wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
piernik dojrzewający
Autor Wiadomość
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-13, 08:42   

znalazłam przepis na piernik na zakwasie, z tym że nie dojrzewający, tylko robi się ciasto i piecze (są też jajka) hxxp://table-table.blogspot.com/2010/12/piernik-na-zakwasie-szlachetny-i.html
Planuję zrobić :-)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-12-13, 20:03   

gosia_w napisał/a:
znalazłam przepis na piernik na zakwasie, z tym że nie dojrzewający, tylko robi się ciasto i piecze (są też jajka) hxxp://table-table.blogspot.com/2010/12/piernik-na-zakwasie-szlachetny-i.html
Planuję zrobić :-)

to przepis Poleczki , przyznaję ,że jej przepisy bardzo lubię
ja kilka lat(i kilka razy piekłam taki z Poradnika domowegoz lat 90 ubiegłego wieku

Piernik na zakwasie

50 dag mąki pszennej razowej
20 dag zakwasu żytniego
1 łyżka mąki karobowej
2łyżki miodu
po 1szklance;rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek
łyżka pokruszonych migdałów
łyżeczka przyprawy do piernika

Dzień wcześniej wymieszać zakwas z połową mąki i połową szklanki letniej wody.Nazajutrz dodać do rozczynu resztę składników i wyrabiać ok. 20 minut,dodając pół szklanki wody.Przykryć ciasto ściereczką i zostawić w cieple.Kiedy podwoi swoją objętość,wyłożyć je do formy,wysmarowanej i wysypanej,wypełniając ją do połowy,i znów odstawić do wyrośnięcia.Piec około godziny w temperaturze 200'
Moje uwagi
dałam zamiast rodzynek 1 szklankę posiekanych moreli,
oraz dodatkowo 1 szklankę siekanych daktyli
a migdałów aż 1/2 szklanki ,nie smakuje jak chleb ,bardziej jak ciasto
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-12-13, 20:38   

fajny przepis margot, z pewnością wypróbuję, choć już raczej po świętach. Tłuszczu nie ma żadnego, dobrze widzę? Jeszcze zastanawiam się nad tym 20-minutowym wyrabianiem :roll:
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-12-13, 20:48   

Gosia , a no nie ma tłuszczu , bo to taki na granicy ciasta ,a bakaliowego chleba jest
A to wyrabianie , ja podałam wg przepisu , wątpię ,żebym tyle wyrabiała
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-01-16, 16:51   

Zapomnialam napisać po świętach: ten piernik jest wspaniały. Przełożyłam go dżemem z czarnej porzeczki (wytrawnym, bez cukru) i polałam gorzką czekoladą, no cudny wyszedł :-D .
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-11-20, 19:50   

Za tydzień już czas zarabiać ciasto :-) . W tym roku tez napewno zrobię.
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-11-20, 19:57   

dżo, dzięki za przypomnienie :-D ale o którym z wyżej przepisów mówisz? ten z pierwszej strony?
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-11-20, 20:34   

lilias, tak, przepis Anji
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-11-20, 20:41   

dżo, :-D a jak nie mam gara kamiennego, to co w zamian?
Ostatnio zmieniony przez lilias 2011-11-20, 20:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-20, 20:41   

no nie, dżo, z cukrem chyba nie zrobiłaś? ;-) :mryellow:
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-11-20, 20:51   

lilias, do naczynia żaroodpornego go włóż, tak zrobiłam rok remu,

gosia_w, rzeczywiście, cukier pominęłam :mryellow:
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-11-22, 12:16   

Dziewczyny, szykuję garnek, zakupię brakujące składniki i w weekend do roboty. Mam pytanie o wersję wegańską - jak się tego gluta z siemienia robi? I ile oleju dać więcej?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-05, 20:34   

Ja dzisiaj upiekłam piernik - taki, który dojrzewa przez ok. 3 tygodnie po upieczeniu. Ciekawe, co wyjdzie, bo trochę "zaszalałam", tzn. zrobiłam z glutem (Anja, zalałam 2 łyżki zmielonego siemienia 6 łyżkami wrzątku, intensywnie pomieszałam i poczekałam aż ostygnie i stanie się ciągnący), zamiast tłuszczu dałam mus jabłkowy. Czyli mam ciasto z mąki razowej (żytniej i orkiszowej), siemienia, musu jabłkowego, miodu, sody, wody, przypraw korzennych oraz rodzynek i suszonych śliwek. Dam później znać, co wyszło ;-)
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-06, 08:42   

gosia_w, fajnie, dzięki. :-)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-12-09, 12:16   

lodówka trzyma w objęciach nasz wykwintny piernik. Tym razem do przygotowań włączyl się Pawełek. Jestem spokojna o efekt 8-)

A za jakiś czas planuję spróbować tego na zakwasie :-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-09, 16:16   

gemi, hej, hej :-) witaj. szalenie dawno Cię nie czytałam
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-12-09, 21:47   

gosia_w napisał/a:
Ja dzisiaj upiekłam piernik - taki, który dojrzewa przez ok. 3 tygodnie po upieczeniu. Ciekawe, co wyjdzie, bo trochę "zaszalałam", tzn. zrobiłam z glutem (Anja, zalałam 2 łyżki zmielonego siemienia 6 łyżkami wrzątku, intensywnie pomieszałam i poczekałam aż ostygnie i stanie się ciągnący), zamiast tłuszczu dałam mus jabłkowy. Czyli mam ciasto z mąki razowej (żytniej i orkiszowej), siemienia, musu jabłkowego, miodu, sody, wody, przypraw korzennych oraz rodzynek i suszonych śliwek. Dam później znać, co wyszło ;-)

Gosiu jaki to piernik, masz taki przybliżony przepis?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-09, 21:58   

margot, ten: hxxp://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16809.
Cukier i kakao pominęłam, wódkę też ;-) , przyprawy piernikowej dałam ze 2 czubate łyżki, reszta jak napisałam wyżej.
jutro lub w niedzielę przekroję do nasączenia, to napiszę, jak się udał
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-12-09, 22:32   

oj to czekam na wieści, bo mi potrzebny fajny piernik bez jaj
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-12-10, 08:19   

gemi, jak miło, żeś skrobnęła coś. Piernik zapewne będzie wyśmienity :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-10, 09:21   

Przekroiłam, upiekł się dobrze, ładne, równe dziurki ma, okruszki bardzo smaczne :mryellow:
Ja wyczuwam lekko smak siemienia, ale jestem na ten smak wyczulona. Za to olej lniany bardzo lubię ;-)
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-12-11, 11:22   

devil_doll, czy jak robiłaś wersję z glutem to tez ciasto zostawiłas na 10 dni na dojrzewanie ?
mam obawy czy to się nie zepsuje
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-11, 12:21   

dżo, ten piernik, który ja linkowałąm dojrzewa po upieczeniu.
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2011-12-11, 18:38   

dzo bez gluta chyba zostawilam na dorzewanie na 2 tyg na tarasie
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-12-11, 18:49   

devil_doll, a gluta dodałaś po dojrzewaniu, przed pieczeniem?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 14