wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogórki kiszone
Autor Wiadomość
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-07-29, 11:36   

Po kilku dniach jak dotrwają małosolne będą bardziej ukiszone a koper taki zwykły też się nadaje. Pisałaś że masz 0,6 kg ogórków a to jest mała ilość.
Mój zaprzyjaźniony Pan z bazarku sam nastawia małosolne i przy pierwszych daje zwykły koper, moja mama w działkowych warunkach gdy koperek był młody też dawała taki. Jeśli blisko domu masz sklep zobacz czy jest mieszanka do kiszenia (w niej zazwyczaj nasiona kopru bo to właśnie one najbardziej aromatyczne)
No i przed wsadzeniem do słoików pomocz trochę te ogórki.
Jeśli chodzi o właściwości konserwujące wg mnie takowe ma sól (solanka) a czosnek, chrzan... prócz walorów smakowych raczej antygrzybiczne
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-29, 14:11   

Tantra, Agnieszka, priya, dziękuję Wam bardzo za rady! :-)

Rzeczywiście, 0,6kg to nie jest oszałamiająca ilość ogórków, więc pomyślałam, że zrobię z tym co mam. Ale Wasze rady bardzo przydadzą się w kwestii kiszenia ogórasków na zimę :) zaopatrzę się wtedy koniecznie w chrzan i liście dębu i/lub porzeczek (pozrywam na działce u znajomych), stary koper i sól niejodowaną.

Teraz zrobię małosolne, może sól jodowana im krzywdy nie zrobi (też czytałam, że powinna być niejodowana, choć z drugiej strony niektórym wychodzi z jodem).

I jeszcze ostatnie pytanie: jak zaleję ogórki solanką, to gdzie trzymać? W cieple (u mnie na poddaszu jest teraz baaardzo ciepło, w najchłodniejszym miejscu będzie koło 24st) czy w lodówce?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-07-29, 15:49   

diancia: ciepło przyśpieszy kiszenie więc nie musisz trzymać w lodówce zwłaszcza jak o szybkość chodzi. Zimowe ogórki do trzymania w domu (brak piwnicy) pasteryzuję, na wsi nie robię tego bo mam chłodne pomieszczenie i po ostygnięciu zalanych ogórków (zalewam na gorąco, zakręcam i stawiam do góry dnem) wynoszę je tam gdzie chłodno i ciemno.
Na zaś: jeśli do jednych dasz liście porzeczki czy wiśni do drugich daj dębu - znów uzyskasz różnice smakowe (ja nie nie jestem fanem posmaku liści dębowych ale jak zwykle to indywidualne kwestie kubków smakowych). Dodatek chrzanu polecam do każdej wersji.
Sól od jakiegoś czasu kupuje w zdrowej żywności (Futuro, sól kamienna, niejodowana, drobna i 3 rok na niej robię, obecna paczka kupiona 3 tyg temu) 1 kg = 1,80 zł (sklepik mały i na bazarku w mojej okolicy zatem nie ma wygórowanych cen).

Jakby ktoś podesłał mi przepis na kiszone pomidory, nie bardzo mam czas szukać a w tym roku powtórka będzie bo pasują nam.
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-29, 16:43   

Agnieszka, bardzo bardzo dziękuję Ci za wszystkie rady! Jesteś nieocenionym źródłem mądrości kulinarnych! :) zastosuję się przy najbliższej okazji, a póki co lecę z małosolnymi :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-07-29, 17:00   

Nie jestem alfą i omegą. Jak chcesz jeden słoiki szybciej zetnij końce ogórków. Próbuj, testuj, szukaj swoich smaków przetworowych bo warto.
 
 
 
Berserk fan


Pomogła: 90 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6991
Wysłany: 2012-07-29, 17:06   

ja właśnie zakisiłam 25 słoików, w tym roku skromnie bo nie mam za dużo czasu z ząbkującym półroczniakiem.
_________________
Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-07-29, 17:39   

Ja dotychczas tylko na wsi nie wiem ile było 15, 20 robiłam etapami. Domowe jeszcze przede mną (na wtorek zamówiłam ogórki). Zakochało się moje dziecko w konfiturach wiśniowych no to z łubianki (+/- 3 kg) może zrobię (robiłam wariant wiśnie smażone z miodem ale objedzone).
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-29, 19:38   

o, rany, dziewczyny, ale u Was ilości idą! ja nie mam, gdzie trzymać (mam dwie szuflady w szafie 1,5m na 1,5 m na to przeznaczone i tyle) i obydwie zapełnione po brzegi w poprzednich latach, a ogórasów nie kisiłam... w sumie ogórki kiszone uwielbiamy i w sezonie jesienno-zimowym zjadamy 0,5kg/tydzień kiszonek kupnych - teraz pomyślałam, że fortunę na to wydajemy, a wystarczy pokusić się o swoje :roll:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-07-29, 19:58   

Ja posadziłam w tym roku tylko dwa krzaczki ogórków, a są tak plenne, że codziennie przynoszę kilka (5-7) sztuk, czyli mogę co dwa dni jeden słoik zakisić ;-) Maleńkich ogórków jest jeszcze zatrzęsienie, kwiatów również. Widzę więc, ze to się opłaca i w przyszłym roku posadzę cały zagon :-D
Agnieszka, czyli jak kisisz na zimę to od razu wynosisz do piwnicy? Gdzieś czytałam, że kilka dni mają stać w ciepłym pomieszczeniu, a potem do ciemnego i chłodnego, bo to wstrzymuje proces kiszenia... Pierwszy raz będę robić na zimę, więc dociekam, ale przyznaję z góry, że tego wątku jeszcze w całości nie przeczytałam :oops:
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 18 Lip 2010
Posty: 2027
Skąd: znad rzeki
Wysłany: 2012-07-29, 20:11   

Agnieszka napisał/a:
Jakby ktoś podesłał mi przepis na kiszone pomidory, nie bardzo mam czas szukać a w tym roku powtórka będzie bo pasują nam.

Ja kisiłam , jak ogórki i inne kiszonki- pyszności :-D
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-07-29, 21:27   

priya: zazwyczaj robię wieczorami zatem zalewam, przekręcam do góry dnem a kolejnego odwracam słucham czy syczą, coś wycieka i wynoszę (właśnie tak 2/3 dzień do chłodnego i ciemnego miejsca trafiają). W domu, w mieście gdzie brak piwnicy pasteryzuje i do szafek upycham.
 
 
seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Dołączyła: 18 Lip 2010
Posty: 2027
Skąd: znad rzeki
Wysłany: 2012-07-30, 03:17   

Agnieszka, bo nie sprecyzowałam: kiszę pomidory dokładnie tak, jak ogórki. Pyszne są, te z poprzedniego roku nie doczekały zimy ;-)
_________________
"wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-07-30, 09:15   

Wrzuciłam wczoraj do litrowego słoika moje ogóreczki, dorzuciłam porządną wiązkę koperku, 2 ząbki czosnku, kilka plasterków chilli (bez pestek), 1/3 łyżeczki kolendry w ziarnach, zalałam gorącą solanką. Zamiast zakręcić słoik, obciążyłam go konstrukcją z mniejszego słoika wypełnionego wodą oraz bardzo ciężkiego kamienia :) Ogóreczki póki co wyglądają pięknie! Woda przyjemnie buzuje, ogórki zmieniają powoli kolor, jak wrócę z biblio, będzie pierwsza konsumpcja :)

Jak smakują kiszone pomidory? Jak szybko są gotowe do spożycia?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-08-01, 22:31   

diancia: smakują fajnie, moje dziecko fan i robiłam pierwszy raz w zeszłym roku (zainspirowana wd)
Pochwal się co wyszło. Jak pisałam bym podzieliła na 2 porcje, słoiki mniejsze i jedne z ostrą papryczką a drugie w tradycyjnym wariancie (jedna robota a 2 odmienne opcje i można porównać smaki)
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-08-02, 06:17   

Agnieszka, wyszło rewelacyjnie! Po 2 dniach schowałam słoik do lodówki, żeby nie skisiły się za szybko (dostałam 2 słoiczki kiszonych od szwagierki, więc zależało mi na małosolnych). Dzięki papryczce są delikatnie ostre, prawie niewyczuwalnie, ale jednak ;) Zrobiłam w jednym słoiku, bo akurat tak mi się ładnie upchało wszystko, że nie chciałam kombinować. Mężu wyjada i kombinuje posiłki wg klucza: co pasuje do ogórków ;) naprawdę, zachwycona jestem :mryellow: bardzo, bardzo dziękuję za porady i impuls do działania! :->

Czyli następny krok, kiszone pomidory :)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2012-08-02, 17:53   

diancia: bardzo się cieszę, że smakowało :-D . Kolejnych sukcesów przetworowych życzę.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-08-07, 10:20   

Chciałam kupić sól specjalnie do ogórasów i zdziwiłam się. Na opakowaniu pisze, ze idealna do przetworów (narysowany słoik ogórków), ale jak byk stoi również, że jodowana. Czy to nie wyklucza się wzajemnie??
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-08-07, 10:24   

Agnieszka, dziękuję :)

priya, ja robiłam małosolne z jodowaną i wyszło superowo, ale jeśli chcesz robić przetwory na zimę, to sama nie wiem... chyba bym nie ryzykowała szczególnie, że sól niejodowana kosztuje niecałe 2 zeta ;)
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-08-07, 10:27   

diancia, no właśnie ja małosolne też robię z taką, jaką mam pod ręką i jest ok, ale tu chodzi o to, żeby przetrwały kilka miesięcy. tylko po co piszą, że "idealna do przetworów"? Innej w sklepie moim nie mieli...
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-08-07, 10:28   

priya, rzeczywiście ciekawe... a co ona jeszcze ma w sobie, że jest idealna do przetworów? Może jest jeszcze jakiś składnik "decydujący"?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-08-07, 11:14   

diancia napisał/a:
priya, rzeczywiście ciekawe... a co ona jeszcze ma w sobie, że jest idealna do przetworów? Może jest jeszcze jakiś składnik "decydujący"?

Nic nie ma. Po prostu z taką etykieta lepiej się sprzeda :-/

priya, szukaj niejodowanej ;-)
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2012-08-08, 08:06   

bronka napisał/a:
Po prostu z taką etykieta lepiej się sprzeda
tak właśnie pomyślałam... Ale pierwsza partia zrobiona z tą właśnie solą, bo nie miałam możliwości wyjść wczoraj po raz kolejny z domu. To sól kamienna, taka dość gruba, ciężko ją było rozpuścić, nawet w gorącej wodzie.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-08-17, 12:20   

No to jeszcze jedno pytanie nowicjuszki: we wtorek wieczorem umyte ogóreczki posypałam przyprawami (tym razem suszem do kiszenia ogórków, bez glutaminianu całe szczęście) i zalałam gorącą solanką, słoiki zakręciłam. Od środy ładnie syczą, czyli że proces przebiega jak należy ;) i co teraz? Gdzieś czytałam, że zakrętki mają się same zassać? Kiedy to nastąpi? Jeszcze w cieple czy już w piwnicy? A może powinnam sama dokręcić mocno? Wolałabym uniknąć pasteryzowania, bo zależy mi na zdrowych bakteriach z kiszenia, ale też chciałabym przechować ogórki do zimy.
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-08-17, 15:44   

diancia, ja nie pasteryzuję. Ogórki wytrzymują nawet 2-3 lata w piwnicy.
Ostatnio znalazłam słoik sprzed 3 lat. Kwaśne były aż strach :mrgreen: Ale dobre.

Ja wynoszę do piwnicy ( mąż wynosi znaczy się). Zasysają same ;-)
 
 
diancia 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 01 Lut 2011
Posty: 2447
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-08-17, 15:50   

bronka napisał/a:
Kwaśne były aż strach
moja ulubiona wersja ogórasków :mryellow: czyli kiedy je wynieść (czyt. przykazać mężowi wyniesienie?) już? za kilka dni?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 12