atta
Dołączyła: 06 Gru 2008 Posty: 85 Skąd: Pl
|
Wysłany: 2010-05-31, 17:47 kanadyjska tarta 'treacle'
|
|
|
Przepis inspirowany: usilną chęcią zutylizowania puszki z melasą 'treacle' oraz zbiorem tradycyjnych przepisów kanadyjskich z różnorakich stron internetowych. Nigdzie nie natknęłam się na wersję wegańską, więc podaję swoją (wersję wegetariańską po polsku można znaleźć np. na blogu hxxp://kaszaprodzekt.blogspot.com/) :
Na spód (blaszka 22cm średnicy):
2 szkl. drobnych płatków owsianych
1 szkl. mąki (użyłam razowej pszennej jasnej)
3 łyżki oleju
ok. pół szklanki zimnej wody (tyle, żeby zagnieść ciasto w kulę)
plus garść wiórków koko
Na masę:
1,5 szkl. mleka roślinnego (ja miałam sojowe, ale fajne wyszłoby chyba z kokosowego)
pół szkl. kaszy manny/kukurydzianej (ja nie lubię kuku, więc dałam mannę)
1 szkl. rodzynków
pół szkl. melasy (najlepiej treacle, można spróbować zastąpić syropem/słodem/miodem)
pół szkl. ciemnego cukru trzcinowego
ew. aromat rumowy lub łyżka rumu
Ze składników na spód zagnieść ciasto jak na kruche (do składników suchych dodać olej, wymieszać i dodać mokre), zlepić w kulę i do lodówki na pół godziny. Następnie wykładamy nim blachę, zakładając nieco brzegi blaszki, i pieczemy w 200 st. do zrumienienia (ja sypnęłam na wierzch ciasta wiórki i wyjęłam spód, jak były zezłocone). W tym czasie mleko podgrzewamy (prawie zagotowujemy) z melasą i cukrem, powoli dodajemy kaszę/mąkę kuku, mocno mieszamy i zestawiamy z palnika, sprawdzamy gęstość (chodzi o to, by masa była w miarę zwarta) i wsypujemy rodzynki. Wykłądamy masę na spód i wkładamy na kolejne 25 min. do piekarnika. Można posypać wierzch gorzkim kakao. Po upieczeniu wystudzić na kratce, można schłodzić w lodówce przed podaniem. Na drugi dzień spód strrrasznie chrrrupie;)
Dobre wyszło, ale zdecydowanie dla wielbicieli 'dymnego' aromatu melasy!
DSC02610.JPG
|
|
Plik ściągnięto 353 raz(y) 55,99 KB |
DSC02611.JPG
|
|
Plik ściągnięto 347 raz(y) 59,7 KB |
|
|