kuchnia grecka |
Autor |
Wiadomość |
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-25, 17:15 kuchnia grecka
|
|
|
Jako że choruje na greckie jedzenie, odkąd tam pojechałam, chciałam się podzielić paroma przepisami, które są absolutnym mistrzostwem świata bo w końcu Grecja to nie tylko sałatka i tzatzik i:-P
CHRUPIĄCE PLASTRY CUKINI (Gosia D.)
Składniki:
2 cukinie
mąka
1 jajko
sól
olej do głębokiego smażenia
Cukinie umyć (nie obierać) i pokroić w paski lub/i krążki o grubości poniżej 5mm.
Tak pokrojoną cukinię włożyć do woreczka foliowego lub zapakować w przeźroczystą folię przekładając nią każdy pasek/krążek i włożyć na 30 min. do zamrażalni.
Przygotować gęste ciasto ala naleśnikowe. W blenderze wymieszać pół szklanki wody, pół szklanki mąki, jajo, sól.
Rozgrzać olej we frytownicy lub w garnku z głębokim dnem.
Wyciągnąć cukinię z zamrażarki, każdy plaster/krążek zanurzyć w cieście by pokrył się całkowicie masą i wrzucać na bardzo rozgrzany olej.
Gdy ciasto zacznie lekko brązowieć odwrócić na drugą stronę i smażyć już bardzo krótko do uzyskania złotego koloru ciasta.
Cukinię wyciągać przy użyciu łyżki cedzakowej i odsączyć nadmiar tłuszcz na papierze kuchennym.
Serwować bardzo ciepłe i nie dziwić się, że szybko znikają.
NADZIEWANE LIŚCIE WINOGRON (Gosia D.)
Składniki:
1 słoik liści winogronowych w solance
1 szklanka krótkoziarnistego ryżu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 przetarty dojrzały pomidor
natka pietruszki
świeża mięta
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz,
oliwa
1. Z racji wspomnianej zalewy i jej dość konserwowego smaku warto liście winogron namoczyć w gorącej wodzie, zmieniają ją kilkakrotnie i pozostawić je w niej na noc lub blanszować przez 5 minut we wrzącej wodzie.
2. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości.
3. W misce wymieszać surowy ryż, przetarty pomidor, posiekaną natkę pietruszki, koperek i miętę. Dodać łyżkę oliwy i całość dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Każdy z liści ułożyć żyłkami do góry. W dolnej części liścia wyłożyć niewielką ilość farszu, zawinąć boki i zrolować całość w małą paczuszkę, zostawiając trochę luzu, gdyż ryż napęcznieje i może rozerwać liście.
5. Garnek o grubym dnie wyłożyć jedną warstwą niewykorzystanych liści winogron. Dolmades układać dość ciasno obok siebie, może być ich kilka warstw.
6. Całość przykryć talerzem (by uchronić dolmades przed przemieszczaniem się) i zalać mieszanką wody z oliwą z dodatkiem soku z cytryny.
7. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Serwować lekko wystudzone z jogurtem i cytryną.
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-01-25, 17:45
|
|
|
apetyczne
co do gołąbków mam pytania:
czy sok z cytryny nie sprawi że ryż będzie twardy?
gdzie można kupić takie liście? |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-01-25, 19:18
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | gdzie można kupić takie liście? |
Agnieszka, w Samirze widziałam, więc pewnie w innych sklepach z orientalną żywnością też by sie je dalo kupić. |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-25, 19:47
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | gdzie można kupić takie liście? | ja je kupiłam w jakiejś większej Almie, ale pewnie w tym sklepach z orientalnymi cudami też będą
Agnieszka napisał/a: | czy sok z cytryny nie sprawi że ryż będzie twardy? | mnie się coś takiego nie zdarzyło, tylko nabierał takiego fajnego, kwaśnego aromatu, i w połączeniu z liściai jest genialny |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-01-25, 19:51
|
|
|
dzięki dziewczyny
Kahela: a jaki ryż stosujesz do farszu? |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-25, 19:58
|
|
|
jaki jest pod ręką tak naprawdę nigdy sięspecjalnie nie przejnowałam rodzajem ale na przykład nie próbowałam z dzikim, zawsze tylko biały albo brązowy smak temu nadają tak jak pisałam, ta cytryna i liście winogron, ryż jest generalnie wypełniaczem |
|
|
|
|
Dominika
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 973 Skąd: UK
|
Wysłany: 2010-01-25, 20:47
|
|
|
Super przepisy, i wielkie dzieki, ze od razu z fotkami
A znasz moze jakis przepis na zupy greckie? Znajoma ugotowaja kiedys jakas i byla rewelacyjna, soczewicowa chyba... |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:08
|
|
|
Kahela: dziękuję za odpowiedź, za tydzień będę w Centrum Handlowym (nie jest to moje ulubione miejsce) i poszukam sklepu, i wówczas popełnię
Dominika: znajomy grek znajomych super gotował i była zupa chyba z brązowej soczewicy + warzywa ( na 100% marchewka, pomidory) zioła, przyprawy i jogurt albo śmietana. Ja jadłam bez nabiału z kolendrą (natka), oliwą i surową papryką - smakowało mi |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:14
|
|
|
Dominika napisał/a: | A znasz moze jakis przepis na zupy greckie? | jeszcze nieee ale jak wypróbuje jakąś i będzie grzechu warta, to na pewno wrzucę
Dominika napisał/a: | wielkie dzieki, ze od razu z fotkami | no ba,przepis bez fotek zawsze jest odrobinę mniej zachęcający |
|
|
|
|
Dominika
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 973 Skąd: UK
|
Wysłany: 2010-01-25, 21:20
|
|
|
Wielkie dzieki, musze sprobowac greckiej zupy soczewicowej skoro sobie przypomnialam, uwielbiam straczkowe zupy wogole, dzis dhal zrobilam z mung. mniam.. |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-26, 08:47
|
|
|
znalazłam jakąś i będę dziś gotować
Grecka Zupa z Soczewicy (arabella)
Składniki:
2 szklanki soczewicy
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 marchewki
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
oliwa
ocet winny
sól, pieprz, majeranek
1. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę (w wersji z boczkiem byłby on dodany razem z cebulą).
2. Soczewicę płuczemy i po odcedzeniu dodajemy do cebuli. Marchewkę obieramy i dzielimy na ósemki i również dodajemy. Podobnie z koncentratem pomidorowym. Całość mieszamy i przez chwilę dusimy, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem.
3 .Dodajemy wodę w ilości ok. 1,2l i zostawiamy na wolnym ogniu na ok. 1 godz. aż do pełnej miękkości soczewicy i marchewek.
4. Dodajemy ocet winny (2-3 łyżki), wyciągamy marchewki i ścieramy je na grubych oczkach. Mieszamy i gotowe. Serwować z chlebem.
Ja tylko ominę w przepisie marchewkę, bo gotowanej serdecznie nie znoszę
|
|
|
|
|
Dominika
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 973 Skąd: UK
|
Wysłany: 2010-01-26, 19:46
|
|
|
Jutro zrobie, dziekuje dziewczyny! |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-01-27, 08:43
|
|
|
euridice napisał/a: | Greckiej zupy z soczewicy nie znam, ale (zrobię mały kulturowy OT ) znam zupę soczewicową turecką | czyli to to samo prawie Grecja, Turcja, jeden pieron, ważne żeby smaczne było |
|
|
|
|
wiola22
Dołączyła: 06 Lis 2009 Posty: 7 Skąd: Ateny -Grecja
|
Wysłany: 2010-02-20, 20:33
|
|
|
Ja mieszkam w Grecji i znam tą zupkę bardzo dobrze ,dla dzieci często robię bo ponoć ma w sobie dużo żelaza.Ja dodaję jeszcze czosnek i liść laurowy.Pozdrawiam |
|
|
|
|
Kahela
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 23 Sty 2010 Posty: 453
|
Wysłany: 2010-02-20, 22:13
|
|
|
wiola22, to napisz nam jakiś cud miód przepis, taki oryginalny prosto z kuchni greckiej ja tam byłam tylko 2 tygodnie i się zakochałam w tym jedzonku |
|
|
|
|
wiola22
Dołączyła: 06 Lis 2009 Posty: 7 Skąd: Ateny -Grecja
|
Wysłany: 2010-03-13, 14:13
|
|
|
Przepraszam że się tak długo nie odzywałam -brak czasu-Napiszę parę przepisów teraz Fasolka zielona Ugotować fasolkę szparagową z paroma ziemniakami-pokroić w kostkę -następnie dodać pomidory z puszki z cebulą-pomidory drobno krojone.Następnie dać sól, pieprz,paprykę do smaku.Można dodać koperek lub pietruszkę. GOTOWANE WARZYWA seler,2 marchewki,1 cebulę 2 małe cukinie-wszystko to pokroić w plasterki a potem jeszcze na pół.Wrzucić do garnka do tego dodać 3-4 ziemniaki pokrojone w dużą kostkę,zielony seler,pietruszkę, koperek.Nalać 1 szkl.wody i puszkę pomidorów drobno krojonych.Gotować
[ Dodano: 2010-03-13, 14:30 ]
Chciałam to porozdzielać ale mi nie wyszło jeszcze nie wiem jak to się robi Jeszcze jeden przepis SZPINAK z ryżem Cytat: | 1i pół kg, szpinaku ,1 mały słoiczek oleju 5 cebulek szczypiorku 1 mała cebula 1 puszka pomidorów 25dkg.ryżu ,sól ,pieprzi koperek Szpinak ugotować w gorącej wodzie 4-5 min. Do drugiego garnka dać olej,szczypiorek,cebulę-pokrojone w kostkę-i pomidory,koperek,sól,pieprz.Podsmażyć to chwilę.Szpinak odcedzić na sitku i dodać do całość a potem dodać ryż ,wymieszać i | gotować około pół godz.Jak jest już na talerzu to można polań cytrynką.Mój syn zajada się tym.
[ Dodano: 2010-03-13, 14:34 ]
Nie wiem jeszcze co znaczą te ale dopiero się uczę
[ Dodano: 2010-03-13, 14:35 ]
określenia obok w tablicy na szybką odpowiedz |
|
|
|
|
|