażenia, np. slonecznikowy zawsze mam w lodówce natomiast takie do surówek, np. z pestek winogron w temperaturze pokojowej.

nigdy nie używam powtórnie tego samego oleju do smażenia.
olej wylewam i myje patelnie.
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2009-10-19, 00:16   

Arielka.v napisał/a:
z pestek winogron w temperaturze pokojowej.

jesteś pewna, że to odpowiednia temperatura ?
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-11-02, 21:02   

W książce "Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody" znalazłam takie informacje:
"Oliwę z oliwek należy przechowywać zawsze szczelnie zamkniętą w przewiewnym, ciemnym miejscu o temperaturze 10 -16 st. C.Warto ją przelać do butelki z ciemnego szkła ponieważ promienie śłoneczne i światło szkodzą oliwie.
Po otwarciu butelki oliwę należy zużyć w ciagu 3 miesięcy.
Nieotwarta ma trwałość 18 miesięcy".
 
 
Judyt 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 90
Skąd: Gdynia
Wysłany: 2009-11-02, 22:19   

Dżo, warto kupić tę ksiązkę?
 
 
olgasza 
królowa życia


Pomogła: 124 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3140
Wysłany: 2009-11-03, 10:55   

ja używam powtórnie oleju, np. jednego dnia robimy frytki, a na drugi dzień w tym oleju smażę paprykę...
BTW - oleju nie wolno wylewać do kanalizacji!!! zanieczyszcza wodę... Najlepiej zasypać mąką i zetrzeć papierowym ręcznikiem, i wtedy do kosza. Dziewczyny na chustowym pisały, że dobrze wsiąka w pieluchę jednorazową, jak ktoś używa :-)
_________________
hxxp://ekostyl.blogspot.com/
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-04, 08:52   

ja olej po wykorzystaniu zlecam do puszki po karmie dla kota, czy po groszku i wyrzucam ze śmieciami, staram się go używać do smażenia jak najmniej

dżo napisał/a:
Słonecznikowy, lniany, z pestek dyni, z orzechów włoskich (wszystkie tłoczone na zimno) w lodówce ...
Oliwę trzymam w temperaturze pokojowej.


przechowuję podobnie jak dżo
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-11-04, 09:23   

No właśnie, ile razy :oops: można ewentualnie użyć oleju po głębokim smażeniu?
Mnie ostatnio został po sajgonkach - taki ładny żółciutki, czysty (słonecznikowy to był), że wlałam do słoika i zostawiłam (pewnie na następne sajgonki wkrótce). Jak smażę faworki, czy pączki, to też zwykle ze 2 razy w tym samym. A może nawet 3, to może być szkodliwe?
(oczywiście jakiś osad, który się wytrąca zostawiam, wlewam tylko ten "czysty" olej)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-11-04, 21:48   

Judyt napisał/a:
warto kupić tę ksiązkę?

Judyt, trudno mi powiedzieć, ja jej nie kupowałam, odziedziczyłam po mamie, sama pewnie bym nie kupiła. Książka zawiera ciekawe informacje, mnie najbardziej interesują te dotyczace wykorzystania oliwy do leczenia. Ma tez przepisy ale takie mało oryginalne.
Gdybys była zainteresowana to mogę Ci ją pożyczyć.

kofi napisał/a:
No właśnie, ile razy można ewentualnie użyć oleju po głębokim smażeniu?
kofi, zasada jest taka, ze tylko raz ale olej do tanich produktów nie nalezy i mi szkoda jest wyrzucać litr oleju po jednym głębokim smazeniu więc wykorzystuję go jeszcze kilka razy. Wazne aby kolor oleju był jasny.
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2009-11-05, 00:59   

olgasza napisał/a:
Dziewczyny na chustowym pisały, że dobrze wsiąka w pieluchę jednorazową, jak ktoś używa :-)

ale chyba uzywaną???? :-P bo dodatkowo co raz nowa to spory koszt.....

Cytat:
W książce "Oliwa z oliwek dla zdrowia i urody" znalazłam takie informacje:

a co piszą na temat smażenia w extra virgine? będę wdzięczna za odp. ;-)
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2009-11-06, 22:12   

topcia, piszą tak:

"Oliwę, w przeciwieństwie do innych tłuszczów i olejów, można rozgrzewać do 170 st. C bez ryzyka zmiany jej chemicznej struktury. Punkt wrzenia oliwy - moment, w którym zaczyna dymić - jest znacznie wyższy niż w przypadku innych tłuszczów.
Ponieważ ma właściwości antyutleniajace jest najbardziej stabilna w wysokiej temperaturze. Przyczynę można łatwo wytłumaczyć - oleje pod wpływem ciepła zaczynają się rozkładać - utleniają się i to tym szybciej im więcej mają nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa składa się w ponad 80% z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i dlatego jest wyjątkowo stabilna. Ponadto oliwa zawira sporo witaminy E, która dodatkowo chroni ją przed utlenianiem. Jest więc oczywiste, dlaczego naturalna oliwa extra znakomicie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia."
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2009-11-07, 02:14   

dżo, wielkie dzięki ;-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 12