wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ciasto z kaszy jaglanej z galaretką truskawkową
Autor Wiadomość
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-07, 18:52   ciasto z kaszy jaglanej z galaretką truskawkową

Przepis pochodzi z 'Kuchni wegańskiej", a ja go sobie przerobiłam. :->

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 - 1 szklanka daktyli
1/3 szklanki płatków owsianych

ok. 2 szklanki truskawek
1/3 szklanki soku owocowego (niekoniecznie)
2-3 łyżeczki agaru

Kaszę ugotować, zmiksować. Daktyle zmiksować z odrobiną wody. Płatki owsiane zmielić. Składniki połączyć. Ponieważ to takie trochę glutowate ;-) piekę to na bardzo dużej blasze, by ciasto było niskie. Musi być ok. 180 stopni - ja piekę przez pół godziny. Ostrożnie potem wyjmuję z blachy, studzę.
Truskawki rozgniatam, zalewam odrobiną soku, gotuję, dodaję agar, zagotowuję.
Tężejącą galaretkę nakładam na ciasto. Można ozdobić np. płatkami migdałów. I to tyle. Niektórym smakowało na spotkaniu WD, więc dlatego podaję ten przepis. :->

ciasto z kaszy jaglanej.jpg
Plik ściągnięto 1124 raz(y) 104,08 KB

 
 
blamagda 


Pomogła: 21 razy
Dołączyła: 10 Sty 2009
Posty: 1034
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-07, 20:44   

To jest jakieś piekielne niebo w gębie! Polecam, bo próbowałam, a raczej pożerałam! :-)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-06-08, 11:32   

Magda, dzięki! :-> Ja chyba w tej wersji z galaretką będę je robić częściej (kiedyś dawałam do środka masę jabłkową ze skórką pomarańczową i nie mieliłam składników ciasta), bo Artkowi strasznie się te ciasteczka podobają i skubany sięga po nie, nawet kiedy już niby głodny nie jest... :->
 
 
olgasza 
królowa życia


Pomogła: 124 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3140
Wysłany: 2010-06-25, 20:43   

hm, zrobiłam wczoraj, ale chyba za mało daktyli dałam, bo takie mało słodkie i kaszowate w smaku :-/ No, i bez galaretki, bo nie mam agaru, więc same truskawki wrzuciłam na wierzch. Na szczęście bita śmietana kokosowa trochę ratuje sprawę, więc się zje, bez obaw :-)
_________________
hxxp://ekostyl.blogspot.com/
 
 
mono-no-aware 
Ewa


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 12 Sty 2009
Posty: 897
Skąd: Gliwice
Wysłany: 2010-06-27, 21:04   

Mieliśmy dzisiaj przedurodzinowe spotkanie. Upiekłam ciacho. Może nie było za słodkie, ale mi smakowało. Gościom nawet też, choć cukrowi. Ja się nawet zdziwiłam, że spód z kaszy jaglanej się nie rozsypywał (mam takie doświadczenie z keksem z kaszy jaglanej). Zanim przyszli goście zjadłam sama 1/4 ciasta :) .
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-06-09, 12:07   

A to szlachetniejsza wersja (link od rosy - dzięki wielkie! :-> ):
hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/sernik-bez-pieczenia-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/
Jest bardzo smaczne i dzieciaki to pożerają, aż miło. :-)

Na wszelki wypadek wkleję przepis, by nie zaginął (dla potomnych ;-) ):


A’ la sernik z kaszy jaglanej z truskawkami


Składniki:

I warstwa:

300 g kaszy jaglanej
180 g syropu z agawy
4 łyżki esencji waniliowej
ok. 500 ml mleka ryżowego lub migdałowego
300 ml wody
20 g zagęstnika agar- agar w proszku
2 łyżki świeżego masła lub klarowanego (opcjonalnie)

II warstwa:

650 g obranych truskawek
120 g syropu z agawy
4 g zagęstnika agar-agar w proszku
300 ml wody

III warstwa:

2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
duża garść posiekanej mięty
2 łyżki syropu z agawy, fruktozy lub cukru trzcinowego nierafinowanego

Do przybrania:

kilka truskawek, płatki migdałowe

Kaszę jaglaną przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać gorącą wodą, dodać wanilię i ugotować ją na gęsto. Dodać do kaszy mleko ryżowe, syrop z agawy, masło i całość zmiksować blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).

300 ml wody doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać do niej agar (20g), cały czas mieszając i uważając, aby nie powstały grudki. Gotować jakieś 5 minut, a potem wlać do kaszy i dokładnie wymieszać. Całość przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem. Odstawić na bok. Gdy masa ostygnie, wstawić do lodówki.

Truskawki zmiksować na mus, dodać do nich syrop z agawy i rozpuszczony aga agar (4 g agaru + 300 ml wody,postępować tak samo jak wcześniej). Wymieszać i wylać na pierwszą warstwę, gdy ta już stężeje. Gdy masa ostygnie włożyć ciasto do lodówki.

Awokado zmiksować razem z miętą, sokiem z cytryny i syropem z agawy na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu sernika. Należy zrobć to przed samym podaniem ciasta z uwagi, iż krem po pewnym czasie ciemnieje. Na awokadowo-miętowym kremie ułożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego!

Wskazówki:

1. Agar-agar to naturalny zagęstnik, środek żelujący, otrzymywany z glonów krasnorostów, zastępuje żelatynę.
2. Krem z awokado można zupełnie pominąć lub zastąpić czymś innym np. budyniem.
3. Robiąc drugą warstwę, można zrobić owocową galaretkę i zalać nią ułożone na pierwszej warstwie truskawki.
4. Pokrojone truskawki można dodać również do masy z kaszy jaglanej.
5. Masło zawiera laktozę, a masło klarowane już nie.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-06-09, 14:44   

Przepyszne jest!
Nie czuć jaglanki, ma posmak sernika na zimno.
 
 
Hexe 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 04 Gru 2008
Posty: 405
Wysłany: 2011-07-19, 22:11   

Muszę spróbować, ale nie ma już kurka truskawek :-/ A robił ktoś z mrożonymi albo z innymi owocami ?
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-07-20, 15:30   

Hexe, Anja robiła np. z agrestem . też pyszne :-) , porzeczki, wiśnie, wszystko się nadaje jak najbardziej :-)
 
 
Hexe 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 04 Gru 2008
Posty: 405
Wysłany: 2011-07-21, 20:16   

Dzięki dżo w takim razie jutro zrobię z malinkami :mryellow:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
edysqa 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 02 Sie 2009
Posty: 1093
Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
Wysłany: 2011-07-28, 09:19   

Musze spróbować ale bez platkow z agarem powinno się udac :-)
_________________
Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com
 
 
Hexe 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 04 Gru 2008
Posty: 405
Wysłany: 2011-08-01, 21:14   

Ciacho pycha. Wszyscy zajadali, nawet nie wegusy i zdziwieni, że "galaretka taka dobra" :mryellow:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 13