|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
dziwne kupy,alergia.. !? |
| Autor |
Wiadomość |
banita
|
Wysłany: 2012-10-13, 17:13 dziwne kupy,alergia.. !?
|
|
|
Czytałam kilka tematów na forum odnośnie takich problemów ale nasz dodatkowo jest dziwnym przypadkiem.
Mój syn ma 18,2kg 100cm i prawie 3 lata,wg pediatry jest ok bo syn wygląda na dobrze odżywionego...
Jest dużym i silnym chłopaczkiem,wyglądający na zdrowego dzieciaka
ale...kiedyś jadł wszystko,obecnie je bardzo wybiórczo,do tego stopnia że nawet łyżka syropu w dużym kubku soku nie ejst do zaakceptowania bo lekko zmienia smak lub kolor i myśli że to cos innego,nie jest to kewstia wybrzydzania bo przegłodzony nadal nie je,jego menu zmniejszyło się do pewnej ilości potraw,w ostatnim czasie jego menu znowu się pomniejszyło.
Syn do 1,5 roku robił zielonkawe,papkowate i o kwaśnym zapachu...po wyeliminowaniu mleka modyfikowanego i soków dla dzieci zaczął robić normalne brązowe kupy.Do mleka nie powróciłam pomimo zę miał tylko 15 miesięcy...
Wydaje mi się że syn przez to złe trawienie był rozdrażniony,nadal jest ale już nie tak bardzo jak wtedy.
Ostatnio je tylko pieczywo (jasne) pije soki,wodę,je paluszki i 1 rodz jogurtu
na dniach gdy jadł jajka,bułki,chleb,jabłka,kilka ziemniaków,soki,paluszki zrobił bardzo luźną kupę z bardzo dużą ilością śluzu,taka kupa była jedna,kolejna była jaśniejsza niż zwykle i chuda...dzisiaj kupy nie było.
Pasożytów i nadmiernej ilosci bakterii nie ma,badanie w kierunku grzybów wypadło dobrze...więc pozostaje kwestia alergii.Objawy są tylko ze strony układu pokarmowego,nie ma wysypek np po spozyciu glutenu,można się również domyślać że objawy są również ze strony rozwoju np.intelektualnego,syn ma opóźnioną mowę i kilka innych problemów,do tego jest nadpobudliwy i ma problemy z koncentracją.
Co do skóry ma bardzo wrażliwą,na produkty spożywcze nie reaguje np.wysypką,ale na kosmetyki do pielęgnacji tak,jest na mnóstwo produktów uczulony i to nie tylko an te z dolnej półki ale i na droższe...
Kusi mnie badanie Imupro300 ale nie stać mnie bo cena jest powalająca
Dodam że morfologia jest w miarę dobra,MCHC i cukier jedynie są poniżej normy |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-10-13, 19:13
|
|
|
Na podstawie Twojego wpisu niewiele można wnioskować. Nie napisałaś dokładnie jakie dotychczas robiłaś badania synkowi (metody też istotne), jak jadał wcześniej. Jadłospis faktycznie ubogi jabłko było surowe czy np. pieczone. Przy podrażnionych jelitach i problemach z układem pokarmowym bym piekła. Paluszki wg mnie nie są tu wyjściem. Wyeliminowałaś mleko ale w jadłospisie pojawił się jogurt?. Wszystkiego na alergię zwalić nie można. Jeśli widzisz, że coś się dzieje trzeba poprosić lekarza o skierowanie do specjalisty. Synek ma 3 lata więc można testy alergiczne zrobić z krwi np. przy pobycie szpitalnym. Być może alergia jest a do tego zaburzenia metaboliczne. Niski poziom MCHC bywa m.in przy zaburzeniach poziomu elektolitów (czeste po wirusowych atrakcjach jak rota wirus itp), niedokrwistości pewnie i innych rzeczach (nie jestem lekarzem).
Nie wiem jakie masz na myśli inne problemy?.
Ja bym postawiła na skierowanie do specjalisty (gastroenterolog, alergolog...) albo poszła prywatnie. Nie wiem skąd jesteś ale może wizyta u dr Klemarczyka warta jest uwagi ale tam pewnie będziesz poproszona o dostarczenie wyników badań.
I zapraszamy do działu powitań. |
|
|
|
 |
Poli

Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2012-10-14, 22:25
|
|
|
Witaj banita
Ja radze isc do laboratorium przyszpitalnego, obecnie sa dostepne nowe badania alergologiczne, pobiera sie jeden raz krew i wszystko wychodzi czarne na bialym, jedyny minus to cena takiego badania ok 150 zl.
Druga sprawa przy dzieciach nadpobudliwych i z problemami z koncentracja zalecane jest odstawienie produktow mlecznych i glutenu. Byly robione badania i nastapuje poprawa u dzieci z tymi problemami. Na problemy ogolne z uladem trawiennych takze polecam odstawienie glutenu. Co do jablka , wogole omijalabym ten owoc przy wrazliwym żołądku, poniewaz jest ogolnie ciezkostrawny, proponuje podawac tylko lekkostrawne dojrzale owoce, natomiast paluszki zawieraja sporo soli , wiec nie nadaja sie zbytnio dla dziecka. Jesli jada jogurty i lubi to zaczelabym podawac sojowe, soki tylko robione w domu, moze sprobujesz piec w domu bułki bezglutenowe dla syna a probowalas mu dawac kasze ? |
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-10-14, 22:56
|
|
|
| Poli: a wykonywałaś takie badania w Pl. U nas niebawem wizyta u alergologa, tym razem wziewne bo po wiosennych atrakcjach na to mi wygląda i za 150 zł chętnie wykonam dziecku (drzewa, trawy) bo dotychczas badania z krwi tylko w warunkach szpitalnych albo przy jakimś pakiecie dodatkowego ubezpiecznia i nie w wariancie jego opcji najtańszej. |
|
|
|
 |
koko

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-10-15, 07:49
|
|
|
| banita, u nas pomogło wyeliminowanie owoców (właściwie syn nigdy nie chciał ich jeść, ale to ja mu przemycałam) |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|