"Mięso krzepi" czyli kolejne narodowe pranie mózgu |
Autor |
Wiadomość |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:06
|
|
|
an, tu jest fajna tabelka: hxxp://www.clearspring.co.uk/sites/default/files/Clearspring%20Organic%20Oil%20Nutrition%2012-10.pdf
Na oliwie i na rzepakowym ( normalnym zimnotłoczonym) można krotko smażyć. Poddusić, podsmażyć warzywa.
Lniany absolutnie tylko na zimno.
Jest jeszcze olej ryżowy- bardzo polecany do smażenia, ale jakoś nie mogę na jego temat znaleźć rzetelnych i formacji. |
|
|
|
|
Mikarin
szczylowa mama
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 2500 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:14
|
|
|
an, rzepakowy, taki np. Kujawski, ma najwyższa temp. dymienia, więc jest najlepszy jeżeli chodzi o smażenie, a przynajmniej tak mi to tłumaczyła pani dietetyk na pogadance o mojej ciążowej diecie. Oliwa z oliwek, olej z pestek winogron czy inne, owszem, są bardzo zdrowe, ale mają niższą temp. dymienia i łatwo się uszkadzają, więc lepiej nie ryzykować. Temperatura Kujawskiego wynosi 130 stopni. Ale to już mi mówiła pediatra tuż po operacji (miałam 14 lat), że na jakimkolwiek innym oleju miałaby mi mama cokolwiek smażyć - będzie to jednoznaczne ze smażeniem na smalcu, więc lepiej sobie odpuścić. I dawać oleju jak najmniej, chyba że właśnie oleju do sałatek etc.
Natomiast takie podróby jak St.Oliwier czy inne za 5 zł litrowa butelka... taki olej szybko dymi i obok oleju to chyba nawet nie stał, a potrafiłam trafić na taki, który każda potrawa "wpijała", normalnie znikał z patelni nie wiedzieć gdzie. Zupełnie jakby w większości składał się z wody |
_________________ hxxp://pierwszezabki.pl] hxxp://lilypie.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://www.kornela-m.blogspot.com/]blog? zapraszam!
SELER RULEZ! | Nie łączę wegetarianizmu z filozofią, więc jak czasem coś palnę - proszę o wyrozumiałość! Dziękuję
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam! |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:33
|
|
|
Bronka, Dziękuję za tabelkę,
niestety nadal nie jestem pewna, chodzi w tej tabelce o rafinowane rzepakowe? Jakiś czas temu kupiłam olej rzepakowy tłoczony na zimno i informowali tam na ulotce, żeby spożywać na zimno.
Mikarin, dzięki również, taką właśnie mam nadzieję, że rafinowane rzepakowe nie zaszkodzą podgrzewane, smażone. |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:39
|
|
|
Mikarin, kujawski to ordynarny olej rafinowany. dziś juz nie mam weny, ale potem coś napisze o procesie rafinacji.
Mikarin napisał/a: | Temperatura Kujawskiego wynosi 130 stopn |
na pewno wyższa
Nierafinowany rzepakowy ma 180, ryżowy 220-230.
an napisał/a: | Bronka, Dziękuję za tabelkę,
niestety nadal nie jestem pewna, chodzi w tej tabelce o rafinowane rzepakowe? Jakiś czas temu kupiłam olej rzepakowy tłoczony na zimno i informowali tam na ulotce, żeby spożywać na zimno. |
Clearspring tłoczy ekologiczne oleje na zimno. Nie opisują rafinowanych.
W rafinowanych olejach nic sie nie utleni, bo nie ma co
[ Dodano: 2011-10-22, 22:40 ]
Mikarin napisał/a: | tak mi to tłumaczyła pani dietetyk na pogadance o mojej ciążowej diecie |
niestety dietetycy też mają mocno okrojony program studiów i się na nim opierają |
|
|
|
|
Mikarin
szczylowa mama
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 2500 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:50
|
|
|
bronka, czyli w sumie to nie ma komu wierzyć, bo ci, co powinni być wykształceni, to w sumie nie są tak, jak powinni, a szukaniem rzetelnych informacji na własną rękę można ryzykować wprowadzenie samego siebie w błąd Dylemat |
_________________ hxxp://pierwszezabki.pl] hxxp://lilypie.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://www.kornela-m.blogspot.com/]blog? zapraszam!
SELER RULEZ! | Nie łączę wegetarianizmu z filozofią, więc jak czasem coś palnę - proszę o wyrozumiałość! Dziękuję
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam! |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:52
|
|
|
Mikarin napisał/a: | bronka, czyli w sumie to nie ma komu wierzyć, bo ci, co powinni być wykształceni, to w sumie nie są tak, jak powinni, a szukaniem rzetelnych informacji na własną rękę można ryzykować wprowadzenie samego siebie w błąd Dylemat |
Wiedza jest od pokoleń.
Tylko nie każdy chce odrzucić nowinki,ulepszanie, rafinację, sterylizacje, pestycydy, herbicydy, konserwanty. |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:57
|
|
|
bronka napisał/a: | Nierafinowany rzepakowy ma 180, ryżowy 220-230.
Clearspring tłoczy ekologiczne oleje na zimno. Nie opisują rafinowanych. | To byłoby super, mogłabym nadal stosować do podsmażania i duszenia rzepakowe i to nawet nierafinowane |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-22, 22:59
|
|
|
an napisał/a: | To byłoby super, mogłabym nadal stosować do podsmażania i duszenia rzepakowe i to nawet nierafinowane |
do duszenia i krótkiego smażenia polecam. Wypróbuj kilka różnych i sprawdź,który Ci najbardziej odpowiada |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-22, 23:04
|
|
|
bronka, jeszcze raz dzięki za rozwianie moich wątpliwości w tej kwestii |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-10-22, 23:46
|
|
|
Cytat: | Jeśli lniany po podgrzaniu zaczyna czuć rybami, to chyba znak, że omega-3 się utleniają |
No i czyż to nie powinna być informacja dla społeczeństwa, że skoro ryby czuć rybami to mają już utlenione omega-3? hmmmm
Cytat: | Jest jeszcze olej ryżowy- bardzo polecany do smażenia |
Ja używam takowego i choć rzetelnych informacji nie posiadam, to czuję się po nim dobrze. Jest dużo lżejszy niż inne, nie "siedzi" na żołądku, nie mam po nim zgagi itp. Generalnie rzadko smażę, ale jeśli już to właśnie na ryżowym.. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Mikarin
szczylowa mama
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 2500 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2011-10-23, 08:57
|
|
|
Malinetshka, a ile to cudo kosztuje?? I jaki litrarz? |
_________________ hxxp://pierwszezabki.pl] hxxp://lilypie.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://www.kornela-m.blogspot.com/]blog? zapraszam!
SELER RULEZ! | Nie łączę wegetarianizmu z filozofią, więc jak czasem coś palnę - proszę o wyrozumiałość! Dziękuję
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam! |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-10-23, 09:10
|
|
|
Lily napisał/a: | No tak, ale moje jedzenie jest eko, nie jest wegańskie, często jest smażone i zawiera cukier lub, o zgrozo! - białą mąkę | oo! to mogę Cię zaprosic na nasz przeciętny obiad i nie załamiesz się, suuuper! I ja z przyjemnością dam się zaprosić, byle bez jajek było, cała reszta mi pasi |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2011-10-23, 11:11
|
|
|
Mikarin, nie pomnę ceny w tej chwili, ale teraz używamy ryżowego z tej firmy: hxxp://www.chili24.pl/IF-OLITALIA-olej-ryzowy-1000ml%284,5936,6186%29.aspx
Używałam też: hxxp://www.przyprawy.net/product_info.php?products_id=764
oraz: hxxp://nazdrowie.net.pl/oleje/890-olej-ryzowy-rizi-1l.html
Wszystkie kupowane w Realu, ale nie pamiętam jakie ich ceny tam..
Ten Rizi jest w plastikowej butli. Wszystkie podobne w smaku. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-10-23, 11:19
|
|
|
Ja też smażę na ryżowym. Rzepakowego używam extra virgin i grzechem byłoby smażyć na nim. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2011-10-23, 13:02
|
|
|
Mikarin, ja tez uzywam tych olei, które wymieniła Malinetshka. Jednak najbardziej mi "smakuje" Rizi, kosztuje on w granicach 18 zł. |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
Mikarin
szczylowa mama
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 2500 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2011-10-23, 14:39
|
|
|
bronka, MartaJS, Malinetshka, edysqa, dzięki. Po wypłacie jade na zakupy a że muszę kupić jeszcze lniany, to chyba z torbami pójdę
I jeszcze takie pytanie: Omega-3 i Omega-6. Kiedyś suplementowałam z olejów lnianego i makowego, teraz powiem prawde nie chce mi się kombinować z mieszaniem tych olejów, a wiem, ze jest jeden, który starczy do suplementacji obydwu Omega. Wie któraś, o jaki olej może chodzić? Koleżanka mi powiedziała, a ja nie zapisałam i teraz mam zagwozdkę |
_________________ hxxp://pierwszezabki.pl] hxxp://lilypie.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://www.kornela-m.blogspot.com/]blog? zapraszam!
SELER RULEZ! | Nie łączę wegetarianizmu z filozofią, więc jak czasem coś palnę - proszę o wyrozumiałość! Dziękuję
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam! |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-23, 14:57
|
|
|
Mikarin napisał/a: | Kiedyś suplementowałam z olejów lnianego i makowego, teraz powiem prawde nie chce mi się kombinować z mieszaniem tych olejów, a wiem, ze jest jeden, który starczy do suplementacji obydwu Omega. Wie któraś, o jaki olej może chodzić? Koleżanka mi powiedziała, a ja nie zapisałam i teraz mam zagwozdkę | Rzepakowy ma dobre proporcje omega-3 do omega-6, ale przecież nigdy chyba nie ma tak, że spożywamy te kwasy tłuszczowe tylko i zawsze z tych samych jedynych źródeł, choćby orzechy mogą przechylić szalę na korzyć jednych (zazwyczaj omega-6, omega-3 występują w odpowiednich proporcjach w orzechach włoskich) |
|
|
|
|
Mikarin
szczylowa mama
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 13 Wrz 2011 Posty: 2500 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: 2011-10-23, 16:06
|
|
|
an, wiem ale i tak wolałabym trzasnąć sobie taki olejowy start zaleczyłam sobie tym żołądek, więc teraz po prostu szukam jakiegoś jednego dobrego oleju. A rzepakowy ... ble lniany przeżyję, ale rzepakowego na czczo chyba nie. |
_________________ hxxp://pierwszezabki.pl] hxxp://lilypie.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://daisypath.com]hxxp://www.kornela-m.blogspot.com/]blog? zapraszam!
SELER RULEZ! | Nie łączę wegetarianizmu z filozofią, więc jak czasem coś palnę - proszę o wyrozumiałość! Dziękuję
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam! |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-23, 16:37
|
|
|
Jest jeszcze olej konopny, ale jak dla mnie jest on nie do przełknięcia. |
|
|
|
|
wegedyniak
Dołączył: 21 Sie 2011 Posty: 160
|
Wysłany: 2011-10-23, 18:45
|
|
|
rafinowany rzepakowy gmo czy nie gmo?
a jakieś inne substytuty "krzepiącego mięsa" ? |
_________________ hxxp://cia.media.pl/wybory_w_tym_roku_beda_az_dwukrotnie_drozsze]hxxp://wiadomosci.VEGAN...
|
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2011-10-23, 22:48
|
|
|
an napisał/a: | Jest jeszcze olej konopny, ale jak dla mnie jest on nie do przełknięcia. |
Jadłaś z nasion prażonych, czy nieprażonych? Dla mnie ten pierwszy smakuje jak lepszy dyniowy, a ten drugi - jak len.
Olej konopny ma najlepsze dla człowieka proporcje kwasów tłuszczowych. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-23, 23:05
|
|
|
Nie jestem pewna - kupiłam już z ponad 4 lata temu i po kilku użyciach dałam sobie spokój, ale chyba Eurolen bo butelka chyba taka była hxxp://www.eurolen.pl/oferta-olej-konopny.html
smaku lnianego nie przypominał w żadnym wypadku, był to dla mnie smak tak nienaturalny, jakby jakieś tworzywo (sorry, nie umiem tego określić)
Właśnie ze względu na proporcje omega kupiłam, ale musiałam się poddać. Chyba wolę już (smakowo) zgorzkniały lniany (a serio, to poprzednio kupiłam jeden gorzki lniany, i też poszedł na straty) |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2011-10-23, 23:14
|
|
|
an, kurczę... może był zepsuty od początku? Jadłam olej konopny, dla mnie jest w smaku fantastyczny, a jestem wyczulona na wszelkie smrody, zwłaszcza takie techniczne, o których chyba piszesz. Jeśli będziesz mieć okazję spróbować oleju innej firmy - polecam (pewnie trudne to będzie, ja jadłam czeski i chyba austriacki czy niemiecki). |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
vis
Wolność i Życie
Dołączył: 15 Gru 2009 Posty: 70 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 2011-10-23, 23:19
|
|
|
w Kajko i Kokosz było, że kasza krzepi |
_________________ hxxp://lafe.co.nf
wegetarianizm, weganizm, wyzwolenie, zwierząt, ochrona życia od momentu poczęcia, ochrona życia poczętego, życie, wolność, monarchia, Polska, plexit, polexit
animal, liberation, vegetarian, vegan, vegetarian4life, vegan4life, pro-life, prolife, life, freedom, liberty, monarchy, Poland |
|
|
|
|
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 12 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2011-10-23, 23:21
|
|
|
Spróbuję jeszcze kiedyś jak będzie okazja, ale być może po prostu smak mi nie podchodzi. |
|
|
|
|
|