pulpety z kaszy jaglanej w pomidorowym sosie |
Autor |
Wiadomość |
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-05-04, 13:16
|
|
|
Właśnie ukręciłam. Jeszcze przed gotowaniem są. Ale pachną tak, że.... Normalnie urywa |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-05-04, 13:29
|
|
|
priya, |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-05-09, 21:46
|
|
|
A ja właśnie nagotowałam gar kaszy jaglanej i zacznę za chwilę robić kotleciki |
|
|
|
|
Maliboo7
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 193
|
Wysłany: 2011-06-19, 16:44
|
|
|
Zrobiłam, ale nie odważyłam się ugotować i usmażyłam (i tak mi się trochę rozlatywały). Zamiast bułki tartej dałam mąkę kuku. Mój chłopak dał temu daniu 10 na 10 punktów, a dziecko 20 na 10
Wielkie dzięki za przepis! Kiedyś spróbuję ugotować... |
_________________ Life is green again!
hxxp://www.wyleczonazazs.pun.pl |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-06-19, 19:31
|
|
|
ja sie przymierzam, tylko pytanie mam takie niesmiale, jak robicie sos pomidorowy? sosy to u mnie porazka totalna... |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-06-19, 19:50
|
|
|
a jak robisz np sos do makaronu? |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-06-19, 19:59
|
|
|
najprostszy sos pomidorowy:
na łyżeczce oliwy poddusić 1-2 ząbki czochu, dodać łyżeczkę oregano, tymianku, bazylii (cokolwiek się ma i lubi) chwilkę przesmażyć i wrzucić puszkę pomidorów krojonych, albo świeże pomi bez skóry, albo przecier w kartoniku, posolić i dusić 10-15 min |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-06-19, 20:00
|
|
|
w zasadzie to do makaronu dusze pomidory drobno pokrojone, dodaje czosnek, oliwe, bazylie i wsio. nie wiem jak by tu zrobic garnek takiego zawiesistego sosu pomidorowego, w ktorym moznaby te pulpety pozadnie zanurzyc... |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-06-19, 20:01
|
|
|
czyli tak samo
to robisz po prostu więcej tego sosu i można zmiksować |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-06-19, 20:05
|
|
|
rosa,
no, to pogratulowac sobie kumatosci |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-06-19, 20:51
|
|
|
Żeby był taki zawiesisty, można zagęścić czymś. Na przykład mąką kukurydzianą.
Muszę w końcu zrobić te pulpety, już robiłam ale smażone... a na gotowanie wciąż nie mogę się odważyć |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-06-19, 21:16
|
|
|
Dokładnie jak piszą dziewczyny. Jeśli jesteś przemytnik możesz poddusic pora, dodac mielone pestki lub pokrzywę np. suszoną. Ja lubię do sosu dodatek majeranku, tymianku i słodkiej papryki. |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-06-19, 22:13
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | Jeśli jesteś przemytnik |
jestem, jestem . ten sos o ktorym pisalam to taka wersja podstawowa. po prostu jakos wbil mi sie do glowy rodzaj sosu pom, ktory jadalam za dzieciaka, moj nie wyglada podobnie, ani nie smakuje podobnie. no, ale matki nie spytam, bo nie utrzymujemy...hmmm... kontaktow. |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
dundunkini
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 28 Kwi 2011 Posty: 720 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 2011-07-11, 23:39
|
|
|
No to ja zrobilam i mi nie wyszly... Tzn. nie rozpadly sie przy gotowaniu, ale sa bardzo bardzo miekkie, wiec praktycznie to jest kasza jaglana z soczewica i przyprawami. Zamiast bulki tartej dodalam, tak jak ktos inny w tym temacie wczesniej, otreby owsiane - duuuzo! Sypalam i sypalam, bo ciagle masa byla miekka i nic to nie dalo. No coz, jutro zabiore do pracy w takiej formie jak sa a nastepnym razem usmaze, moze sie jakos lepiej beda trzymac. |
Ostatnio zmieniony przez dundunkini 2011-07-11, 23:45, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-07-11, 23:40
|
|
|
dundunkini, polecam dodatek kaszy kukurydzianej, lepią się wtedy pięknie. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
sunflower_ren
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 13 Lip 2010 Posty: 869 Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 2011-07-12, 07:59
|
|
|
jaglanka jak troszkę przestygnie robi się taka zbita. Ja lepiłam jak masa była ciepła i później ładnie zastygła. No i nie gotowałam długo w sosie, tylko odgrzewałam, więc może nie zdążyły się rozpaść |
_________________ "Nie wystarczy patrzeć, aby widzieć, ani wiedzieć, aby rozumieć"
--------------------------------- |
|
|
|
|
krzysztof
Pomógł: 15 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Posty: 259
|
Wysłany: 2011-07-13, 19:10
|
|
|
WITAM
Aby pulpety nie rozpadły się podczas gotowania i były spoiste należny w odpowiedni sposób przygotować kaszę jaglana - jeden z dobrych sposobów:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=441135#441135
Inny jeszcze sposób to rozdrobnienie kaszy jaglanej blenderem przed gotowaniem reszta tak samo jak w powyższym linku .
POZDARWIAM Z ZIELONEJ GÓRY |
|
|
|
|
Marchefka
Dołączyła: 29 Cze 2011 Posty: 52
|
Wysłany: 2011-08-08, 12:17
|
|
|
Wczoraj poczyniłam, z tym, że pieczone w sosie pomidorowym.
Pięknie się przyrumieniły i miały taką chrupiącą górę:)
Przepycha. |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2012-01-11, 17:59
|
|
|
U nas dzisiaj też pulpety bronki . Pierwszy raz robiłam, nic się nie rozpadło i pyszne są Do tego modro kapusta
pulpet 014.jpg
|
|
Plik ściągnięto 463 raz(y) 137,2 KB |
|
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2012-01-11, 18:25
|
|
|
adriane, mmm, ale wygladaja apetycznie! my tez lubimy |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-01-11, 21:03
|
|
|
adriane, pikne! |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2012-01-11, 22:36
|
|
|
A dziękuję, dziękuję Żeby jeszcze ten skubaniec, mój syn chciał to jeść. Niestety wyczuł cebulę, choć zmiksowana była. Następnym razem muszę bez cebuli robić, grrrr. |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-11, 23:09
|
|
|
U nas też dziś były.
Dziewczyny, zauważyłyście, że my często mamy to samo na obiad. Niedawno były pory po grecku u kilku z nas, nie????? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-01-12, 08:08
|
|
|
adriane, a z porem? |
|
|
|
|
adriane
Pomogła: 51 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3064 Skąd: teraz Irlandia
|
Wysłany: 2012-01-12, 12:23
|
|
|
lilias napisał/a: | adriane, a z porem? |
Niestety też nie przejdzie. |
_________________ Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991. |
|
|
|
|
|