Asłan
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 281 Skąd: Posen
|
Wysłany: 2007-07-11, 16:13 Mięso i słodycze-nie na zdrowie...
|
|
|
Zachodni styl żywienia ma związek z wyższym ryzykiem raka piersi u Azjatek
Azjatki po menopauzie, które żywią się według standardów zachodnich, mają większe ryzyko rozwoju raka piersi niż ich rodaczki wierne miejscowej diecie.
Wnioski te pochodzą z badania mieszkanek Szanghaju. Badaniami objęto kobiety w wieku od 25 do 64 lat, u których w okresie od sierpnia 1996 do marca 1998 r. zdiagnozowano raka piersi. Była też grupa kontrolna zdrowych Azjatek.
Prowadząca badanie Marilyn Tseng z Fox Chase Cancer Center w Filadelfii podkreśla, że tradycyjnie wśród Azjatek rak piersi był rzadkością, choć w ostatnich latach liczba jego przypadków zwiększa się.
Zjawisko to przypisywano czynnikom środowiskowym, m.in. włączeniu zachodniego stylu żywienia do tradycyjnych nawyków żywieniowych, co jest elementem szerszych zmian społeczno-ekonomicznych. Do tej jednak pory nie przebadano związku schematów żywienia z ryzykiem raka piersi u Azjatek.
Po wywiadach z badanymi naukowcy ustalili, że istnieją dwa główne schematy żywienia: dieta "mięso-słodycze" oraz "warzywa-soja". Pierwsza obejmuje różne rodzaje mięsa, a przede wszystkim wieprzowinę, wołowinę, drób, jagnięcinę, ryby morskie i krewetki, jak również cukierki, desery, chleb i mleko. Dieta "warzywno-sojowa" wiąże się ze spożyciem dużej ilości warzyw, produktów opartych na soi i ryb słodkowodnych.
Badania i wywiady wskazały na wyraźny związek diety "mięsno-słodkiej" z ryzykiem raka piersi u kobiet po menopauzie z nadwagą. Dieta taka wiązała się zwłaszcza z ponad dwukrotnym wzrostem ryzyka raka piersi u chorych z dodatnimi receptorami estrogenowymi.
Nie wskazano za to ogólnego związku ryzyka raka piersi z dietą "warzywno-sojową".
"Badania nasze pozwalają też podejrzewać prawdopodobieństwo, że schemat żywienia „mięso-słodycze” zwiększa ryzyko raka piersi, zwiększając otyłość" - dodała Tseng.
Wyniki badania opublikowano w piśmie "Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention".
Źródło: PAP
hxxp://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/19435 |
_________________ hxxp://kinobezpopcornu.pl |
|