Mirka
Pomógł: 31 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 999
|
Wysłany: 2008-06-26, 12:35
|
|
|
magdusia napisał/a: | wiem że twaróg również uczula,mimo tego że białka są rozłożone. |
To znaczy jakiś składnik twarogu alergizuje, ale czy wiadomo który? Do kupnych twarogów dodawana jest masa chemii. Już sam fakt, że mleko jest gotowane powoduje, że ok. 70% ludzi ma na nie alergię albo nietolerancję.
W ramach próby można by zakwasić dobre mleko prosto od krowy, potem krótko je podgrzać i spróbować podać alergikowi.
agazima napisał/a: | ale uczula osoby ktore sa od dziecka na mleko uczulone czy rowniez osoby normalne bez zadnych alergii na pokarm |
Niestety, fakt że nie masz np. widocznych skutków alergi od dziecka nie znaczy w 100%, że wogóle jej nie masz.
Ludzie dorośli mają często tzw. "postać uśpioną alergii" na mleko.
Nie mają widocznych natychmiast objawów, ale skutki dla organizmu są takie same, jakby miały pełnoobjawową alergię ( np. osteoporoza, miażdżyca itp).
No i można nie mieć alergii, a mieć nietolerancję pokarmową - organizm produkuje przeciwciała IgG. W odróznieniu od alergii skutki nietolerancji widoczne są po kilku dniach i przez to trudno ocenić co nam nie służy.
Najlepiej jednak mleka niezakwaszonego nie pić. |
|