wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
serek z kaszy jaglanej
Autor Wiadomość
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-06-24, 14:28   serek z kaszy jaglanej

Czy da się sfermentować ugotowaną kaszę jaglaną? Tak jak to robiła bajaderka z nerkowców. Czy produkt musi być surowy?
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2010-06-24, 14:33   

Serki się robi z produktów białkowych, a nie węglowodanowych moim zdaniem. Wydaje mi się, że sfermentowaną kaszą można się co najwyżej zatruć :roll:
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-06-24, 15:10   

struć się nie strujecie , bo powstanie wam coś na kształt żurka czy zakwasu ,, ja robiłam np jaglany zakwas ,ale sam to nie był zbyt smaczny
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2010-06-24, 15:57   

margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ;) ), a nie ugotowaną kaszę, prawda?
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-06-24, 16:15   

Lily napisał/a:
margot, ale zakwas to chyba jak się fermentuje suchą mąkę lub zmieloną kaszę (czyli mąkę ;) ), a nie ugotowaną kaszę, prawda?

tak ,ale ugotowana na wodzie i ew z solą kasza tez da się sfermentować na żurek czy jakoś tak
Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2010-06-24, 16:17   

margot napisał/a:
Nie twierdze ,że będzie pyszna , bo nie robiłam ,ale nie będzie trująca
Hmm, ja niestety znam przypadki zjedzenia sfermentowanej kaszy, okupione ciężkim rozstrojem żołądka ;) Ale może to jakaś inna technika fermentowania ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-06-24, 16:22   

jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że :mrgreen: taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła :mryellow:
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2010-06-24, 16:32   

margot napisał/a:
jak była z dodatkami to tak , zresztą jak ktoś myślała ,że :mrgreen: taka kasza sfermentowana zaszkodzi to zaszkodziła :mryellow:
Była tylko posolona i myślał, że nie zaszkodzi. A zaszkodziła bardzo.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
topcia

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 03 Mar 2008
Posty: 2993
Wysłany: 2010-06-25, 23:32   

Dzięki za oświecenie. WYpadło mi z głowy, że chodzi o proces ścinania się białka ;-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 14