wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!
Autor Wiadomość
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-11, 12:56   TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!

Tempeh to sojowy, makrobiotyczny przysmak z Indonezji,
który ze względu na swoje doskonałe własności dietetyczne,
kulinarne i smakowe przez wiele osób uznawany jest
za najlepszy z pokarmów wegetariańskich.

Teraz, niskim kosztem możesz włączyć ten egzotyczny produkt do swojej codziennej diety!




..a to moje ostatnie dzieło (robiłem wczoraj test partii startera która właśnie przyszła)
i o proszę bardzo jak mi się udało - i tempeh i zdjęcie - 1055g świeżego, białego tempehu :)
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2009-11-13, 19:08   

czym się różni od tofu?
Czy nie rozwinie się pleśń, jeśli tyle czasu będzie leżał w wilgoci?
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-13, 22:09   

ja ubustwiam tempeh i przynzma ze kupilabym go sobie ten starter , to jest specjalna plesc ale zdrowa dla nas. ale duzo roboty z tym :(
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-14, 00:16   

przepis na tempeh jest prosty, jeśli chodzi o ilość składników i czynności bez porównania prostszy niż na ciasto czy pizzę:
- trzeba obgotować i wyłuskać soję
- namoczyć ją
- ugotować z odrobiną octu
- odcedzić i ostudzić
- dodać Tempeh Starter
- włożyć do torebek i pozostawić w cieple na ok. 24h

pleśń się nie rozwinie, soja się nie zepsuje - wzrastająca na soi dobroczynna kultura Rhizopus o. nie dopuścii ani obcych pleśni ani bakterii...
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
bojster 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2847
Skąd: Neverwhere
Wysłany: 2009-11-14, 00:20   Re: TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!

Tempeh-Starter napisał/a:
Teraz, niskim kosztem możesz włączyć ten egzotyczny produkt do swojej codziennej diety!


Sęk w tym że w domu go nie uwędzę, a wędzony jest najlepszy. :P

No ale smażony też może być. ;-)

PS. to ten starter? hxxp://www.tempeh.info/starter/free-sample.php

PPS. Wątek o tempehu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2275

PPPS. Aktualnie mam w lodówce 1x wędzony i 1x smażony. Mniam! ;-)
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-14, 08:04   

wędzarnia w domu to faktycznie marny pomysł... :-D
ale świeży, robiony samemu jest bardziej wszechstronny w zastosowaniu....
(próbowałeś np na słodko???, z pieczonymi bananami)
no i jeszcze zalety takie że poświęcając trochę czasu, energii i robiąc samemu

- dokładnie wiesz co jesz
- robisz kiedy chcesz
- porcja 200g licząc razem z soją ze sklepu wychodzi za ok.... (!) 3,49zł(!)
dzięki temu w zależności od uznania może to być okazjonalny przysmak ale też stały element codziennej dzietny - poważne źródło wysokiej jakości białka


nie to nie jest ten starter
ten starter jest tutaj :arrow: hxxp://www.tempehservice.com/?pl_tempeh-starter,22]Tempeh Starter

(dzięki za link do wątku ;-)
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2009-11-14, 11:25   

Mnie (z moją chorobą "zrób to sam") to nawet pasuje. Tym bardziej, że tempeh u nas drogi okrutnie (ten słowacki) i rzadko spotykany.
Tylko co to znaczy: wyłuskać soję?
(No i zniechęca mnie proces moczenia i gotowania soi - kiedyś przeczytałam, ze powinno się moczyć 18 godzin i 6 godzin :shock: gotować, od tego czasu jakoś rzadko ją gotuję).
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2009-11-14, 17:49   

To "wyłuskać soję" mnie przeraża, a po za tym nigdy nie jadłam Tempeh i mnie kusi strasznie.
 
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-14, 20:26   

a mnie przeraza utrzymanie temperatury w piekarniku przez 24 h! tempeh smakuje jak szynka ale taka lepsza ( niestety)
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-14, 21:51   

oj to wszystko jest łatwizna, serio!

oto jak wyłuskać soję: - to trwa tylko chwilę dłużej niż obieranie ziemniaków

Wystarczy obgotować soję 30 minut przepłukać i na koniec zalać zimną wodą a potem włożyć w ziarna obie dłonie i miesić ją solidnie jak ciasto, po 10 minutach łupinki zejdą ze wszystkich fasolek.
Teraz trzeba zamącić wodę tak aby łupinki zaczęły wirować nad ziarnami i zalć je z wodą do zlewu (najlepiej na sitko) Takie zlewanie powtarzamy 5-7 razy i mamy ślicznie wyłuskaną, czyściutką soję...
a przy okazji możemy sobie sprawdzić jak izoflawony sojowe działają na skórę dłoni i paznokcie :)

jak utrzymać temperaturę w piekarniku?

warunek jest jeden, trzeba mieć piekarnik z oświetleniem, światełko będzie źródłem ciepła
jedyne co można kombinować to z odległością torebek z rosnącym tempehem od tego światła - na początku bliżej a po 8-12 godz (kiedy tempeh sam zacznie wydzielać ciepełko) trochę dalej. generalnie jest tak że jak na początku ma za chłodno to nie zacznie kichać tylko po prostu nie może biedak dobrze wystartować i trwa to dłużej, potem jak już się rozkręci to trzeba tylko obniżyć trochę półkę
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
biały lis 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sty 2012
Posty: 236
Skąd: PRL
Wysłany: 2012-09-17, 10:16   

a czy istnieje jakaś opcja na tempeh bez piekarnika? w moim nie da się ustawić tmperatury i światełka nie ma.
_________________
hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]
hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]

hxxp://szelmostwa-lisa.blogspot.com/
 
 
 
jagodzianka 


Pomogła: 10 razy
Dołączyła: 03 Wrz 2011
Posty: 2731
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-09-18, 23:32   

biały lis, temperatura to nie problem bo tam nic nie ustawiasz, w ogóle jej nie włączasz, grzeje tylko światełko. A kontrolujesz termometrem osobnym.
Bez światełka to chyba nie da rady.
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
biały lis 


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sty 2012
Posty: 236
Skąd: PRL
Wysłany: 2012-09-19, 09:14   

jagodzianka, W tym problem. Bo posiadam taki zielony klasyk kupiony na targu. Nie jest na tyle nowoczesny aby mieć światło ;p
_________________
hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]
hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]

hxxp://szelmostwa-lisa.blogspot.com/
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 14