crumble brzoskwiniowe |
Autor |
Wiadomość |
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-12, 11:00
|
|
|
wczoraj zrobiłam w dwóch sporych żaroodpornych miskach - w każdej po 1/2 kg śliwek
kruszonkę ze składników dostępnych w domu: 1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki orzechów laskowych, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu i trochę wody (do blendera)
kruszonki wyszło duuużo
1/3 jednej miski ostała się dla mnie na śniadanie
uwielbiam połączenie śliwek, orzechów laskowych i cynamonu
dzisiaj chyba zrobię brzoskwinie |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-12, 20:07
|
|
|
ifinoe, bardzo mi się podoba Twoja kruszonka, zrobię podobną następnym razem (pewno ze słodem zamiast ksylitolu) |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-08-13, 11:27
|
|
|
kolejnym razem zrobię kruszonkę wg. ifinoe
U nas zjedzone z apetytem a dzieć śliwkowy sceptyk:-) Owoce: śliwki, nektarynki + cynamon, kruszonka: mąka orkiszowa, resztka sezamu, orzechy (nerkowce przesiekane lekko), ksylitol, imbir suszony, masło a wierzch posypany płatkami migdałów |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-08-14, 08:19
|
|
|
Zrobiłam wczoraj. Było pyszne, ale: miejscami kruszonka była taka jakby surowa (piekłam 30 min w 180), czy myślicie, że nie dopiekłam, czy to tak mogło być od soku, który puściły owoce? |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-08-14, 16:46
|
|
|
u nas dzisiaj wersja jabłkowo-śliwkowa z kruszonką wg ifinoe tylko bez żadnego cukru ani słodzika, bo owoce same w sobie były słodkie
zrobiłam sporą porcję (w takiej ceramicznej okrągłej formie do tarty) i przypomina mi to ciasto lub jedna z propozycji dr Dąbrowskiej na ciepłe śniadanie, jak odzyskam książkę to podrzucę przepis |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-14, 17:41
|
|
|
koko, mi się kiedyś też zdarzyło, że kruszonka była mokra, teraz piekę w 185-190 stopniach i jest ok nawet przy wilgotnych owocach |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-08-14, 17:52
|
|
|
gosia_w napisał/a: | koko, mi się kiedyś też zdarzyło, że kruszonka była mokra, teraz piekę w 185-190 stopniach i jest ok nawet przy wilgotnych owocach |
a z termoobiegiem? I ile czasu? Bo na pewno zamierzam zrobić potwórkę, ale już bez fluka w cieście. Tam, gdzie było dopieczone, było wspaniałe. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-08-14, 19:07
|
|
|
piekę bez termoobiegu, nastawiam góra-dół, 20 minut wystarczy
ale piekarniki różne są... |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-08-14, 19:40
|
|
|
koko: robiłam w prodiżu więc nieco inaczej się w tym piecze, tak +/- 45/50 min |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-08-14, 20:46
|
|
|
koko również piekłam w 180 bez termoobiegu, jakieś 40 minut i dałam sporo wody do "posypki", więc wyszła mi taka masa na wierzchu, ale wszystko ładnie się upiekło |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-08-22, 16:55
|
|
|
Dziewczyny, wedle wskazówek upiekłam dziś crumble dłużej, 40 minut. Zrobiłam z gruszek, dodałam rodzynki. Nie miałam płatków migdałowych, więc dałam obrane, pokrojone w kawałki migdały. Wyszło prze-pysz-ne! |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-09-10, 20:02
|
|
|
Robiłam dzisiaj z gruszki i borówki amerykańskiej. Kruszonka bardzo standard : mąka orkiszowa razowa, miód + masło. Pyszne Takie cieplutkie i przyjemne. |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-09-11, 07:08
|
|
|
Pipii, to mamy inne wyobrażenie o kruszonce Nie dodaję do niej niczego słodkiego, tylko trochę soli. Słodkie owoce i lekko słona kruszonka to nieco perwersyjne, ale sprawdzone i przepyszne połączenie. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-09-11, 07:18
|
|
|
Wiesz co, wypróbuję Twoje połączenie, bo wydaje mi się bardzo intrygujące, przy tym - ja szukam sposobów do całkowitego wyeliminowania słodów/ miodów w mojej kuchni. Zobaczę jak to będzie smakować
Te crumble, które wczoraj zrobiłam wcale nie były za słodkie - łyżka miodu na 3/4 szklanki mąki, do tego borówka była lekko kwaskowata, ale, ale.. zrobię Twoją wersję
Zrobię też z tego pomysłu : "1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki orzechów laskowych, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu i trochę wody (do blendera)", ale zupełnie BEZ słodzika. Pięknie, że można użyć płatki jeszcze lepiej..
robi się coraz zdrowszy ten deserek |
|
|
|
|
koko
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-09-11, 11:17
|
|
|
Pipii, w moim odczuciu gruszki są na tyle słodkie, że nie trzeba ich już dodatkowo dosładzać. Aczkolwiek czasem jak chcę zapchnąć moją rodzinę, żeby po deserze nie szukali po szafkach słodyczy, dodaję nieco syropu z agawy. Ale na owoce, nie do kruszonki. Do kruszonki - sól. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2013-03-03, 14:15
|
|
|
dort napisał/a: | przypomina mi to ciasto lub jedna z propozycji dr Dąbrowskiej na ciepłe śniadanie, jak odzyskam książkę to podrzucę przepis |
czy może znalazłaś już ten przepis? Bo ja czekam od sierpnia |
|
|
|
|
|