Ogórki kiszone |
Autor |
Wiadomość |
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-08-24, 15:55
|
|
|
Jagula napisał/a: | Kiedy dokręcić mocno słoiki- jak przestanie buzować ? |
tak
[ Dodano: 2011-08-24, 16:34 ]
Jagula, może po prostu połowę zostaw bez pasteryzacji, a połowę spasteryzuj.
te pasteryzowane do zupy można używać i innych dań, gdzie i tak gotujesz.
Przynajmniej mniej ewentualnych strat by było.
btw- wyszły Ci ogórki bez polskich bakterii? |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-26, 16:04
|
|
|
Zrobiłam 2 słoiki (nie mam piwnicy, będę musiała w szafce przechowywać). Nie miałam żadnych liści, dałam korzeń chrzanu, czosnek i baldachy kopru. Ciekawe, czy wyjdą. Po jakim czasie wstawić do lodówki?
Małosolne w kamiennym garnku wyszły mi takie sobie (też bez liści robione). No i niestety małosolnymi były przez moment, teraz już są kiszone. |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-08-26, 17:10
|
|
|
gosia_w napisał/a: | Po jakim czasie wstawić do lodówki? |
w takim ukropie to po 2-3 dniach |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-26, 19:45
|
|
|
dziękuję bronka |
|
|
|
|
Jagula
matka-nomadka
Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2011-08-26, 23:45
|
|
|
bronka napisał/a: | wyszły Ci ogórki bez polskich bakterii? | bakterie wyszły ale kisić musiałam cukinię i kalafiory |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-06-26, 16:18
|
|
|
Kto kisi w tym roku?
Ja się zaraz zabieram |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-06-26, 16:55
|
|
|
Ja na pewno, ale jeszcze na ogórki poczekam |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-06-26, 19:32
|
|
|
Mam w planach kiszone ogórki ale podobnie jak bronka jeszcze nie teraz. |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-06-27, 11:18
|
|
|
My już mamy założonych 5 słoików ogórów (a raczej ogóreczków ) ze szklarni znajomego + z własnymi balkonowymi baldachami kopru i swoim czochem |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-06-27, 11:19
|
|
|
gosia z badylem, wooow. Ale mam chętkę na małosolne |
|
|
|
|
go.
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2012-06-28, 11:25
|
|
|
bronka, a ja własnie za malosolnymi nie przepadam. Najbardziej lubię takie prze-kiszone
Ale zazwyczaj jest tak, że mi jakieś nędzne resztki zostają, bo mój A. właśnie lubi tylko te cholerne małosolne... |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2012-06-28, 12:23
|
|
|
gosia z badylem napisał/a: | Najbardziej lubię takie prze-kiszone |
Mam takie z zeszłego roku jeszcze Dla mnie nadają się już tylko do sałatek / na kanapki.
Ale moje dzieci sa innego zdania. Słoik opędzlują w dwójkę jak się ich nie powstrzyma |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-07-28, 22:52
|
|
|
a ja właśnie dostałam od szwagierki świeżutkie działkowe ogóreczki (koło 0,6kg) i kombinuję, żeby je zakisić albo chociaż zmałosolnić przeczytałam ten wątek oraz ten o małosolniakach i pogubiłam się no bo tak:
1) nie mam kopru (mam koperek ogrodowy)
2) nie mam chrzanu
3) nie mam żadnych liści poza selerowymi i pietruszkowymi
4) mam czosnek, gorczycę w ziarnach, papryczkę chilli świeżą, sól morską (więc jodowaną)
5) mam zwykłe słoiki (0,3 litra, 0,5 litra, 1litr)
6) mam ochotę na pyszne ogóreczki
Z moim zasobem lepiej zrobić kiszone czy małosolne (o ile jest między nimi jakaś różnica, poza czasem oczekiwania na gotowość do spożycia )? Powinnam koniecznie uzupełnić któryś z moich braków? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-07-29, 07:58
|
|
|
diancia, jakby to rzec... bez kopru, chrzanu i liści (u mnie zwykle czarnej porzeczki) nie wyobrażam sobie ani małosolnych ani kiszonych
Jeszcze co do kopru - to to samo co koperek. jak jest młody jest koperkiem, a jak starszy, wyrośnięty/zakwitnięty - to koprem Ja mam juz swój koper |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-07-29, 09:17
|
|
|
priya napisał/a: | Jeszcze co do kopru - to to samo co koperek. | wiem chodziło mi o to, że mam ten młodziutki, ucięty - czyli pewnie do ogórków za młody? i muszę w takim razie załatwić sobie przynajmniej chrzan |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-07-29, 09:40
|
|
|
diancia, szkoda, że nie mieszkasz koło mnie. W moim ogrodzie chrzan to jeden z bardziej upierdliwych chwastów, oddałabym Ci chętnie ile zechcesz |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-07-29, 09:45
|
|
|
priya, no szkoda chyba znajdę gdzieś bliżej ale miła propozycja, dziękuję |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-07-29, 09:55
|
|
|
diancia, nie chciałabym być złym doradcą, ale zdaje mi się, ze możesz zrobić szybką kiszonkę wg Cyran- Żak. Nie potrzeba tam przypraw, tylko sól (choć, moim zdaniem, możesz dodać, co masz). Jak znajdę w necie, dam Ci link, albo przepiszę... |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-07-29, 09:56
|
|
|
Tantra, super, dzięki! Sama też ruszam w poszukiwania dam znać jak znajdę. |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-07-29, 09:58
|
|
|
Tylko muszę się upewnić, czy akurat ogórki się do takiego kiszenia nadają... |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-07-29, 10:02
|
|
|
ja właśnie przejrzałam "jedz i żyj zgodnie z porami roku" i tam jest tylko przepis na ogórki kiszone na zimę (z chrzanem, liśćmi itd) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-07-29, 10:04
|
|
|
Ciekawa strona, nie wiedziałam o jej istnieniu:
hxxp://ekodzieciak.pl/forum/viewtopic.php?t=311&sid=46cbc2b0a591d9977db9e335dcd2f39a
[ Dodano: 2012-07-29, 10:08 ]
Chrzan i liście zapobiegają psuciu. Moim zdaniem, szybkiego kiszenia problem nie dotyczy, bo zjadasz na bieżąco. Masz koperek, on się świetnie przechowuje (ja zasypałam solą do kiszenia taki koperek i cały rok mi przetrwał w lodówce, więc na chłopski rozum dodanie go do kiszonki dobrze rokuje ) |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-07-29, 11:13
|
|
|
diancia: zrób te ogórki z tego co masz. Ja bym podzieliła na 2 części i do jednych koper, czosnek a do drugiej dodatkowo dołóż ostrą papryczkę (robiłam kiedyś takie w wariancie na ostro właśnie z dodatkiem ostrej papryczki) |
|
|
|
|
diancia
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 01 Lut 2011 Posty: 2447 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2012-07-29, 11:19
|
|
|
Agnieszka, ale myślisz, żeby na małosolniaki zrobić czy ukisić? I nie szkodzi, że mam młodziutki koperek, a nie porządny baldach? Ech, zero doświadczenia u mnie w kiszeniu, więc pytam i błądzę... |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2012-07-29, 11:31
|
|
|
diancia napisał/a: | ja właśnie przejrzałam "jedz i żyj zgodnie z porami roku" i tam jest tylko przepis na ogórki kiszone na zimę (z chrzanem, liśćmi itd) |
Czyli masz chyba to, co ja (ja mam skserowany fragment, bez tytułu), więc nie będę przepisywać
Do kiszonek niejodowana sól, nie wiem, czemu, ale ponoć tak ma być. Jest w sprzedaży specjalna sól do kiszonek (ja kupuję w zdrowej żywności, mniej- więcej 2,50 za spory woreczek).
Agnieszka dobrze radzi
[ Dodano: 2012-07-29, 11:32 ]
diancia napisał/a: | I nie szkodzi, że mam młodziutki koperek, a nie porządny baldach? |
Moim zdaniem bez większego znaczenia, raczej ta sól... |
|
|
|
|
|