wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
babeczki marchewkowo-orkiszowe
Autor Wiadomość
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2009-12-31, 17:26   babeczki marchewkowo-orkiszowe

Wczoraj w kawiarni jadlam muffinki moich marzen! Marchewkowe, maloslodkie i puszyste, dokladnie takie jak lubie :-)
Dzis wygooglowalam przepis na weganskie babeczki o bardzo podobnym smaku
hxxp://www.veggiemealplans.com/archive/1-recipes/917-spelt-carrot-muffins]stad
Przepis jest po angielsku ale zaraz postaram sie go przelozyc.

Mieszanka z siemienia lnianego:
1,5 lyzki swiezozmielonego siemienia lnianego
1/3 cup (one cup odpowiada 250 ml albo niecalej szklance nieslodzonego soku jablkowego albo roslinnego mleka

Suche skladniki:
Szklanka caloziarnistej maki orkiszowej
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu
1/4 cup rodzynek
1/8 lyzeczki przypraw (dalam takich do piernika na oko ok pol lyzeczki)
1/8 lyzeczki soli
1/4 szklanki orzechow wloskich czyli troche mniej niz 1/4 szklanki
2 duze lyzki zmielonego kokosu

Mokre skladniki:
2 duze lyzki oleju
4 duze lyzki syropu z agawy
4 duze lyzki nieslodzonego masla (badz getego musu) jablkowego (nie mialam wiec nie dodalam)
mala lyzka wanilii (nie mialam , dodalam aromatu migdalowego)
1 szklanka drobnostartej marchewki (ok 2 srednich marchewek)

Wykonanie:
piekarnik nastawic na 190 stopni. Wysmarowac blache muffinkowa olejem.
(W oryginalnym przepisie pisza ze wychodzi ok 24 malych muffinkow. Mi wyszlo 6 duzych bo taki mialam tylko rozmiar papierkow)
Wymieszac siemie lniane z sokiem jablkowym i odstawic na chwile.
Wymieszac dokladnie wszystkie suche skladniki.
W osobnej misce wymieszac wszystkie mokre skladniki i dodac mieszanke z siemienia lnianego.
Dodac mokre skladniki do suchych i wymieszac.
Piec ok 10-12 minut. Pieklam dlugo dluzej ale moj piekarnik jest troche kiepski niestety.
Sprawdzic patyczkiem czy babeczki sa juz suche w srodku.

Smacznego :-)

muffinki.JPG
Plik ściągnięto 1326 raz(y) 148,36 KB

Ostatnio zmieniony przez zina 2011-03-21, 12:51, w całości zmieniany 5 razy  
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-12-31, 19:41   

Zina, przepis wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością wypróbuję.
Zajrzałam do linka i:
1/3 cup to 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. W przepisie jest jeszcze 1/4 cup rodzynek. W jednym z komentarzy jest info o zastąpieniu apple butter przez apple sauce. Takowego też nie znam. Zastanawiam się nad dodaniem musu jabłkowego.
Na końcu jest jeszcze info, żeby po wyjęciu z piekarnika zostawić na 3-4 minuty w foremce. Wyjąć i studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pudełku.
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2009-12-31, 21:01   

gosia_w, a może cos takiego by się nadało hxxp://www.evergreen.pl/koncentrat-jablkowy-p-162.html :)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2009-12-31, 21:33   

gosia_w, dziekuje za sprostowanie. Juz poprawilam.
Mialam oczywiscie napisac o jednym cup a nie o 1/3 :oops:

Ja pieklam w takich papierowych kubeczkach do pieczenia muffinow, ktore wsadzilam do okraglej tortownicy i bylo ok. Ale ostudzic oczywiscie nalezaloby ;-)

Apple sauce to chyba takie dosyc zageszczone jablka beda.
Tak sie spieszylam z pieczeniem ze tego skladnika nawet nie zauwazylam szczerze piszac :->

Babeczki wychodza bardzo puszyste i rzeczywiscie malo slodkie ale ja takie lubie :-)
 
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2010-01-05, 09:38   

Upieklam po raz kolejny tym razem dodajac gruszkowo-jablkowych bardzo gestych powidel dostepnych w UK

Wyszly odrobine slodsze i chyba troche smaczniejsze niz poprzednim razem :-)
 
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-01-05, 10:39   

przepis trochę przypomina ciasto dyniowe. podejrzewam, że w smaku też podobne (czytaj: mniamniamuśne :-) )
_________________
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-05, 15:23   

apple sauce w przepisach zastępuję musem jabłkowym Ekolandu..do tej pory wszystko wychodziło ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-01-05, 16:02   

ifinoe napisał/a:
apple sauce w przepisach zastępuję musem jabłkowym Ekolandu..do tej pory wszystko wychodziło ;)

o, to moja intuicja dobry kierunek wskazała :-)

[ Dodano: 2010-01-21, 14:19 ]
Upiekłam na Dzień Babci (razem z córcią robiłyśmy :-D ). Rzeczywiście pyszne, mięciutkie i puszyste. Dałam przecier jabłkowy domowy. Następnym razem dam go trochę mniej, bo ciasto wyszło bardzo rzadkie. Piekłam 45 minut i myślę, że nawet bardziej gęste ciasto wymaga dłuższego pieczenia niż 10-15 minut. Będę powtarzać, dziękuję za przepis :-D

[ Dodano: 2010-01-21, 21:52 ]
Mąż zjadł resztę (czyli 3 sztuki)! Nie ma już ani jednej babeczki :-( Dobrze, że został mi mus jabłkowy ;-)

[ Dodano: 2010-01-23, 21:06 ]
Dzisiaj znowu babeczki :-D Trzeba było wykorzystać otwarty mus jabłkowy. Ciasto wyszło mi dzisiaj bardziej gęste, piekły się krócej (35 minut) i też są pyszne.
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-02-08, 21:43   

Podbijam temat, żeby było widać wszystkie posty Gosi :-)
Spróbuję wkrótce "pobabeczkować" :mryellow:
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-08, 22:31   

ja jeszcze dodam, że mi wychodzi 12 sztuk - mam taką klasyczną formę do muffinek. Pewno dlatego pieką się znacznie dłużej, niż w przepisie.
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2010-02-09, 10:10   

gosia_w, bardzo sie ciesze ze babeczki Wam zasmakowaly :-)

Srednio pieke je raz na tydzien.
Teraz, z okazji urodzin Klary w sobote, bede robila je z podwojnej ilosci skladnikow :-)
 
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-09, 10:51   

zrobiłam w sobotę po raz pierwszy i rzeczywiście są przepyszne :) opchnęliśmy we dwójkę 6 w ciągu pół godziny :mryellow: chyba przydałaby mi się większa forma na muffinki
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2010-02-09, 13:54   

ifinoe napisał/a:
chyba przydałaby mi się większa forma na muffinki

ja wlasnie tez wole wieksze z tego samego powodu :mryellow:
i nie przeszkadza mi bulkowaty troche wyglad ;-)
Dla dzieciakow jednak bede piekla wersje mini ;-)
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-09, 15:47   

chyba znowu upiekę :-D Ostatnio robiłam z musem morelowym (zmiksowane morele, odrobina słodu, zapasteryzowane). Również pyszne, w zasadzie nie czułam różnicy w stosunku do jabłkowych.

Planuję jeszcze upiec ciasto z tego przepisu.
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2010-02-09, 16:56   

super :!: mniam mniam mniam :)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-02-19, 15:52   

Dzisiaj zrobiłam wersję śliwkową - zamiast rodzynek dałam suszone śliwki (trochę je namoczyłam, żeby było łatwiej pokroić), zamiast musu jabłkowego dałam domowe powidła śliwkowe (były dość rzadkie), a przyprawy piernikowej sypnęłam całą łyżeczkę. Siemię namaczam zawsze w wodzie, zamiast sody daję proszek do pieczenia eko. Wersja śliwkowa również jest pyszna :-D Zjadłam 4 babeczki :-P (wyszło mi 12).
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-04-25, 20:15   

Zrobiłam dziś wersję zmodyfikoaną bo oczywiście nie miałam wszystkich składników w domu.
Wyszły pyszne :-D . Tymon się nimi opychał, obiadu przez to nie zjadł.
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2010-04-25, 22:07   

Dziewczyny, cieszę się że Wam smakują :-)
Ja teraz często modyfikuję trochę przpis i dosypuję co mam pod ręką - zmielone migdały, otręby czy inne orzechy :-)
Zawsze wychodzą pyszne! :-)
 
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2010-09-27, 17:06   

są przepyszne :-) Tak narobiłam sobie smaka na te muffinki, że specjalnie kupiłam foremki silikonowe. Nie żałuję, bo będą pewnie często używane.
Z braku niektórych składników wprowadziłam następujące modyfikacje:
- zamiast masła, czy musu jabłkowego dodałam jabłko starte na małych oczkach
- zamiast soku jabłowego - wodę
- zamiast syropu z agawy dodałam kamutowy

Wyszły idealne, Pawełek w pełni podzielał mój zachwyt 8-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2010-09-27, 21:19   

gemi, fajnie :-)

U nas też dzięki tym muffinkom pojawiła się w kuchni forma do ich pieczenia, zwyczajna ale taką zdobyłam na okazji :-)
 
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-10-02, 10:02   

Kilka dni temu zobiłam wersję z dynią (pół na pół z marchewką), wyszly pyszne, Tymon uzależniony od babeczek krzyczał babuu babuu :mryellow:
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2010-10-03, 14:28   

dżo, świetny pomysł z tą dynią. Akurat mam w piwnicy 2 wielkie egzemplarze. Koniecznie wypróbuję :-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-03, 15:31   

wyglądają rewelacyjnie, zamierzam upiec - w wersji marchewkowej i dyniowej
 
 
Maliboo7 

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 193
Wysłany: 2011-03-17, 23:22   

Pyszności! Już trzecią partię zjadamy :-)
Pozwoliłam sobie wrzucić przepis (trochę zmodyfikowany pod kątem diety bezcukrowej) na moje forum (pod tytułem "MARCHEWKOWE MUFFINKI ZINY" :-) ).
_________________
Life is green again!
hxxp://www.wyleczonazazs.pun.pl
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2011-03-18, 09:58   

Maliboo7, ciesze sie ze Ci zasmakowaly :-)
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 15