wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Linzer Torte na sposob waldorfski
Autor Wiadomość
LaMandragora 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 25 Cze 2010
Posty: 140
Wysłany: 2010-06-29, 12:56   Linzer Torte na sposob waldorfski

300 g maki orkiszowej
300 mielonych migdalow
300 g margaryny roslinnej
300 g brazowego cukru (moze byc 200g, wystarczy)
1/4 lyzeczki cynamonu
szczypta mielonych gozdzikow, w sumie wg smaku
odrobine mleka ryzowego badz wody

sloiczek galaretki malinowej (srodek zelujacy: pektyna)

Wszystkie skladniki razem zagniesc na ciasto. Wylozyc na natluszczona i posypana maka blache. Spod posmarowac malinowa (moze byc tez z dzikiej rozy) galaretka. Z resztek ciasta zrobic wierzch. Mozna zrobic siateczke lub inny wzorek. Piec w 180°C w rozgrzanym wczesniej piekarniku ok. 20 min. az ciasto bedzie zlotobrazowe.
Zostawic do ostygniecia i dopiero dobrze ostudzone ciasto kroic. Wczesniejsze krojenie grozi pokruszeniem ciasta.
_________________
"Latwiej jest uwierzyc w klamstwo, ktore slyszalo sie sto razy, anizeli w prawde ulyszana po raz pierwszy."

Robert Lynd
Ostatnio zmieniony przez LaMandragora 2010-06-29, 14:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-06-29, 13:32   

Aż poszukałam jak wygląda taki tort: hxxp://www.google.pl/images?q=Linzer%20Torte&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=pl&tab=wi
8-)
 
 
LaMandragora 


Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 25 Cze 2010
Posty: 140
Wysłany: 2010-06-29, 14:27   

Wariant Luksusowy Linzer Torte na sposob waldorfski... :mryellow:

Na spod:

* 200 g maki orkiszowej
* 125 g mielonych migdalow
* 125 g brazowego cukru
* 150 g zimniej margaryny roslinnej (np. Alsan albo innej bio)
* 1/2 lyzeczki wody rozanej
* 1/2 lyzeczki mielonej wanilii
* 1 lyzeczka Carobu
* 1 lyzeczka cynamonu
* szczypta mielonych gozdzikow
* szczypta soli morskiej
* 1/2 lyzeczki sody
ewentualnie 1-2 lyzki maki przennej


Na nadzienie:

* 150 g owocow suszonych (np. morele, sliwki, gruszki, figi, rodzynki), odrobina goracej wody dla zmiekczenia owocow
* 150 g owocow jagodowych, np. porzeczki, maliny (moga byc mrozone)
* 1-2 lyzki galaretki malinowej lub porzeczkowej (srodek zelujacy: pektyna)


Wykonanie:

1. owoce suszone namoczyc w goracej wodzie. Mrozone owoce wczesniej rozmrozic.
2. skladniki na spod zagniesc szybkimi ruchami na gladkie, elastyczne ciasto, uformowac z niego kule i na pol godziny wlozyc do lodowki. Jezeli ciasto jest zbyt klejace mozna dodac 1-2 lyzki moki przennej.
2. W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Miekkie owoce suszone i jagodowe zmiksowac razem mikserem.
4. dwie trzecie ciasta wylozyc do formy (tortowa 26-28 cm) wczesniej natluszczonej i posypanej maka. Brzegi maja byc wysokie na ok. 3 cm.
Reszte ciasta ponownie wlozyc do lodowki.
Na ciasto posmarowac marmolade a potem zmiksowane owoce.
5. reszte ciasta rozwalkowac tak, aby utworzyl sie kwadrat, pokroic w paski i z tych paskow na wierzchu ulozyc krateczke.
6. w rozgrzanym do 190°C piekarniku piec ciasto ok. 40 min. Wyjac z formy dopiero, gdy ciasto bedzie calkowicie wystudzone... :-)
_________________
"Latwiej jest uwierzyc w klamstwo, ktore slyszalo sie sto razy, anizeli w prawde ulyszana po raz pierwszy."

Robert Lynd
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 13