wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pasta z zielonej soczewicy ze słonecznikiem
Autor Wiadomość
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2007-08-01, 11:55   pasta z zielonej soczewicy ze słonecznikiem

potrzebne:
zielona soczewica
cebula
por
oliwa
łuszczony słonecznik
pieprz ziołowy, majeranek, czerwona papryka, sól

w garnku gotuję zieloną soczewicę do miękkości, w tym czasie na patelni podsmażam cebulę i por, w dużych ilościach, oliwy tez nie żałuję. Dodaję majeranek, czerwoną paprykę, pieprz ziołowy, sól. Kiedy wszystko jest gotowe, mieszam i rozdrabniam malakserem (widelcem też się da :) ), tutaj jak kto lubi - może być całkiem na gładką masę, mogą być grudki. Na koniec dodaję łuskany słonecznik i mieszam. Ponieważ reszta składników jest gorąca, słonecznik ładnie mięknie a kiedy wszystko juz ostygnie, daje fajną fakturę i smaczek.
_________________

 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-08-01, 13:32   

Taka pasta jest super. Ja robię z czerwoną soczewicą, w trakcie gotowania dodaję podduszone warzywa (sam por lub cebulę), gotuję razem, jak są dobre doprawiam i dodaję słonecznik. Pestki ładnie pęcznieją i - jak Bodi napisała - doskonale smakują.
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2007-08-01, 14:30   

fajny pomysł, na pewno wypróbuję.
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2007-08-01, 14:50   

ja też na pewno spróbuję
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Malroy
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-08, 19:03   

zrobiłem z czerwonej, duuużo cebuli i pora, cebula zwykła i czerwona, dobrze przyprawione, właśnie ostygła. Zjadłem, na razowym chlebku z pomidorem i szczypiorkiem - pyccchhhaaaa ! Humor się poprawił.
 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2007-09-13, 00:38   

Brzmi przepysznie. Nasze klimaty smakowe. Mniam :-D Tylko soczewica właśnie wyszła...
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
baśka 

Dołączyła: 11 Lut 2008
Posty: 4
Skąd: ze wsi :}
Wysłany: 2008-02-14, 13:06   

a ja do smażonej cebulki dodałam czosnek i startą skórkę z cytryny, to dodało "smaczku", i jeszcze sos sojowo-grzybowy na koniec
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-11-01, 21:20   

Ja zrobiłam dzisiaj. Soczewicę miałam ugotowaną z poprzedniego dnia - dodałam ją do podduszonej cebuli i pora, żeby się podgrzała. Potem przyprawy i słonecznik (miałam uprazony - został ze śniadania, bo za dużo mi się sypnęło na patelnię. Ale raczej trzeba dodawać nieprażony, bo ten nie chciał napęcznieć). Nie mieliłam w ogóle, bo u nas był to farsz do naleśników. Zachwyciłam męża :lol: Dziecko niestety nie tknęło: "nie lubię soczewicy".
Zrobiłam po raz kolejny, tym razem bardziej "przepisowo". Bardzo smaczna pasta, część poszła na nadzienie do naleśników, część do chleba.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,12 sekundy. Zapytań do SQL: 12