wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dializat z krwi cielat w farmaceutyku
Autor Wiadomość
Sarah 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-07-05, 15:02   Dializat z krwi cielat w farmaceutyku

Witam,

Czy ktos z Was ma moze wiedze, w jaki sposob pobierana jest krew zwierzeca do produkcji lekow?
Mam zalecona przez lekarza masc, w skladzie ktorej jest bezbialkowy dializat z krwi cielat.
Zastanawiam sie nad losem tych cielat - jak to sie odbywa (krew pobierana z pewnoscia z zywych cielat, ale co potem?).

Jezeli ktos z Was jest farmaceuta albo dysponuje sprawdzona wiedza na ten temat, to bede bardzo wdzieczna za informacje.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2009-07-05, 16:50   

Prawdopodobnie jest ze zwierząt doswiadczalnych specjalnie trzymanych w tym celu,ich los na pewno nie jest ciekawy,bo sa mocno wykorzystywane,a jak kończą-teoretycznie powinny byc humanitarnie usypiane..ale marne to pocieszenie.o ile w ogole tak jest.Sarah-co to za maść i na co?moze Solcoseryl ?pewnie sa alternatywy,moze cos wymyslimy:)

Sarah 

Wysłany: 2009-07-05, 16:58   

Dzieki Alispo. Tak, to solcoseryl. Znasz jakies dobre odpowiedniki rownie skuteczne przy gojeniu ran?

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2009-07-05, 17:20   

nie wiem jaka rana ale mój znajomy uprawiający piercing poleca np. wyciąg z arniki (to alkoholowy preparat dostępny w aptekach). Oczywiście jak to z ziołami warto wiedzieć czy nie uczulają.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-07-05, 17:23   

To zależy jaka rana pewnie. Jest balsam Szostakowskiego, jest oliwka ozonowana i pewnie wiele innych środków. Nie na każdego to samo skutecznie podziała.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2009-07-05, 17:35   

Lily napisał/a:
To zależy jaka rana pewnie.

Dokładnie.Może zapytaj lekarza o alternatywę w Twoim przypadku.Albo po prostu spróbuj czegos innego,chociaz i tak raczej bedziesz potrzebowac recepty=lekarza.Ale mozesz tez zapytac w aptece o cos bez.Agnieszka dobrze pisze o arnice,ale rana ranie nierówna.

Sarah 

Wysłany: 2009-07-06, 16:10   

Dziękuję Wam za odzew.

To miała być dentystyczna wersja solcoserylu, czyli taka, która
a/ jest potencjalnie jadalna :->
b/ jest bardzo gęsta - ma konsystencję pozwalajaca na 'przyklejenie się' do sluzowki - jej zadanie to trwac na swoim miejscu, nie rozpuszczać się i nie uciekać...

Gdyby przyszło Wam do głowy coś o porównywalnych właściwościach, to będę wdzięczna za podpowiedź, a tymczasem zapytam lekarza o zamiennik.

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2009-07-07, 18:26   

Też niestety kiedyś mi to zapisano i o dializacie przeczytałam dopiero, jak już zaaplikowałam do oka. :-/

plemko00 

Wysłany: 2010-04-21, 12:36   

Mogę z czystym sumieniam polecić dentonit żel. Po zabiegu wycinania dziąseł moja P. stomatolog powiedziała że wyjątkowo szybko zagoiły mi się rany. Jest to lek w cenie ok 29zł ale naprawdę warto zapłacić tą cenę. Według mnie najbardziej skuteczny z leków przeciwko nadżerce po usunięciach zębów itp. Polecam 100%

Odpowiedz do tematu