wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
crumble brzoskwiniowe
Autor Wiadomość
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-12, 11:00   

wczoraj zrobiłam w dwóch sporych żaroodpornych miskach - w każdej po 1/2 kg śliwek
kruszonkę ze składników dostępnych w domu: 1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki orzechów laskowych, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu i trochę wody (do blendera)

kruszonki wyszło duuużo :mryellow:
1/3 jednej miski ostała się dla mnie na śniadanie

uwielbiam połączenie śliwek, orzechów laskowych i cynamonu

dzisiaj chyba zrobię brzoskwinie ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-12, 20:07   

ifinoe, bardzo mi się podoba Twoja kruszonka, zrobię podobną następnym razem (pewno ze słodem zamiast ksylitolu)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-08-13, 11:27   

kolejnym razem zrobię kruszonkę wg. ifinoe
U nas zjedzone z apetytem a dzieć śliwkowy sceptyk:-) Owoce: śliwki, nektarynki + cynamon, kruszonka: mąka orkiszowa, resztka sezamu, orzechy (nerkowce przesiekane lekko), ksylitol, imbir suszony, masło a wierzch posypany płatkami migdałów
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-08-14, 08:19   

Zrobiłam wczoraj. Było pyszne, ale: miejscami kruszonka była taka jakby surowa (piekłam 30 min w 180), czy myślicie, że nie dopiekłam, czy to tak mogło być od soku, który puściły owoce?
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-08-14, 16:46   

u nas dzisiaj wersja jabłkowo-śliwkowa z kruszonką wg ifinoe tylko bez żadnego cukru ani słodzika, bo owoce same w sobie były słodkie

zrobiłam sporą porcję (w takiej ceramicznej okrągłej formie do tarty) i przypomina mi to ciasto lub jedna z propozycji dr Dąbrowskiej na ciepłe śniadanie, jak odzyskam książkę to podrzucę przepis
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-14, 17:41   

koko, mi się kiedyś też zdarzyło, że kruszonka była mokra, teraz piekę w 185-190 stopniach i jest ok nawet przy wilgotnych owocach
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-08-14, 17:52   

gosia_w napisał/a:
koko, mi się kiedyś też zdarzyło, że kruszonka była mokra, teraz piekę w 185-190 stopniach i jest ok nawet przy wilgotnych owocach

a z termoobiegiem? I ile czasu? Bo na pewno zamierzam zrobić potwórkę, ale już bez fluka w cieście. Tam, gdzie było dopieczone, było wspaniałe.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-14, 19:07   

piekę bez termoobiegu, nastawiam góra-dół, 20 minut wystarczy
ale piekarniki różne są...
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-08-14, 19:40   

koko: robiłam w prodiżu więc nieco inaczej się w tym piecze, tak +/- 45/50 min
 
 
dort 


Pomogła: 56 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2569
Skąd: okolice
Wysłany: 2012-08-14, 20:46   

koko również piekłam w 180 bez termoobiegu, jakieś 40 minut i dałam sporo wody do "posypki", więc wyszła mi taka masa na wierzchu, ale wszystko ładnie się upiekło
_________________
syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r.
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-08-22, 16:55   

Dziewczyny, wedle wskazówek upiekłam dziś crumble dłużej, 40 minut. Zrobiłam z gruszek, dodałam rodzynki. Nie miałam płatków migdałowych, więc dałam obrane, pokrojone w kawałki migdały. Wyszło prze-pysz-ne!
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-09-10, 20:02   

Robiłam dzisiaj z gruszki i borówki amerykańskiej. Kruszonka bardzo standard : mąka orkiszowa razowa, miód + masło. Pyszne :-) Takie cieplutkie i przyjemne.
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-09-11, 07:08   

Pipii, to mamy inne wyobrażenie o kruszonce ;-) Nie dodaję do niej niczego słodkiego, tylko trochę soli. Słodkie owoce i lekko słona kruszonka to nieco perwersyjne, ale sprawdzone i przepyszne połączenie.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2012-09-11, 07:18   

Wiesz co, wypróbuję Twoje połączenie, bo wydaje mi się bardzo intrygujące, przy tym - ja szukam sposobów do całkowitego wyeliminowania słodów/ miodów w mojej kuchni. Zobaczę jak to będzie smakować :-)
Te crumble, które wczoraj zrobiłam wcale nie były za słodkie - łyżka miodu na 3/4 szklanki mąki, do tego borówka była lekko kwaskowata, ale, ale.. zrobię Twoją wersję :-)
Zrobię też z tego pomysłu : "1 szklanka płatków owsianych, 4 łyżki orzechów laskowych, 3 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczka cynamonu i trochę wody (do blendera)", ale zupełnie BEZ słodzika. Pięknie, że można użyć płatki :-) jeszcze lepiej..
robi się coraz zdrowszy ten deserek :-)
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-09-11, 11:17   

Pipii, w moim odczuciu gruszki są na tyle słodkie, że nie trzeba ich już dodatkowo dosładzać. Aczkolwiek czasem jak chcę zapchnąć moją rodzinę, żeby po deserze nie szukali po szafkach słodyczy, dodaję nieco syropu z agawy. Ale na owoce, nie do kruszonki. Do kruszonki - sól.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Dołączyła: 14 Lut 2011
Posty: 1721
Skąd: śląsk
Wysłany: 2013-03-03, 14:15   

dort napisał/a:
przypomina mi to ciasto lub jedna z propozycji dr Dąbrowskiej na ciepłe śniadanie, jak odzyskam książkę to podrzucę przepis

czy może znalazłaś już ten przepis? Bo ja czekam od sierpnia :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,17 sekundy. Zapytań do SQL: 12