TEMPEH - teraz możesz robić go w domu! |
Autor |
Wiadomość |
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-11, 12:56 TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!
|
|
|
Tempeh to sojowy, makrobiotyczny przysmak z Indonezji,
który ze względu na swoje doskonałe własności dietetyczne,
kulinarne i smakowe przez wiele osób uznawany jest
za najlepszy z pokarmów wegetariańskich.
Teraz, niskim kosztem możesz włączyć ten egzotyczny produkt do swojej codziennej diety!
..a to moje ostatnie dzieło (robiłem wczoraj test partii startera która właśnie przyszła)
i o proszę bardzo jak mi się udało - i tempeh i zdjęcie - 1055g świeżego, białego tempehu |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
|
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2009-11-13, 19:08
|
|
|
czym się różni od tofu?
Czy nie rozwinie się pleśń, jeśli tyle czasu będzie leżał w wilgoci? |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-13, 22:09
|
|
|
ja ubustwiam tempeh i przynzma ze kupilabym go sobie ten starter , to jest specjalna plesc ale zdrowa dla nas. ale duzo roboty z tym |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-14, 00:16
|
|
|
przepis na tempeh jest prosty, jeśli chodzi o ilość składników i czynności bez porównania prostszy niż na ciasto czy pizzę:
- trzeba obgotować i wyłuskać soję
- namoczyć ją
- ugotować z odrobiną octu
- odcedzić i ostudzić
- dodać Tempeh Starter
- włożyć do torebek i pozostawić w cieple na ok. 24h
pleśń się nie rozwinie, soja się nie zepsuje - wzrastająca na soi dobroczynna kultura Rhizopus o. nie dopuścii ani obcych pleśni ani bakterii... |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
|
|
|
|
|
bojster
Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2847 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2009-11-14, 00:20 Re: TEMPEH - teraz możesz robić go w domu!
|
|
|
Tempeh-Starter napisał/a: | Teraz, niskim kosztem możesz włączyć ten egzotyczny produkt do swojej codziennej diety! |
Sęk w tym że w domu go nie uwędzę, a wędzony jest najlepszy.
No ale smażony też może być.
PS. to ten starter? hxxp://www.tempeh.info/starter/free-sample.php
PPS. Wątek o tempehu: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=2275
PPPS. Aktualnie mam w lodówce 1x wędzony i 1x smażony. Mniam! |
|
|
|
|
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-14, 08:04
|
|
|
wędzarnia w domu to faktycznie marny pomysł...
ale świeży, robiony samemu jest bardziej wszechstronny w zastosowaniu....
(próbowałeś np na słodko???, z pieczonymi bananami)
no i jeszcze zalety takie że poświęcając trochę czasu, energii i robiąc samemu
- dokładnie wiesz co jesz
- robisz kiedy chcesz
- porcja 200g licząc razem z soją ze sklepu wychodzi za ok.... (!) 3,49zł(!)
dzięki temu w zależności od uznania może to być okazjonalny przysmak ale też stały element codziennej dzietny - poważne źródło wysokiej jakości białka
nie to nie jest ten starter
ten starter jest tutaj hxxp://www.tempehservice.com/?pl_tempeh-starter,22]Tempeh Starter
(dzięki za link do wątku |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2009-11-14, 11:25
|
|
|
Mnie (z moją chorobą "zrób to sam") to nawet pasuje. Tym bardziej, że tempeh u nas drogi okrutnie (ten słowacki) i rzadko spotykany.
Tylko co to znaczy: wyłuskać soję?
(No i zniechęca mnie proces moczenia i gotowania soi - kiedyś przeczytałam, ze powinno się moczyć 18 godzin i 6 godzin gotować, od tego czasu jakoś rzadko ją gotuję). |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2009-11-14, 17:49
|
|
|
To "wyłuskać soję" mnie przeraża, a po za tym nigdy nie jadłam Tempeh i mnie kusi strasznie. |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-14, 20:26
|
|
|
a mnie przeraza utrzymanie temperatury w piekarniku przez 24 h! tempeh smakuje jak szynka ale taka lepsza ( niestety) |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
Tempeh-Starter
aktywny zarodnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Paź 2009 Posty: 811 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-11-14, 21:51
|
|
|
oj to wszystko jest łatwizna, serio!
oto jak wyłuskać soję: - to trwa tylko chwilę dłużej niż obieranie ziemniaków
Wystarczy obgotować soję 30 minut przepłukać i na koniec zalać zimną wodą a potem włożyć w ziarna obie dłonie i miesić ją solidnie jak ciasto, po 10 minutach łupinki zejdą ze wszystkich fasolek.
Teraz trzeba zamącić wodę tak aby łupinki zaczęły wirować nad ziarnami i zalć je z wodą do zlewu (najlepiej na sitko) Takie zlewanie powtarzamy 5-7 razy i mamy ślicznie wyłuskaną, czyściutką soję...
a przy okazji możemy sobie sprawdzić jak izoflawony sojowe działają na skórę dłoni i paznokcie
jak utrzymać temperaturę w piekarniku?
warunek jest jeden, trzeba mieć piekarnik z oświetleniem, światełko będzie źródłem ciepła
jedyne co można kombinować to z odległością torebek z rosnącym tempehem od tego światła - na początku bliżej a po 8-12 godz (kiedy tempeh sam zacznie wydzielać ciepełko) trochę dalej. generalnie jest tak że jak na początku ma za chłodno to nie zacznie kichać tylko po prostu nie może biedak dobrze wystartować i trwa to dłużej, potem jak już się rozkręci to trzeba tylko obniżyć trochę półkę |
_________________ hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
|
|
|
|
|
biały lis
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2012 Posty: 236 Skąd: PRL
|
Wysłany: 2012-09-17, 10:16
|
|
|
a czy istnieje jakaś opcja na tempeh bez piekarnika? w moim nie da się ustawić tmperatury i światełka nie ma. |
_________________ hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]
hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]
hxxp://szelmostwa-lisa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
jagodzianka
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-09-18, 23:32
|
|
|
biały lis, temperatura to nie problem bo tam nic nie ustawiasz, w ogóle jej nie włączasz, grzeje tylko światełko. A kontrolujesz termometrem osobnym.
Bez światełka to chyba nie da rady. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
biały lis
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 25 Sty 2012 Posty: 236 Skąd: PRL
|
Wysłany: 2012-09-19, 09:14
|
|
|
jagodzianka, W tym problem. Bo posiadam taki zielony klasyk kupiony na targu. Nie jest na tyle nowoczesny aby mieć światło ;p |
_________________ hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]
hxxp://www.szipszop.pl/linijki_dzieciece.html]
hxxp://szelmostwa-lisa.blogspot.com/ |
|
|
|
|
|