wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skorzonera - wężymord
Autor Wiadomość
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-22, 10:58   Skorzonera - wężymord

Mam takie cudo i nie wiem jak to ugryźć.
Czy ktoś miał bliższy kontakt spożywczy z tym warzywem?
Czy mogę podać je dzieciom?

Swoją drogą- jak zobaczyłam nazwę- wężymord- musiałam kupić :mrgreen:
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-22, 11:47   

Ja kiedyś zakupiłam i jadłam - dobrze to wspominamy, smaczne było, choć chyba trochę się narobiliśmy przy obieraniu ze skory (szczegółów nie pamiętam).
Dzieciom zapewne możesz podać - to warzywo jest bogate w wartości odżywcze, więc czemu nie?
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-22, 11:59   

dzięki Anja, a jedliście tak po prostu jako jarzynkę, czy w potrawie?

Chyba na weekend zaplanuję wężymord z masełkiem- cudownie brzmi :-D
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-04-22, 12:12   

ja kiedyś jadłam w kosteczke tofu i ten korzeń, sos był maślano śmietanowy, słodko-kwaśny z jakimiś świeżymi ziołami na wierzchu, nie wypowiadam się o smakach, jakoże mi sama marchew gotowana czy pietruszka smakuje rewelacyjnie :P
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-04-22, 13:43   

Moje dzieciństwo upływało pod znakiem skorzonery :)
Uwielbiam ten smak, szczególnie z podsmażoną bułką tartą. Nic więcej nie trzeba!
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-22, 14:26   

kamma napisał/a:
z podsmażoną bułką tartą

tak tez zrobię
Rozumiem, że mam to cudo obrać przed ugotowaniem. A nadaje się do gotowania na parze?
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2010-04-22, 14:31   

tak, obrać. To dość męcząca czynność, ale warto dla smaku, jaki jest w perspektywie :)
Na parze nie próbowałam. Chyba jednak lepiej w osolonej wodzie. Gotuje się dość krótko, o ile dobrze pamiętam.
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-22, 19:06   

thehoneypot napisał/a:
a jedliście tak po prostu jako jarzynkę, czy w potrawie?

jako jarzynkę :->
tak sobie zerknęłam w necie - cenne warzywko... :-)
Korzeń spichrzowy skorzonery spożywany jest po ugotowaniu . Młode liście można spożywać jako sałatę. W ziołolecznictwie stosowana jest lek nasercowy i przeciwbólowy .Jest to dobry surowiec do produkcji mrożonek i konserw .Skorzonera ma cenne właściwości smakowe i odżywcze. Korzenie zawierają około 20 % sm. oraz znaczną ilość soli mineralnych , węglowodanów, oraz witaminy – C oraz z grupy B. Glikozydy nadają korzeniom przyjemny smak i decydują o ich wartości dietetycznej, zwłaszcza w chorobach przewodu pokarmowego.
Europejska skorzonera jest często traktowana jako odpowiednik znacznie droższych szparagów. Przy wojażach w kuchni ze skorzonerą należy uważać na wydzielany przez nią sok który farbuje na czerwono!
Gotowana skorzonera zawiera sporo wapnia i fosforu.
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-04-23, 12:23   

Mam na to ochotę od dawna ale na żywo to chyba jeszcze nie widziałam, zastanawia mnie to obieranie, bo może by tak najpierw ugotować a potem obrać, może byłoby łatwiej.
 
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-23, 13:33   

Nie ma aż takiej masakry z tym obieraniem. Takie gałązki :->
Jutro mam na obiad to zdam relację.
nika, jak chcesz to Ci wyślę ;-) :-D :-P
 
 
nika 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 30 Sty 2008
Posty: 508
Skąd: Kielce
Wysłany: 2010-04-23, 18:59   

thehoneypot, Dzięki :-D
Kochana jesteś, ale nie chcę Cię naciągać na koszty, jak bęe przejazdem to wproszę się na obiad :lol:
 
 
 
pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-24, 15:20   

My też jadaliśmy skorzonerę na jesieni przygotowując ją tak jak szparagi -bardzo smaczna :-) Trochę jest kłopot przy obieraniu,ale jak się ma taki specjalny nóż do obierania warzyw to idzie gładko i bezboleśnie ;-)
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-04-24, 23:54   

pomarańczka, a skąd miałaś?
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-26, 09:26   

Zrobiłam.
Wyszła bardzo smaczna. Obieranie nie było aż tak kłopotliwe. Poszłam za poradą pomarańczki, i obrałam nożykiem do warzyw. Podczas obierania wydzielała gęsty sok. Takie mleczko. Podobno plamiące, więc musiałam się chować przed Felkiem ( żeby nie chciał pomagać :roll: ).
Warte zachodu, bardzo smaczne warzywko :-D
Polecam
 
 
alken87 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 23 Mar 2010
Posty: 725
Skąd: Wałbrzych/Wrocław
Wysłany: 2010-04-28, 11:07   

:shock:
pierwszy raz takie warzywo widzę, a myślałam że topinambur był jedynym którego nie znałam :P
ja chcę takie coś! widział ktoś we Wrocławiu?
 
 
pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-05-02, 10:44   

A tak właśnie wygląda skorzonera

dla wszystkich zainteresowanych ;-) troszkę przypomina chrzan świeżo wykopany i jest nawet smaczniejsza od szparagów ( nie ma tyle włókien co one) puszczyk kupowaliśmy ją u jednej fajnej pani na rynku Łazarskim :-) jakby co ,to bliżej sezonu możemy się tam razem wybrać ;-) bo trudno mi wytłumaczyć co i jak :-/
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-05-02, 19:34   

thehoneypot, gdzie kupiłaś to cudo? ja tego nigdy u nas nie widziałam.. a chętnie bym też spróbowała...
_________________
wariatka!
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-05-02, 20:15   

daria, mam od pośrednika ekologicznego. Poszukaj może na rynku jak pomarańczka, . Mogę Tobie wysłać. to chyba dość odporne warzywo :-P
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-05-02, 20:58   

thehoneypot, kurde, no właśnie szukam u mnie takowego i nie mogę znaleźć... nie, no daj spokój, jakoś znajdę, a jak nie to przeżyję :D
_________________
wariatka!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 13