ciasto z kaszy jaglanej z galaretką truskawkową |
Autor |
Wiadomość |
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-07, 18:52 ciasto z kaszy jaglanej z galaretką truskawkową
|
|
|
Przepis pochodzi z 'Kuchni wegańskiej", a ja go sobie przerobiłam.
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1/2 - 1 szklanka daktyli
1/3 szklanki płatków owsianych
ok. 2 szklanki truskawek
1/3 szklanki soku owocowego (niekoniecznie)
2-3 łyżeczki agaru
Kaszę ugotować, zmiksować. Daktyle zmiksować z odrobiną wody. Płatki owsiane zmielić. Składniki połączyć. Ponieważ to takie trochę glutowate piekę to na bardzo dużej blasze, by ciasto było niskie. Musi być ok. 180 stopni - ja piekę przez pół godziny. Ostrożnie potem wyjmuję z blachy, studzę.
Truskawki rozgniatam, zalewam odrobiną soku, gotuję, dodaję agar, zagotowuję.
Tężejącą galaretkę nakładam na ciasto. Można ozdobić np. płatkami migdałów. I to tyle. Niektórym smakowało na spotkaniu WD, więc dlatego podaję ten przepis.
ciasto z kaszy jaglanej.jpg
|
|
Plik ściągnięto 1124 raz(y) 104,08 KB |
|
|
|
|
|
blamagda
Pomogła: 21 razy Dołączyła: 10 Sty 2009 Posty: 1034 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-07, 20:44
|
|
|
To jest jakieś piekielne niebo w gębie! Polecam, bo próbowałam, a raczej pożerałam! |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-06-08, 11:32
|
|
|
Magda, dzięki! Ja chyba w tej wersji z galaretką będę je robić częściej (kiedyś dawałam do środka masę jabłkową ze skórką pomarańczową i nie mieliłam składników ciasta), bo Artkowi strasznie się te ciasteczka podobają i skubany sięga po nie, nawet kiedy już niby głodny nie jest... |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2010-06-25, 20:43
|
|
|
hm, zrobiłam wczoraj, ale chyba za mało daktyli dałam, bo takie mało słodkie i kaszowate w smaku No, i bez galaretki, bo nie mam agaru, więc same truskawki wrzuciłam na wierzch. Na szczęście bita śmietana kokosowa trochę ratuje sprawę, więc się zje, bez obaw |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
mono-no-aware
Ewa
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 12 Sty 2009 Posty: 897 Skąd: Gliwice
|
Wysłany: 2010-06-27, 21:04
|
|
|
Mieliśmy dzisiaj przedurodzinowe spotkanie. Upiekłam ciacho. Może nie było za słodkie, ale mi smakowało. Gościom nawet też, choć cukrowi. Ja się nawet zdziwiłam, że spód z kaszy jaglanej się nie rozsypywał (mam takie doświadczenie z keksem z kaszy jaglanej). Zanim przyszli goście zjadłam sama 1/4 ciasta . |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/]
|
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-06-09, 12:07
|
|
|
A to szlachetniejsza wersja (link od rosy - dzięki wielkie! ):
hxxp://ammniam.dziecisawazne.pl/sernik-bez-pieczenia-z-kaszy-jaglanej-z-truskawkami/
Jest bardzo smaczne i dzieciaki to pożerają, aż miło.
Na wszelki wypadek wkleję przepis, by nie zaginął (dla potomnych ):
A’ la sernik z kaszy jaglanej z truskawkami
Składniki:
I warstwa:
300 g kaszy jaglanej
180 g syropu z agawy
4 łyżki esencji waniliowej
ok. 500 ml mleka ryżowego lub migdałowego
300 ml wody
20 g zagęstnika agar- agar w proszku
2 łyżki świeżego masła lub klarowanego (opcjonalnie)
II warstwa:
650 g obranych truskawek
120 g syropu z agawy
4 g zagęstnika agar-agar w proszku
300 ml wody
III warstwa:
2 dojrzałe awokado
sok z połowy cytryny
duża garść posiekanej mięty
2 łyżki syropu z agawy, fruktozy lub cukru trzcinowego nierafinowanego
Do przybrania:
kilka truskawek, płatki migdałowe
Kaszę jaglaną przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać gorącą wodą, dodać wanilię i ugotować ją na gęsto. Dodać do kaszy mleko ryżowe, syrop z agawy, masło i całość zmiksować blenderem na gładką masę (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany).
300 ml wody doprowadzić do wrzenia i stopniowo dodawać do niej agar (20g), cały czas mieszając i uważając, aby nie powstały grudki. Gotować jakieś 5 minut, a potem wlać do kaszy i dokładnie wymieszać. Całość przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej pergaminem. Odstawić na bok. Gdy masa ostygnie, wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować na mus, dodać do nich syrop z agawy i rozpuszczony aga agar (4 g agaru + 300 ml wody,postępować tak samo jak wcześniej). Wymieszać i wylać na pierwszą warstwę, gdy ta już stężeje. Gdy masa ostygnie włożyć ciasto do lodówki.
Awokado zmiksować razem z miętą, sokiem z cytryny i syropem z agawy na gładką masę. Rozsmarować na wierzchu sernika. Należy zrobć to przed samym podaniem ciasta z uwagi, iż krem po pewnym czasie ciemnieje. Na awokadowo-miętowym kremie ułożyć pokrojone truskawki i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Wskazówki:
1. Agar-agar to naturalny zagęstnik, środek żelujący, otrzymywany z glonów krasnorostów, zastępuje żelatynę.
2. Krem z awokado można zupełnie pominąć lub zastąpić czymś innym np. budyniem.
3. Robiąc drugą warstwę, można zrobić owocową galaretkę i zalać nią ułożone na pierwszej warstwie truskawki.
4. Pokrojone truskawki można dodać również do masy z kaszy jaglanej.
5. Masło zawiera laktozę, a masło klarowane już nie. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-06-09, 14:44
|
|
|
Przepyszne jest!
Nie czuć jaglanki, ma posmak sernika na zimno. |
|
|
|
|
Hexe
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 405
|
Wysłany: 2011-07-19, 22:11
|
|
|
Muszę spróbować, ale nie ma już kurka truskawek A robił ktoś z mrożonymi albo z innymi owocami ? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2011-07-20, 15:30
|
|
|
Hexe, Anja robiła np. z agrestem . też pyszne , porzeczki, wiśnie, wszystko się nadaje jak najbardziej |
|
|
|
|
Hexe
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 405
|
Wysłany: 2011-07-21, 20:16
|
|
|
Dzięki dżo w takim razie jutro zrobię z malinkami |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2011-07-28, 09:19
|
|
|
Musze spróbować ale bez platkow z agarem powinno się udac |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
Hexe
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 04 Gru 2008 Posty: 405
|
Wysłany: 2011-08-01, 21:14
|
|
|
Ciacho pycha. Wszyscy zajadali, nawet nie wegusy i zdziwieni, że "galaretka taka dobra" |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
|
|