wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pękająca skóra przy kciuku - od grudnia!
Autor Wiadomość
groszek 
groszek

Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 04 Lut 2008
Posty: 150
Skąd: daleko i blisko
Wysłany: 2010-03-29, 10:20   Pękająca skóra przy kciuku - od grudnia!

Witajcie,
W grudniu w zgięciu skóry przy kciuku zrobiła mi sie ranka, pęknięcie. Skóra przy tej rance zaczęła się łuszczyć i bardzo zgrubiała. Kiedy zaczynało się goić, swędziało, a potem pojawiały sie kolejne pęknięcia, w tej grubej, suchej skórze. I tak do teraz.
Od paru miesięcy mam też takie suche placki na policzku - widoczne, gł. po tym ,jak użyję jakiegoś podkładu.
Zaczynam myśleć, że to jednak jakieś braki witaminowe.
Co o tym myślicie?
 
 
alken87 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 23 Mar 2010
Posty: 725
Skąd: Wałbrzych/Wrocław
Wysłany: 2010-03-29, 10:39   

może brak witaminy A...
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-03-29, 11:09   

tez o tym pomyślałam, polecam smarowanie maścią "Witamina A " , no i dieta odpowiednia

Duże ilości prowitaminy A, czyli beta-karotenu, znajdziemy w owocach i warzywach w kolorze żółtym oraz pomarańczowym i w ciemnozielonych liściach warzyw, np. w marchewce, dyni, szpinaku, sałacie, zielonym groszku, pomidorach, rzeżusze, brokułach, natomiast z owoców w morelach, wiśniach, śliwkach i pomarańczach.

Witaminę A dodaje się szczególnie często do margaryny. Stosuje się do tego beta-karoten, który jest barwnikiem naturalnym i poza nadawaniem jej koloru zbliżonego do prawdziwego masła, zwiększa też jej wartość przez obecność prowitaminy A.

Podczas przygotowywania posiłków należy pamiętać, że retinol można łatwo zniszczyć tlenem z powietrza, co wzmagane jest jeszcze dodatkowo przez ogrzewanie. Typowe czynności kulinarne niszczą ok. 10% witaminy A, ale już gotowanie potraw lub ich smażenie bez przykrycia powoduje bardzo duże straty, które można znacznie ograniczyć przykrywając naczynie podczas wykonywania tych czynności.

Witamina A rozpuszcza się w tłuszczach, nie wodzie, stąd nie jest wypłukiwana w procesie gotowania, jak to ma miejsce z witaminą C. Witamina A jest natomiast bardzo podatna na działanie światła, dlatego dietetycy już dawno zwrócili uwagę producentów, by masło lub śmietanę pakować w ciemne, odporne na światło opakowania, co zapobiega jełczeniu tłuszczu, niszczącego w całości witaminy A. Aby więc choć w części zapobiec zniszczeniu witaminy A, powinniśmy przechowywać produkty z dużą jej zawartością z dala od dostępu światła oraz powietrza. Trzeba więc szczelnie zamykać opakowania masła lub margaryny, a także przykrywać naczynia, w których przygotowujemy potrawy.

Niedobór witaminy A

Najczęstszym i najłatwiejszym do zaobserwowania objawem jest kurza ślepota, która oznacza niedowidzenie w słabo oświetlonej przestrzeni. Możemy łatwo sprawdzić, czy cierpimy na ten objaw. W tym celu trzeba opuścić jasne pomieszczenie, przejść do ciemnego, po czym sprawdzić, ile czasu nasz wzrok przyzwyczaja się do nowych warunków widzenia. Jeśli trwa tylko kilka sekund, oznacza to, że poziom witaminy A jest prawidłowy. Okres dłuższy niż 8 sekund wskazuje, że mamy za mało witaminy A. Gdy czas ten wynosi kilkanaście sekund, powinno się udać po poradę do lekarza. Szczegółowych informacji na ten temat może nam dostarczyć tylko on, ponieważ opisana metoda sprawdzania nie wykazuje stuprocentowej skuteczności. Osoby, które spędzają długie godziny pracując przy komputerze, powinny spożywać większe dawki witaminy A, żeby wspomóc swój wzrok.
Innym objawem niedoborów witaminy A są zmiany skórne. Skóra robi się sucha, łuszczy się, rogowacieje i występuje gęsia skórka. Braki dotykają też paznokcie, które wolniej rosną i stają się kruche, oraz włosy, które są suche i łamliwe. Ponadto gorzej funkcjonują gruczoły łzowe, co powoduje suchość i pieczenie oczu.

Zaburzenia funkcjonowania skóry i błon śluzowych powodują zwiększenie podatności organizmu na infekcje, osłabienie układu immunologicznego i wolniejsze gojenie się ran.

Wśród dzieci niedobory witaminy A objawiają się zaburzeniami wzrostu oraz rozwoju, ponieważ witamina A wspomaga działanie hormonu wzrostu. Z tego właśnie powodu tzw. siara, czyli pierwszy pokarm z piersi matki zawiera silnie skoncentrowany karoten, co objawia się silnym żółtym zabarwieniem.

Kolejnym objawem są zaburzenia łaknienia, a także zdolności rozmnażania.
Skrajne przypadki niedoborów tej witaminy mogą skończyć się nawet całkowitą utratą wzroku.

Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczu i magazynuje ją nasza wątroba, ale tylko do pewnej ilości. Zachowuje się więc inaczej niż wydalana witamina C i dlatego można ją przedawkować. Nie dzieje się tak natomiast z prowitaminą A, którą można spożywać w nieograniczonych ilościach.
Niektórzy zastanawiają się, czy równoczesne zażywanie tabletek witaminowych i dużych ilości soków marchwiowych nie grozi przedawkowaniem witaminy A. można wszystkie te osoby uspokoić, ponieważ soki marchwiowe czy świeża marchew nie działają w ten sposób, a ich spożywanie przynosi same korzyści, bez skutków ubocznych. Karoteny to nie właściwa witamina A, a jedynie jej prekursor, którego dopiero nasz organizm przekształca w retinol oraz pochodne. Również wchłanianie karotenów przez przewód pokarmowy to jedynie od 30 do 40% z całej spożytej ilości, natomiast spośród wchłoniętej prowitaminy tylko 50% zamienia się w witaminę właściwą.
Beta-karoten jest sześciokrotnie mniej aktywny witaminowo niż retinol. Dlatego ilość beta-karotenu zawartego w roślinach należy podzielić na 6, a uzyskamy wtedy ilość retinolu, wykorzystywaną przez nasz organizm. Ponieważ bardzo różne związki wykazują działanie witaminy A, pojawiła się potrzeba, by ujednolicić sposób wyrażania stopnia tej aktywności. Na początku używano jednostki międzynarodowe, w skrócie j.m. Dzienna dawka wyrażona w tych jednostkach to 5 tysięcy. Do tej pory wiele tabletek witaminowych używa tego oznaczenia. Spora liczba naukowców jest zdania, że dawka 10 tysięcy jest również dopuszczalna. Uważają oni, że zabezpiecza ona organizm przed skutkami wdychania zanieczyszczonego powietrza, podczas gdy stres choroby wyniszczają zapasy retinolu magazynowane przez nasz organizm.
W chwili obecnej zarówno aktywność witaminy, jak i jej dzienna dawka wyrażana jest w równoważnikach retinolu (w mikrogramach). Według tych jednostek dzienna dawka to 1000 mikrogramów (inaczej 1 miligram). Równoważnik retinolu w produkcie opisuje, w jakiej ilości zawiera on wykorzystaną witaminę A, pochodzącej z retinolu oraz beta-karotenu. Mówi np. ile witaminy A zawiera potrawka mięsna z dodatkiem marchewki i groszku. Jak wspomniano wyżej, witaminę A można przedawkować, tak więc spożywając jeden preparat z tą witaminą, nie należy już zażywać innego. Trzeba to mieć na uwadze, ale z drugiej strony wcale nie tak łatwo jest przedawkować witaminę A.
Nie można na przykład przedawkować witaminy A z pożywienia, a nasz organizm jest w stanie tolerować nawet stukrotnie wyższą dawkę witaminy A niż wynosi dzienne zapotrzebowanie. Ostre zatrucie jest konsekwencją spożycia ogromnych ilości witaminy, wyższej niż dawka dzienna setki razy. Aby wywołać objawy zatrucia trzeba by połknąć kilkaset tabletek preparatu z witaminą A (np. Capivit A+E). Występują wtedy bóle głowy, mdłości, wymioty, światłowstręt i drgawki. Istnieje również prawdopodobieństwo wystąpienia chronicznego zatrucia witaminą A, spowodowanego regularnym spożywaniem zbyt dużych jej dawek.
Przykładowo, połykanie dziesięciu tabletek Capivitu A+E (co stanowi ok. 10 mg retinolu) przez kilka miesięcy skutkuje porażeniem skóry, czyli jej suchością i przebarwieniami, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci, bólami kości oraz stawów, powiększeniem wątroby, bólami głowy i krwawieniem warg. Objawy te ustępują samoistnie po zaprzestaniu spożywania nadmiernych ilości tej witaminy.

Działanie witaminy A

Istnieją powody, dla których witaminę A umieszczono na początku "alfabety witaminowego". Jest ona częścią niemal wszystkich podstawowych funkcji organizmu. Spełnia ona funkcję strażnika naszego organizmu.

1. Podstawową funkcją witaminy A jest wspomaganie procesu widzenia. Jest ona składnikiem rodopsyny. Rodopsyna to światłoczuły barwnik, który pozwala nam rozróżniać kolory. Największą rolę spełnia tu retinal.

2. Jest istotnym uczestnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu gruczołów płciowych. Jej braki mogą prowadzić do problemów z menstruacją, u mężczyzn zaś do kłopotów z płodnością. Retinol uczestniczy bowiem w produkcji plemników.

3. Bierze udział w obniżaniu poziomu cholesterolu, przez co ma pozytywny wpływ na serce.

4. Poprawia odporność organizmu, przez co chroni nas przed chorobami. Główną rolę gra tu beta-karoten, stymulujący produkcję limfocytów, które stanowią część naszego układu odpornościowego.

5. Hamuje działanie benzopirenu, który jest związkiem rakotwórczym, znajdującym się w dymie tytoniowym. Witamina A zmienia go w składniki niegroźne dla zdrowia. Osoby palące powinny więc spożywać produkty obfitujące w witaminę A.

6. Karoteny działają przeciwnowotworowo, szczególnie przez swoje działanie unicestwiające wolne rodniki, czyli są antyutleniaczami. Działanie takie wykazuje przede wszystkim beta-karoten i część pochodnych retinolu, które zapobiegają niektórym odmianom raka skóry, spowodowanego promieniowaniem UV lub substancjami chemicznymi.

7. Karotenoidy są naturalnymi barwnikami żywności. Używa się ich do barwienia wspomnianej już margaryny, ale też napojów czy słodyczy itp. Wykorzystanie karotenoidów przez przemysł spożywczy ma dużą przyszłość, co jest szczególnie korzystne z powodu ich naturalnego charakteru. Nie każdy składnik żywności z literką E i numerem oznacza sztuczny, czasem wręcz szkodliwy związek. Dla zainteresowanych, oto symbol oznaczający naturalny barwnik, jeden z karotenoidów - E160a,b,c,d,e oraz E161. Przykładowo:

E160a - oznacza beta karoten,

E160d - oznacza likopen (czerwony barwnik, występujący w pomidorach),

E161 - oznacza ksantofile, wśród których niektóre mają ciekawe nazwy (np. wiolaksantyna!)

8. Retinol wraz z pochodnymi stymulują wzrost. Braki witaminy A powodują spowolnienie wzrostu u dzieci szkolnych. Młody organizm potrzebuje kwasu retinowego, aby prawidłowo rosnąć i się rozwijać. Kwas retinowy działa też antyrakowo i jest w tym skuteczniejszy niż retinol i retinal.

9. Witamina A chroni przed wysychaniem i rogowaceniem nabłonka. Objawia się nierzadko gęsią skórką, pojawiającą się zwykle na ramionach, łokciach i kolanach.

10. Pozytywnie wpływa na rozwój kości i wzrost włosów.

11. Odgrywa ważną rolę podczas wzrostu i różnicowania się komórek, co najlepiej widać w przypadku komórek nabłonka. Witamina A wspomaga regenerację błon śluzowych oraz skóry. Funkcje te wykorzystano z sukcesem w zastosowaniu zewnętrznym, kiedy zauważono, że witamina A pomaga leczyć trądzik, zmarszczki i inne zmiany skórne
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
Ostatnio zmieniony przez kociakocia 2010-03-29, 11:14, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12